Ankara'da konuşulan 'Köşk seçimi' kulisi

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine dair düzenlemenin bir dönem için rafa kaldırılabileceği öne sürüldü. AK Parti'liler yetkileri belli olan bir cumhurbaşkanını halka sunmanın anlamsız olduğunu söylüyor.

Ankara'da konuşulan 'Köşk seçimi' kulisi
Ankara'da konuşulan 'Köşk seçimi' kulisi
GİRİŞ 17.09.2013 08:45 GÜNCELLEME 17.09.2013 15:14
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Gelecek yıl, üç sandık kurulabilir" açıklamasıyla gündeme gelen projenin rafa kaldırılacağı iddia ediliyor. Taraf'ın haberine göre, gelinen son noktada cumhurbaşkanlığı seçiminin mevcut sistemde olduğu gibi Meclis tarafından gerçekleştirilmesi planlanıyor. Ancak Meclis'in bu seçimi yapması için Anayasa değişikliği gerekiyor. Zira 2007'de yapılan referandumda "cumhurbaşkanını halkın seçmesi" onaylanmıştı. Bu düşünce hayata geçirilirse, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine yönelik düzenlemenin bir dönem ertelenmesi gündeme gelebilir. Projeye, muhalefetin de sıcak baktığı konuşuluyor.

KAMPANYADA NE DİYECEĞİZ

AK Parti Mart ayında yerel seçimleri, Ağustos ayında cumhurbaşkanlığı seçimini, Kasım ayında da Anayasa değişikliği referandumunu gerçekleştirmeyi planlıyordu. Bu plan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik tarafından, "3-8-1" formülü olarak duyurulmuştu. Anayasa değişikliğiyle ilgili umutların azalması ve başkanlık sisteminin rafa kalkmasıyla birlikte, cumhurbaşkanlığı seçim sisteminin de tartışma konusu olduğu ifade ediliyor. AK Parti kurmayları, bu şartlarda cumhurbaşkanını halkın seçmesinin bir anlamı olmadığı görüşünü savunuyor. Bir AK Parti yöneticisi, "Cumhurbaşkanlığı seçimleri için kampanya hazırlamayı düşündük, nasıl bir kampanya yürüteceğimize karar veremedik. Cumhurbaşkanının yetkileri belli. Böyle bir durumda, kararnameleri çok hızlı onaylayacak diye kampanya düzenleyemezsiniz" değerlendirmesini yaptı. Cumhurbaşkanını halkın seçmesinin başkanlık sistemiyle bir anlamı olacağını ifade eden AK Parti kurmayı, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi düzenlemesinin bir dönem ertelenebileceğini kaydetti.

MECLİS SEÇECEK

Ankara kulislerinde son dönemde konuşulmaya başlandığı belirtilen formüle göre, gelecek yıl sadece yerel seçimler yapılacak. Yapılacak bir düzenleme ile bir dönem daha cumhurbaşkanı Meclis tarafından seçilecek. Ancak cumhurbaşkanını halkın seçmesi için Anayasa'da değişikliğe gidilmesi gerekiyor. 2007 referandumunda cumhurbaşkanını halkın seçmesi onaylanmıştı. Bu çerçevede Abdullah Gül'ün bir dönem daha cumhurbaşkanlığı yapmasının yolu açılacak. Ancak konuyla ilgili resmi bir hazırlığın olmadığı öğrenildi.

YORUMLAR 13
  • osman_kaya 10 yıl önce Şikayet Et
    HALK SEÇMELİ BİRİLERİ DEĞİL. başkasının seçtiği kişi benim cumhurbaşkanım olamaz nasıl ki mv halk seçiyor cumhurbaşkanınıda halk seçecek ... amakarının degil akp nin degil halkın istediği gelsin kim olursa olsun ama halkın istedigi şekilde olsun .
    Cevapla
  • ahmet arı 10 yıl önce Şikayet Et
    daha neler. akp referandumlarda kazandığımız hakları bir bir geri alıyor. buda statükoya yenildiği manası taşıyor. güçsüzleştiği anlamına geliyor. zor durumda kaldımı halk, ferah döneminde kendim yaparım ederim diyor kimseye sormam diyor. tıpkı 12 eylül referandumunda geçen diğer maddeler gibi hepsini kendi eliyle kaldırıyor hayret bakalım sonu ne olacak akp nin.
    Cevapla
  • agah avcu 10 yıl önce Şikayet Et
    taraf. yine yalan provakatif haberlerine devam ediyor.
    Cevapla
  • hacı 10 yıl önce Şikayet Et
    istediğimiz gibi.... bizde öle istedik sayın c.başkanımız bir dönem daha kalmalı...şuanda görevi iyi ve görevini de en iyi şekilde yerine getiriyordur.biz istersek olur.
    Cevapla
  • aydin yavuz 10 yıl önce Şikayet Et
    olur mu öyle şey. kardeşim 24 ekimde halkın % 68 i halk seçecek diye karar vermedi mi? hani milletin kararı, sandık çok önemliydi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti