Gözler Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde

Balyoz davasında temyiz incelemesini Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ndeki 9 kişilik heyetten Ekrem Ertuğrul'un başkanlığındaki 5 üye yapacak. Heyet, 'Ergenekon' ve 'Şike'yi de karara bağlayacak.

Gözler Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde
Gözler Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde
GİRİŞ 23.09.2012 18:37 GÜNCELLEME 23.09.2012 18:58
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türker Karapınar'ın haberi

21 Ocak 2010'da bir bavul içindeki 5 bin sayfa belgenin savcılığa teslim edilmesiyle başlayan Balyoz davası, 325 sanığa toplam 5 bin yılın üzerinde hapis cezaları verilmesiyle önceki gün noktalandı.

Dönemin Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral, MHP milletvekili Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu sanıklar 13 yıl 4 ay ile 20 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezalarına mahkum edildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın ardından gözler, gerekçeli kararın yazımından sonraki temyiz incelemesine çevrildi.

Başkan Ekrem Ertuğrul

Balyoz kararının temyiz incelemesini, Yargıtay 9. Ceza Dairesi yapacak. Daire, 2011 yılının başında Hizbullah tahliyeleriyle gündeme geldi. CMK'da yapılan ve uzun tutukluluk sürelerini sınırlayan değişikliğin yürürlüğe girmesinin ardından 10 yıldır tutuklu bulunan Hizbullah sanıkları tahliye edildi. 16 Mart 2003'te Yargıtay üyeliğine seçilen Ekrem Ertuğrul, tahliyelerin geldiği bu süreçte başkanvekiliydi. Ertuğrul, 2008'den bu yana 9. Ceza Dairesi'nin başkanlığını yapan Mahmut Acar'ın 20 Ekim 2011'de emekli olmasıyla boşalan başkanlık koltuğuna, Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun 24 Ekim 2011'de yaptığı seçimle oturdu.

9. Ceza Dairesi'nin yapısı, Ertuğrul'un başkan seçilmesinden sonra değişikliğe uğradı. Dairede, eski üyelerden sadece Ertuğrul ile aynı zamanda Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyesi de olan Halim Aşaner kaldı. Kalan 7 üye ise HSYK'nın 24 Şubat 2011'de Yargıtay'ın üye sayısı artırılırken seçilen isimlerden belirlendi.

HSYK tarafından Yargıtay üyesi seçilen Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Abdurrahman Kavun, Yargıtay Tetkik Hâkimi Ahmet Toker, Yargıtay, Tetkik Hakimi Fikriye Şentürk, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hamza Yaman, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Cumhur Özer, Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zekeriya Erdoğan ve Malatya'daki Zirve Yayınevi katliamını da araştıran Hüseyin Sarıömeroğlu, Mart 2011'de Yargıtay'ın yaptığı yeni görevlendirme ile 9. Ceza Dairesi üyeliğine getirildi.

Davaya 5 üye bakacak

Balyoz davasının temyiz incelemesindeki heyette de, Ertuğrul başkanlığındaki bu isimlerden 5'i olacak. Aynı üyeler Balyoz davasının yanısıra kamuoyunun yakından takip ettiği Şike ve Ergenekon gibi örgüt davalarının temyiz incelemesini de yapacak.

Yargıtay'ın internet sitesinde yayınlanan iş durum çizelgesine göre Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne 2010'dan 28 bin 456 dosya devredildi. 2011'de 12 bin 513 dosya gelirken, aynı yılda 30 bin 935 dosya karara bağlandı. Dairenin 2012'ye devrettiği dosya sayısı ise 10 bin 34. Dairenin iş yükünün Balyoz davasının temyiz incelemesini uzatıp uzatmayacağı önümüzdeki süreçte belli olacak. Ahmet Toker, HSYK'nın düzenlediği AİHM sempozyumundaki çıkışıyla kamuoyunun gündemine gelmişti. Toker, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici ile akademisyenler tarafından eleştirilen ve özellikle örgüt suçları konusunda özenli davranmaları istenen özel yetkili hâkim ve savcılara aksi yönde telkinlerde bulunmuştu. "Terör örgütlerini kurma, yönetme, üye olma, yardım etme ve örgüt adına suç işleme" suçlarında dairenin uygulamalarını aktaran Toker, "Propaganda ile örgüt üyeliği suçundan ayrı ayrı ceza verilmeli. Yani 'zaten örgüt üyesi örgütün propagandasını yapar' anlayışı doğru değildir. Ayrı ayrı ceza gerektirir" demişti.

MİLLİYET

YORUMLAR 1
  • erdal islam 11 yıl önce Şikayet Et
    adalet siyasi taraf tutarsa devlet diye birşey kalmaz. o konumdaki insanlar suça teşebbüsü düşünmüşse bile en üst sınırda muamele görmeli bu sıradan bir vatandaşın bile kesin olan düşüncesi bakalım üst mahkeme bu sınavdan geçecekmi ebediyen kalacakmı.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
5 ayda yüzde 200 zamlandı: İstanbul 'kanatsız' kaldı!
Adana’da pitbull cinsi köpek vahşeti!