Kuzu: Öncelikli tercihimiz Başkanlık Sistemi

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, yeni anayasada başkanlık sisteminin getirilmesinin birinci tercihleri olduğunu belirterek, ''Yarı başkanlık sisteminin de olabileceği izlenimini edinirsek, tabii ki o da olur'' dedi.

Kuzu: Öncelikli tercihimiz Başkanlık Sistemi
Kuzu: Öncelikli tercihimiz Başkanlık Sistemi
GİRİŞ 08.02.2013 10:59 GÜNCELLEME 08.02.2013 10:59

AK Parti'nin yeni anayasa çalışmalarını yürüten komisyonda da yer alan Kuzu, AA muhabirine, yeni anayasada önerdikleri Başkanlık sisteminin sonuna kadar arkasında olacaklarını ifade etti.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarından sonuç çıkmasını istediklerini vurgulayan Kuzu, ''Gönlümüzde yatan ve arzu ettiğimiz de Komisyon çalışmaları sonucunda yeni anayasayı yapmaktır. Ama Uzlaşma Komisyonu'ndan çıkmazsa en büyük parti olarak iktidara sorumluluk düşüyor. Bunun için iktidarın çıkış araması gerekir'' diye konuştu.

Çıkışın nasıl olacağı sorusuna karşılık Kuzu, şunları söyledi:

''Çıkış iki türlü olur; ya bir muhalefet partisiyle oluyorsa olur. Olmuyorsa o zaman kendimiz getirip kamuoyu önünde 'bakın getirdik, bizim arzumuz, isteğimiz bu' deyip, destek istemektir. Başkanlık sistemi elbette birinci tercihimizdir ama edindiğimiz intiba, yarı başkanlık sisteminin de olabileceği türdense, tabii ki o da olur. Çünkü yarı başkanlık sisteminin geçmesi daha kolay. Bir kaç maddeyle olacak bir şey. Anayasada 2-3 madde değişti mi, olur yarı başkanlık. Belki onu öne çıkarırız, o zaman. Çünkü onun savunması, kabulü daha kolay. Ama benim gönlümden geçen ve gerçek çözüm başkanlık modelindedir. Parlamenter sisteme sıcak bakmam. Ama partim parlamenter sistem üzerinde mutabakat sağlarsa, onu götürürse, onu bir şey diyemem.

Partiler arasında uzlaşmada, bizim dışımızdaki üç siyasi parti parlamenter sistemde uzlaşırsa, biz ona 'yok' demeyiz. Bir metin çıkarsa ortaya, ona 'yok' demeyiz. Eğer gerçekten bizim de tamam diyeceğimiz bir metinse, sırf 'parlamenter rejimdir' diye karşı çıkmayız. Ama o öyle bir durum olur mu, olmaz mı onu göremiyoruz. Çünkü üç partinin bir araya gelip bir metin çıkarma ihtimali çok zayıf gözüküyor.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Deprem uzmanından uyarı: 'Tokat'ta 6 ve üzeri deprem olabilir'
BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti