BDP'li Sakık: PKK uyuşturucu ile mücadele ediyor

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Lice'deki olayların uyuşturucuyla bağlantısının kurulduğunu ifade ederek, "El vicdan. PKK'nın uyuşturucu ile mücadele ettiği bütün dünyada biliniyor. Bu konuda bir bağlantı bulursanız ben milletvekilliğinden istifa etmeye hazırım" dedi. Oysa ki Sakık'ın sözlerine karşın yıllardır ABD ve Avrupa Birliği'nin raporlarında uyuşturucu kaçakçılığı PKK'nın temel gelir kaynaklarından biri olarak gösteriliyor.

BDP'li Sakık: PKK uyuşturucu ile mücadele ediyor
BDP'li Sakık: PKK uyuşturucu ile mücadele ediyor
GİRİŞ 05.07.2013 09:40 GÜNCELLEME 05.07.2013 10:45
Bu Habere 67 Yorum Yapılmış

Sakık, Genel Kurul kürsüsünden yaptığı konuşmada Lice'deki olaylara değinerek şunları söyledi:

KEŞİF UÇUŞU YAPAMAZSINIZ
"Barış görüşmelerini sürdürürken, siz havada keşif uçuşları yapamazsınız. Siz barış görüşmeleri yaparken yeniden köy korucu kadrolarını tahsis edemezsiniz, askeri birlikleri oralara sevk edemezsiniz. Barışın ruhu neyi emreder biliyor musunuz? Sayın Başbakan çıkıp iki kelimeyle 'Barış görüşmeleri devam ediyor, bu ülkede barış görüşmeleri sürdüğü müddetçe karakol yapımları asla olmayacak' diyecek. Bu ne kadar önemli bir iklim oluşturur. Ve şu anda gerilla saflarına epeyce insanın katıldığını da biliyoruz.

İSTİFA EDERİM
Lice'deki insanlar 'Siz burada karakol yapıyorsanız, siz bize yeniden savaş açmak için karakol yapıyorsunuz' diyor ve orada bu insanların üzerine ateş açılıyor. Sonra dönüp ne diyorsunuz? 'Efendim, uyuşturucu' diyorsunuz. El vicdan be, el vicdan! Bütün ülkeler, PKK'yı terörist ilan eden ülkeler bile PKK'ya bu konuda bin kez teşekkür ediyor. Avrupa'dakilerin hepsi PKK'nın uyuşturucuyla nasıl uluslararası arenada mücadele ettiğini, dost ve düşman hepsi biliyor. Gidin, Avrupa'da, Amerika'da, dünyanın dört bir tarafında bir tane PKK'lıyı uyuşturucuyla iç içe bulursanız ben burada milletvekilliğinden istifa ederim."

AK PARTİ VE MHP'DEN TEPKİ
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Sakık'a tepki göstererek, "Bir terör örgütünü burada övmek hiçbir milletvekiline yakışan bir hareket değildir, terör örgütünü övenleri şiddetle kınıyorum" diye konuştu. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, PKK'nın uyuşturucu, insan ticareti yaptığıyla ilgili hükümler olduğunu belirterek, "PKK'yı Meclis kürsüsünden kimse aklamaya kalkmasın" dedi.

Sakık eleştirilerin ardından yaptığı "PKK'nın benim övgülerime ihtiyacı yok. PKK siyasi bir harekettir" değerlendirmesi milletvekillerinin yeniden tepkisine yol açtı.

ABD 2009 ve 2011'de PKK liderlerini uyuşturucu kaçakçısı ilan etmişti

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın sözlerine karşın yıllardır ABD ve Avrupa Birliği'nin raporlarında uyuşturucu kaçakçılığı PKK'nın temel gelir kaynaklarından biri olarak gösteriliyor. Bu raporlarda birçok PKK üyesinin ismini de bulmak mümkün.

* ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı Yabancı Varlıkların Kontrolü dairesi, Ekim 2009'da Murat Karayılan, Ali Rıza Altun ve Zübeyir Aydaır'ı "Özel Olarak Belirlenmiş Uyuşturucu Kaçakçısı" listesine almıştı.

* Nisan 2011'de yine aynı ABD kurumu, "Yabancı Narkotik Çeteleri Belirleme Yasası" çerçevesinde Cemil Bayık, Duran Kalkan, Remzi Kartal, Sabri Ok ve Adem Uzun'un ABD'de bulunan malvarlıklarının dondurulmasına karar verdi.

* Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bu yıl yayınladığı Uluslararası Narkotik Kontrol Stratejisi Raporu'nda (INCSR) Türkiye'nin Temmuz 2012'de güneydoğuda PKK'nın uyuşturucu kaçakçılığına karşı büyük bir operasyon yaptığı belirtilirken, son yıllarda "birçok etnik Kürt kaçakçının, faaliyetlerini Türkiye'nin daha büyük şehirlerine ve Avrupa'daki diğer ülkelere doğru genişlettiği" ifade edildi.

* PKK'nın uyuşturucu bağlantılı faaliyetleri sadece ABD'nin tepkisi çekmedi. Avrupa Birliği'ne bağlı Europol da 2011'de hazırladığı "AB'de Terörizmin Durum ve Gidişatı" başlıklı raporda, PKK/Kongra-gel'in AB üyesi ülkelere uyuşturucunun yanısıra insan da kaçırdığını; ayrıca haraç toplama, kara para aklama, kredi kartı sahteciliği ve yasadışı göçmenlerle ilgili faaliyetlerde bulunduğunu bildirdi.

KAYNAK: HURRİYET
YORUMLAR 67
  • ALİ ÜNLÜER 10 yıl önce Şikayet Et
    soğuk bir espiri yapmış. çok komik konuşuyor ama kendisi hiç komik değil
    Cevapla
  • Murat BÖÇKÜN 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu adam ciddi mi konuşuyor, yoksa dalgamı geçiyor bizlen. oğlum bak git :)
    Cevapla
  • gündüz feneri 10 yıl önce Şikayet Et
    top-rak. ya patron durun artık ya harbi durun cidden durun. şu adam sizi dinliyor birşeyler yapmaya çalışıyor ya bir durun ya yaw şu adamın yaptıgını size kim yaptı yaaa bir durun artık yaaa. sizi saygılı oldukça sizi dinleyen çok olucak yeter artık ya. Allahın yolundan gitmek varken neden şeytanın fısıltılarıyla yolunuzu çiziyorsunuz... durun artık...
    Cevapla
  • Hasan KARA 10 yıl önce Şikayet Et
    uyuşturucuyla mücadele edecekler elbette. Tabi geçim kaynakları bu, uyuşturucularını Avrupaya taşımak için çok mücadele veriyorlar, askerle polisle çatışıyorlar, terör yapıyorlar uyuşturucu uğrunda ne mücadele veriyorlar, bu yönden bay Sakık haklı.
    Cevapla
  • selahattin aktaş 10 yıl önce Şikayet Et
    YOK DEVENİN NALI. yapma sırrı abi BDP içinde aklı selim kişilerden birisin sana hiç yakışmıyor sağır sultan kör padişah bile pkk nın bü işi yaptığını çok iyi biliyor ve biliyoruz. AMA BENCE ASIL OLAY BU TERÖR ÖRGÜTÜ ELE BAŞLARININ MAL VARLIĞI HEMDE AMERİKADA HERŞEY GÜN GİBİ ORTADA KİM KİMİN UŞAĞI * Nisan 2011'de yine aynı ABD kurumu, "Yabancı Narkotik Çeteleri Belirleme Yasası" çerçevesinde Cemil Bayık, Duran Kalkan, Remzi Kartal, Sabri Ok ve Adem Uzun'un ABD'de bulunan malvarlıklarının dondurulmasına karar verdi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Premier Lig ekibi gözünü kararttı! Galatasaray'a Barış Alper Yılmaz piyangosu
Şifre Irak hükümet sözcüsünün sözleri mi?