MHP'li Türkkan Rus uçaklarını Meclis'e taşıdı

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Rus uçaklarının Türk hava sahası sınırına uçuş yapmasını Meclis'e taşıyarak, "Rus uçaklarının Türk hava sahası sınırına kadar uçuş nedeni sır olarak kalmıştır." dedi.

MHP'li Türkkan Rus uçaklarını Meclis'e taşıdı
MHP'li Türkkan Rus uçaklarını Meclis'e taşıdı
GİRİŞ 04.11.2013 16:44 GÜNCELLEME 04.11.2013 17:46

Türkkan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. Türkkan, önergesinde, "Rusya'ya ait IL-20 tipi askeri istihbarat uçağı son 2 hafta içinde 3 kez Türk hava sahası sınırına paralel olarak 2 kez Gürcistan sınırından Bulgaristan sınırına, bir kez de Bulgaristan sınırından Gürcistan sınırına kadar uçuş yapmış ve Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar önlemede bulunmuştur. IL-20 uçağı, üzerinde bulunan cihaz ve algılayıcılardan dolayı elektronik istihbarat uçağı olarak tanımlanmakta, uçak üzerinde taşıdığı cihaz ile bölgenin topografyasına ait veriler elde etmektedir." ifadelerini kullandı.

"Bu durum, Rusya'nın uydu istihbaratının, Türkiye'nin Karadeniz hattında bazı yeni düzenleme ve askeri yapılanma saptaması durumunda bunun teyidi için yakın görüntülemeye gereksinim duymuş olabileceği değerlendirmesini de beraberinde getirmektedir." diyen Türkkan, şunları kaydetti: " Türkiye ile Rusya arasında taraf ülkeler üzerinde istihbarat uçuşu yapılmasına izin veren açık semalar anlaşması bulunmasına karşın, sözkonusu uçuşlar hakkında Moskova yönetiminin Türkiye'yi bilgilendirmemiş olması dikkat çekmektedir. Rus uçaklarının Türk hava sahası sınırına kadar uçuş nedeni sır olarak kalmıştır."

Türkkan, önergesinde şu soruları sıraladı:
1-Rusya'ya ait IL-20 tipi askeri istihbarat uçağının son iki hafta içinde neden üç kez Türk hava sahası sınırına uçuş yaptığı konusunda Rusya'dan bilgi alınmış mıdır,
2-Rusya, Türkiye'ye bu konuda hangi bilgiyi vermiştir, Rus uçağının son iki hafta içinde üç kez Türk Hava sahası sınırına paralel uçuş yapmasının gerekçeleri nelerdir?
3-Türkiye ile Rusya arasında taraf ülkeler üzerinde istihbarat uçuşu yapılmasına izin veren açık semalar anlaşması bulunmasına karşın, söz konusu uçuşlar hakkında Moskova yönetimi Türkiye'yi neden bilgilendirmemiştir, bu soru Rus yetkili makamlarına sorulmuş mudur?
4-Rusya'nın uydu istihbaratının, Türkiye toprakları üzerinde bazı bilgilerin teyidi için yakın görüntüleme yapma hakkı var mıdır, buna neden gereksinim duyulduğu konusunda Rusya'dan bilgi alınmış mıdır?

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı
Aysever'den CHP'li belediye başkanlarına: Ekrem'in tetikçisi olamazsınız