'Kadın milletvekili sayısı yeterli değil'

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül, ''550 milletvekili olan bir parlamentoda 79 kadın milletvekili sayısı yeterli değil, bu sayının artması gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalarımıza devam edeceğiz'' dedi.

'Kadın milletvekili sayısı yeterli değil'
'Kadın milletvekili sayısı yeterli değil'
GİRİŞ 07.12.2012 15:29 GÜNCELLEME 07.12.2012 15:30
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İzmit Belediyesi Kadın Meclisi'nin düzenlediği toplantıya katılan Gönül, burada yaptığı konuşmada, 1935 seçimlerinde meclise giren 18 kadın milletvekilinin parlamentoda yüzde 4,4'lük bir oranla kadınları temsil ettiğini vurgulayarak, geçen 78 yılda, 1990'lı yıllara gelinceye kadar bu oranların yüzde 1'lere kadar indiğini söyledi.

Gönül, parlamentodaki kadın milletvekili oranlarının 1999 yılında yüzde 4,2, 2002'de yüzde 4,4, 2007'de yüzde 9,1, 2011'de de yüzde 14,3 olduğunu anlatarak, ''Bir elin parmak sayısından 79 kadın milletvekiline ulaşmış bir rakam var. Son 3 dönemdeki bu 5'er puanlık artışı çok kıymetli görüyorum. Bu oranların artık gerileyeceğini düşünmüyorum çünkü kadınlar bu alanı talep ediyorlar. Siyasetin artık çok daha şeffaf yapılıyor olması da kadının bu alandaki varlığını arttırıcı en önemli unsurlardan birisi ama 550 milletvekili olan bir parlamentoda 79 kadın milletvekili sayısı yeterli değil, bu sayının artması gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalarımıza devam edeceğiz'' dedi.

Dünyadaki parlamentoların kadın varlığı oranının 1999'da yüzde 15,9, 2009'da yüzde 18,5, 2012'de de yüzde 19,7 olduğunu dile getiren Gönül, dünyada 9 parlamentoda kadın milletvekilinin bulunmadığını, 40'dan fazla parlamentoda da kadın milletvekili oranının yüzde 10'un altında olduğunu kaydetti.

Gönül, özel sektördeki üst düzey yönetici kadın oranlarına bakıldığında Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden iyi durumda olduğuna dikkati çekerek, dünya ortalamasında da çok iyi bir sırada olduklarını bildirdi.

''Kadın müsteşarımız yok''

Özel sektörde kadınların yükselerek karar mekanizmalarına geldiğini dile getiren Gönül, ''Kamuda aynı şeyi söylemek çok mümkün olmuyor. Baktığınızda kadın müsteşarımız yok, bir tane kadın valimiz var, rektörlerin 7'si kadın. Bu sayıyı arttırmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

Eskiden Türkiye'nin kamu hizmetlerine ulaşımda kadınların zorlandığı bir ülke olduğunu ifade eden Gönül, artık anne ve bebek ölümleri oranlarında AB standartlarının üzerinde bir Türkiye olduğunu, şu anda her kadının istediği sağlık hizmetine ulaştığını kaydetti.

Gönül, eskiden kız çocukların okullaşma oranının erkek çocuklardan geride olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Yaptığımız çalışmalarla özellikle ilköğretimde kız ve erkek çocuklarımızın okullaşma oranı yüzde 100 oldu. Orta öğretimde arada çok az bir fark kaldı. Her ile üniversite açılmasıyla üniversitedeki kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 45'lerde. Eğitimde de kız çocuklarımızın fırsat eşitsizliği bu şekilde kapatılmış oldu.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Erol Cömert 11 yıl önce Şikayet Et
    dipnot: kimse kızmasın-darılmasın ama.... büyük selçuklu devletinin en ünlü ve başarılı veziri nizam'ül mülk, siyasetname isimli eserinde: "kadınlara kesinlikle devlet yönetiminde yer vermeyin" diye uyarıyor!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!