AK Parti'nin sır gibi sakladığı değişiklik belli oldu

Ankara kulislerinde paketin ‘sürpriz' maddeleri konuşuluyor. Yeni demokratikleşme paketinde özellikle 'tabu' olarak görülen 'devrim kanunları'nın bazılarına tırpan geliyor. Anayasa değişikliği konusu olan maddeler pakete girmeyecek. Kılık-kıyafette serbestlik düşünülürken, kamuda anadil kullanımı da getirilecek.

AK Parti'nin sır gibi sakladığı değişiklik belli oldu
AK Parti'nin sır gibi sakladığı değişiklik belli oldu
GİRİŞ 25.09.2013 09:00 GÜNCELLEME 25.09.2013 12:37
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış
Redaksiyon aşamasına gelen ve son rötuşları yapılan paket, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Eylül'de açıklanacak. Paketin kapsam ve içeriği sır gibi saklanıyor. Yaklaşık 40 maddeden oluşması beklenen paketin yasa ve yönetmelik değişikliği içerdiği söyleniyor. 
 
Radikal'in haberine göre, ‘Demokratikleşme Paketi'nin ana çerçevesini AK Parti'nin son büyük kongresinde kamuoyuna açıklanan 63 maddelik hedefler oluşturuyor. Ankara kulislerinde paketin ‘sürpriz' maddeleri olarak şunlar konuşuluyor.
 
DEVRİM YASALARINA TIRPAN: Devrim Yasaları olarak bilinen ve anayasaya aykırılıkları iddia edilemeyen düzenlemelerin bazılarına dokunulması düşünülüyor. Çağın ruhuna uymayan ve pratikte işlerliği olmayan "Şapka İktisasi Kanunu" ile "Efendi, Bey, Paşa gibi lakap ve unvanların kaldırılması hakkındaki kanun" ve "Bazı kisvelerin giyilemeyeceğine dair kanun"un lağvedilmesi gündemde. Devrim Kanunları'na göre milletvekilleri ve kamu görevlilerinin şapka giymesi zorunlu. Bey, paşa gibi unvanların kullanılması da kanunlara aykırı. Uymayanlara ceza verilmeyen bu düzenlemelerin mevzuattan çıkarılması konusunda görüş birliği bulunuyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında şapka giymediği ve yasaya karşı çıktığı için çok sayıda insan idam edilmişti. 
 
JANDARMA, KIR POLİSİ OLUYOR: Jandarma Genel Komutanlığı Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı olmayacak. İçişleri Bakanlığı bünyesinde Emniyet Genel Müdürlüğü ile eşitlenmesi düşünülen jandarma, kolluk hizmeti sunan sivil bir yapıya dönüşüyor.
 
ASKERİ OKUL MÜFREDATI SİLBAŞTAN: Askeri okulların müfredatı düzenlenecek. Müfredatın militer unsurlarından temizlenerek demokratik değerlerle donatılması isteniyor.
 
DARBE MADDELERİ TEMİZLENİYOR: İç Hizmet Kanunu 35'inci maddenin değiştirilmesinin ardından darbelerle özdeşleşen yasalar kaldırılacak.Bu çerçevede TSK İç Hizmetler Kanunu ve İç Hizmetler Yönetmeliği'nde bazı değişiklikler yapılacak.
 
DARBECİLERİN İSİMLERİ: İsmi 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat darbeleriyle anılan kişilerin isimleri kamu alanlarından tamamen silinecek.

ANADİLDE KAMU HİZMETİ: Anadilde kamu hizmetlerine erişimin önündeki engeller kalkacak.
 
PARTİYİ KURMAK KOLAY, KAPATMAK İMKANSIZ: Siyasi partilerin kurulması kolaylaşırken, kapatılması tamamen kaldırılacak. Partilerdeki tek tipleştirici hükümler de kalkıyor. 
 
SİYASETE KATILIM: Siyasete katılımın önünde engel olarak görülen yasa maddeleri değişecek.
 
BARAJ İÇİN 3 FORMÜL: Seçim Barajı olarak üç seçenek gündemde. Dar bölge olursa baraj yüzde 5'e iniyor, daraltılmış bölge olursa sıfırlanıyor. Aksi durumlarda yüzde 10 barajı devam edecek.
 
ANDIMIZ NE OLACAK?: Paketin belki de en büyük sürprizi ilkokullarda okutulan ‘Andımız'la ilgili. Kulislerde kaldırılacağına ilişkin spekülasyonlar yapılsa da ‘Andımız'ın okunup-okunmayacağı netlik kazanmadı. Kamuoyundan gelebilecek tepkilerden dolayı uygulamanın devam edebileceği konuşuluyor.
 
BAŞÖRTÜSÜ-SAKAL ÖZGÜRLÜĞÜ: Kamuda kıyafet özgürlüğü geliyor. Kadınlara başörtüsü serbestisinin yanına erkeklere de sakal bırakma özgürlüğü tanınacak. 
 
YÖK'E DOKUNULACAK: 12 Eylül kurumlarından YÖK'e dokunulması da gündemde. YÖK'ün koordinasyon kuruluna dönüşecek şekilde yapılandırılabileceği söyleniyor.
YORUMLAR 18
  • Mehmet Yusuf 10 yıl önce Şikayet Et
    bana cevap yazan zat. Lafı neresinden anlıyorsun bilmiyorum ama 100 yıl önce bunları giymişler bizimkiler doğrudur. 2000 yıl önce de Türkler Börk giyerdi diye şimdi de mi börk giyecez. kaldı ki cüppeyi,takkeyi hakeden giysin,bizde bilelim kim veli kim deli. lafımız bu elbiseleri giyenlere de değil zaten.ancak biraz araştırma zahmetine girsen çarşafın 200 yıl önce Osmanlı da kullanılan bir elbise olmadığını, bazı kaynaklara göre de 2.Abdulhamit tarafından giyiminin yasaklandığını bilirdin. Yine de insanların bu elbiseleri giymesinde bir sakınca yok.Bizim söylemek istediğimiz kamu hizmeti verenlerin bu tarz giyinmelerinin uygun olmadığı.bu benim kanaatim.son olarak lafım sadece bu tarz giyimlere değildi zaten.dikkat edersen mini etek,şort örneğini de verdim.
    Cevapla
  • Ahmet Güneş 10 yıl önce Şikayet Et
    uçarız artık. Helal olsun hükümetimize artık Türkiye tam demokratik olacak ülke kalkınacak enflasyon sıfırlayacak ekonomi düzelecek üretim artacak terör yolsuzluk yoksulluk kalkacak...Uçacağız uçacağız...
    Cevapla
  • Burak YILMAZ 10 yıl önce Şikayet Et
    Takke, Cübbe, Çarşaf a Hayır Diyen Zat. Neye Hayır dediğinin farkındamısın? Sünnet olmasını geçtim daha bir asır önce , gayri müslim değilsen sulalende bunları giymeyen tek kişi yoktu. Bu kadar mı kimliğimizden koparmayı başardılar bizi be?
    Cevapla
  • Burak YILMAZ 10 yıl önce Şikayet Et
    Andımız Kalksa Ne Olur Biraz Simülasyon Yapalım. Gezi zekalılar her yerde andımızı okumaya başlarlar. Çocuklarını okula götürüp kendilerininki ile birlikte andımızı okuturken bizimkileride zorlayıp çocukları korkuturlar. Heryere "Ey bizi bu günlere getiren ulu Atatürk sen olmasa idin babam anamı almazdı bende doğmazdım yazarlar" , Köprüyü trafiğe kapatıp andımız okurlar. İhsan Eliaçıkmıydy neydi o adam Namazda Fatiha yerine andımızı okur vs. İyice rezil ederler kendilerini ama bir süre sonra çoğunluğu komik durumda olduğunu anlayıp vazgeçer. Bu arada PKK nın bu eylemlere destek verme şansı çok zor ama bu seferde ülkücü arkadaşlar onların ikamesi olabilir. Böyle bir ortamda kalksın mı? Valla bence kalksın. Ben bu kadar gürültüye razıyım. Babam okudu, ben okudum bari çocuklar okumasın.
    Cevapla
  • aydın temel 10 yıl önce Şikayet Et
    andımız saçmalığı. zorunlu olmaktan çıkarılıp okul-veli kararına bırakılsın.şimdiki kıyafet uygulaması gibi.laikçilerin bile sabahın soğuğunda çocuklarının saçma saçma bir şekilde titremesini istemez.en laikçilerin bile en az 7-8 yıl hergün okuduğu halde şimdi ezbere okuyamadığı ucube üç-beş satır için bu kadar abartı olmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas: Müzakerelerde esnek bir tutum sergiledik ancak İsrail süreci uzatıyor
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt