Kürdistan'ı ilk kez Atatürk kullanmış!

Özal döneminde Kürt meselesinin çözümüne ilişkin adımlar konusunda bilgiler veren Ahmet Özal, Atatürk'le ilgili bir de bilgi paylaştı.

Kürdistan'ı ilk kez Atatürk kullanmış!
Kürdistan'ı ilk kez Atatürk kullanmış!
GİRİŞ 18.11.2013 13:43 GÜNCELLEME 18.11.2013 13:43
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış


“KÜRDİSTAN KELİMESİNİ İLK KULLANANLARDAN BİRİ ATATÜRK'TÜR”

“ATATÜRK DE ‘KÜRDİSTAN' DEMİŞTİR!”


A Haber'de Can Okanar'ın hazırlayıp sunduğu “Anlatılmamış Öyküler”de yine tarihin gizli bölmesinde kalan bilgiler kamuoyuyla paylaşıldı.

Ahmet Özal, babasının Barzani'ye kırmızı pasaport verilmesi sürecini paylaştı ve şu çarpıcı açıklamaları yaptı: “Barzani Irak'ta ciddi sıkıntılar çekiyordu, ülke dışına çıkamıyordu. Mesud Barzani ki babası Molla Mustafa Irak'ta uzun yıllar mücadele vermişler. Yurt dışına çıkmalarına imkan yoktu. Rahmetli onlara kırmızı pasaport vermişti. Çok saldırılara uğradı. Baldırı çıplak aşiret reisine pasaport mu verilir diye saldırılara, hakaretlere uğradı… Biz hala Kürdistan kelimesini kullanamıyoruz… Sayın Başbakan Kürdistan kelimesini kullandı doğal olarak ama kendisi ilk olarak kullanmadı. Bunu ilk kullananlar Cumhuriyet tarihimizde Atatürk'tür. Atatürk SSCB Dışişleri Bakanı Çiçero'ya yazdığı mektupta Kürdistan diye hitap etmiştir. Milli mücadelede Kürt beylerine yazdığı telgraflarda Kürdistan diye hitap etmiştir. Daha önce 1847'de Sadrazam Mustafa Reşit Paşa kuruyor Kürdistan eyaletini. İlk mecliste de var Kürdistan eyaletinin milletvekilleri. Kürdistan fermanları vardır. Kürdistan kelimesine alerji duydurdular zorla. Benim neslim, önceki ve hatta sonraki nesil Kürt tarihini yok farz ettik. 1980'lerde askerlik yaptım, Kürt diye bir şey yoktur dendi bize.”

YORUMLAR 8
  • hakan er 10 yıl önce Şikayet Et
    arif karaya'a. kürdistan veya başka birşey umrumuzda deyil dilimize dinmize geleneklerimize saygı istiyoruz türk kelimesine inanın kimse sıkıtı var demiyor türküm gururduyorum bir kürt olarak nezaman türklük tekelleşti kürtlük yok sayıldı ayrım orda başladı sıkıntı orda başladı neden kürtler dtp oy vermez bir avuç harici çünkü onlarda kafatascı tüm kafatascılar inşallah hiç mutlu olmazlar
    Cevapla
  • bilal gök 10 yıl önce Şikayet Et
    arif kara. O zaman Türkiye'de Türklerin yaşadığı veya çoğunlukta olduğu bölgelere de Türkistan mı diyeceğiz. Bu ne mantıktır arkadaş. Bence geliniz ayrışmayalım. Hep birlikte Türkiye olalım. daha güzel olmaz mı? Çok tehlikeli bir noktaya doğru gidiyoruz. Allah sonumuzu hayır getire.
    Cevapla
  • mubinkoçal 10 yıl önce Şikayet Et
    ecdad. zaten batının ahlaksızlığını bırakıp ecdadımıza bir donebilsek sorun kalmıyacak 600 yıl kardeşçe yaşadığımız topraklarda şimdi niçin yaşayamıyoruz çanakkalede beraber savaştık avrupa,yahudiler bizi savaşta yenemediler içimizi karıştırmaya çalışıyorlar bu teror olaylarının baş mimarı israil destekçileri avrupadır ,
    Cevapla
  • HABİL 10 yıl önce Şikayet Et
    ŞEVKET YILDIZ. Yorumunun altına imzamı atıyorum..aynen dediğin gibi.
    Cevapla
  • arif kara 10 yıl önce Şikayet Et
    be ne kürdüm nede bölgedenim. ama bölgenin adı kürdistan ister de ister deme, küdistan demeyipte ayrılıkçı bir bölge olarak kalacağına kürdistan deyip ülkemize bağlı insanların yaşadığı bir bölge olarak kalsa daha iyi dimi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Suudi Arabistan ve BAE'den İran'a operasyon darbesi! Tüm planı ABD'ye sızdırmışlar
Kur'an'a hakaret, soykırımcı İsrail'e övgü! Fatih Altaylı'dan tepki toplayan açıklama