Bakan Yıldız: Bunun hangisini düzelteyim

Basın mensuplarıyla bir araya geldiği değerlendirme toplantısında soruları cevaplandıran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başbakan Erdoğan'ın oğlu ve TURGEM'le ilgili iddialar için çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bakan Yıldız: Bunun hangisini düzelteyim
Bakan Yıldız: Bunun hangisini düzelteyim
GİRİŞ 02.01.2014 14:50 GÜNCELLEME 02.01.2014 14:50

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul merkezli operasyona ilişkin, "Bunu istemeyerek ve temenni etmeyerek söylüyorum ama operasyonlar sonucunda ülkede bürokrasinin yavaşlamasıyla alakalı artçı tesirlerini görürüz" dedi. Yıldız, basın mensuplarıyla bir araya geldiği değerlendirme toplantısında soruları yanıtladı. Aşırı soğuklardaki kesintiler anımsatılarak, depoların son durumunun sorulması üzerine Yıldız, "Depoların mülkiyeti TPAO'nun ama işletme gazları BOTAŞ'ın. Bunun ihalesini yaptık ama bu yaklaşık 4 yıllık bir süreç. Günlük 17 milyon metreküplük günlük çıkış miktarını 40 milyon metreküplere çıkartıyor olmamız lazım ki bu dediğiniz sıkıntıları daha az yaşıyor olalım. Bu, yeniden o tesisi kurmaya eş bazı işleri de içeriyor. Tuz Gölü'nde de yaklaşık 4 yıl içerisinde tamamlanacak 1 milyar metreküplük kapasiteyi de bir an önce Türkiye'ye kazandırmamız lazım" diye konuştu.

İran'dan gelen doğal gazda tamamen teknik sebeplerle bir miktar kesinti uygulandığını, günlük 28 milyon metreküp gazın 20 milyon metreküpe kadar düştüğünü anlatan Yıldız, Türkiye'de yıl içerisinde aralık ve ocak ayında toplam 22 gün sıra dışı önlem alınmasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Yıldız, "Ama bugün, 2 Ocak 2014 itibarıyla hiçbir yerde, ne sanayide ne meskenlerimizde hiçbir kesinti söz konusu değildir" dedi. Türkiye'de 1 milyon 100 bin kilometrelik iletim ve dağıtım hattı bulunduğunu anımsatan Yıldız, Avrupa'da 2, dünyada da 5. büyük şebekeye sahip olduğunu, bunu da yüzde 7-8 civarında bir büyümeyle sürdürmeye çalıştıklarını söyledi. Karar mekanizmalarında bir sıkıntı olmadığına işaret eden Yıldız, "Karar alma konusunda ocak ayının sonuna kadar tamamlanacak" ifadesini kullandı.

"Teyakkuz halindeyiz"

Yıldız, kesintiler konusunda bu ay çok dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, enerji sektöründeki genel müdürlüklerin her gün düzenli toplantılar yaptıklarını ve hafta sonlarında bile teyakkuz halinde olduklarını söyledi. Şırnak'ta, Diyarbakır'da bazı trafolarda patlamalar olduğunu anlatan Yıldız, "Oraya 200 birimlik trafo koymuşuz ama oradan çekilen 300 birimlik güç. Biz oradaki, İzmir'deki, İstanbul'daki, Kayseri'deki herhangi bir kaçak kullanımı biz tesis etmeyeceğiz, finanse de etmeyeceğiz. Bu konuda tavrımızın çok net, duruşumuzun çok net olduğunu söylemem lazım "diye konuştu.

Başka bir basın mensubunun doğal gaz faturasında bir ay içerisinde birim fiyat üzerinden 100 metreküplük azalma olduğunu belirtmesi üzerine Yıldız, doğal gaz fiyatlarına zam yapılmadığını vurguladı. Her ilin hizmet dağıtım bedellerinin farklı olduğunu, her 1000 metreküp gaz için farklı tarife uygulandığını belirten Yıldız, Türkiye'de bu şekilde 20'den daha fazla bölge bulunduğunu söyledi. Yıldız, aynı il içerisinde faturada farklılık olduğunda EPDK ve Bakanlık olarak değerlendirdiklerini belirterek, basın mensubunun faturasına ilişkin şikayetini bizzat takip edeceğini bildirdi.

"Rusya ve İran indirim yapmadı"

Bakan Yıldız, "Borsaya kote şirketlerin aynı zamanda EPİAŞ'a ortak olmasının manipülasyona kapı aralayacağı söylentileri var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna karşılık şunları kaydetti: "Herhangi bir borsaya kote şirketin buradan alabilecekleri ve manipüle edemeyecekleri kadar küçük hisselere girmeleri sınırlandırılmıştır. Bir özel şirket buradan yüzde 5 civarında hisse alamaz, onların her birisi bindelerle sınırlandırılmıştır. Yüzde 30 civarında kamu elinde kalacak hisse söz konusu. TEİAŞ'ın hissesinin yüzde 30'lara kadar çıkması söz konusudur. Böyle bir riski biz görmüyoruz." Rusya ve İran doğal gazında indirim olup olmadığı yönündeki soru üzerine Yıldız, böyle bir indirim yapılmadığını bildirdi. İran ile ilgili bir tahkim süreci olduğunu anlatan Yıldız, "Buradan biz İran'dan doğal gazı piyasa fiyatlarının daha üzerinde alıyoruz. Bununla ilgili itirazımızı yapmıştık. Onlar çok fazla olumlu manada değerlendiremediler. Hep beraber, yine çayımızı kahvemizi içerek tahkim sürecini başlattık. 2014 yılında bunun sonuçlanacağına inanıyoruz, İsviçre mahkemelerinde görülüyor bu dava" ifadelerini kullandı.

"Ülke bürokrasisini durdurma girişimi"

Taner Yıldız, 17 Aralık'taki operasyonun enerji sektörüne yansımalarına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine şöyle konuştu: "17 Aralık operasyonları haklı haksız, böyle bir toz duman içerisinde ortalığın karıştığı bir tarih olarak siyaset tarihine de ekonomi tarihine de geçecek. 2014 yılında bürokrasinin, düzgün ve doğru çalışan insanların hızında bir kısım etkilenmeler olacağı kanaatindeyim. Bunu istemeyerek ve temenni etmeyerek söylüyorum ama operasyonlar sonucunda ülkede bürokrasinin yavaşlamasıyla alakalı artçı tesirlerini görürüz. O yüzden emin olmadığınız hiçbir şeye girmemeniz lazım. Sayın Başbakanımız çok net ifade ettiler, 'Babamın oğlu olsa da kendi oğlum da olsa bu konuda prensiplerimizden taviz vermem' dedi. Biz 11 yıldan beri yolsuzluklarla, usulsüzlüklerle mücadele ederek bu noktaya geldik. 2013 yılının 17 Aralık'ı bunun istisnası olmaz, 2014 yılı bu prensiplerden taviz vereceğimiz bir yıl olmaz. Ama oyunun çok daha farklı oynandığını hep beraber görüyoruz."

Silivrikapı'daki bir arazinin Fatih Belediyesinden TÜRGEV'e devredildiği iddiasına yönelik açıklamalarda bulunan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "(Sayın Başbakan'ın oğlu Bilal Erdoğan'a bunlar devredildi) diye ithamlar var. Başını mı sonunu mu yalanlarsınız, ben şaşırıp kalıyorum. Buranın mülkiyeti TEDAŞ'a verilmiş. Türkiye'deki özelleşen hiçbir dağıtım şirketi varlık satışı yapılarak satılmadı. Varlıkları satılmadı, direkler, trafolar... Her birinin mülkiyeti kamuya aittir. Şirketlerin çoğu 2036 yılında bunları işler bir şekilde tekrar kamuya devredecekler. Türkiye'de binlerce kilometrekarelik kamulaştırmalar var. El insaf. 2,5 metreye 2,5 metrelik bir alanın TEDAŞ'ın mülkiyetine Fatih Belediyesinden tahsis edilmesinden dolayı belediye başkanı sorguya çekiliyor. Nasıl olur da Fatih Belediyesi çalışanı bundan etkilenmez, TEDAŞ çalışanı bundan etkilenmez. Ortada suç olabilecek hiçbir şey yok, belediye meclisi bununla alakalı karar alıyor. Yaklaşık 10 metrekarelik bir yer için bu cümleyi sarf edebiliyorsunuz. Bizler, idareciler olarak, ister bakanlar ister başbakan olarak, yamuk çalışan kim varsa onun karşısındayız. Ama kusura bakmayın da dürüst çalışan insanları da ülkemiz için koruyup kollamamız lazım. Yoksa ortada bürokrasi diye bir şey kalmaz."

Operasyonu "ülke bürokrasisini durdurma girişimi" olarak tanımlayan Yıldız, "Ben 16-20 milyar liralık yatırımı o dürüst arkadaşlarımla beraber yönetiyorum. O yüzden dikkat edin, şahsi ithamların haricinde Türkiye'nin kalkınmasına ve büyümesine karşı duruş ve dirençten bahsediyoruz burada" diye konuştu.

"Tankerlerin boğazlardan geçmesine sıcak bakmıyoruz"

Yıldız, özel sektörün depolamaya girmesine yönelik çağrısının hatırlatılması üzerine, Rusya, Ukrayna ve İran'dan bazı firmaların bu konuda talepleri olduğunu ancak somut bir girişimde bulunulmadığını kaydetti.

Yıldız, depolama tesisi kurulmasına olumlu yaklaştıklarını, firmaları destekleyeceklerini vurguladı. Çanakkale ve İstanbul boğazlarından LNG tankerlerinin geçmesine sıcak bakmadıklarını vurgulayan Yıldız, "Kanal İstanbul'un gerçekleşirken bu konuda gerek Ulaştırma Bakanlığımıza gerek ilgili arkadaşlara tankerlerin boyutlarını verdik ve onların da geçebilmesinin imkanını sağlamak lazım diye düşündük. Karadeniz'e boğazlardan geçmeksizin rahatlıkla ulaşabilmesini sağlamak lazım" değerlendirmesinde bulundu. Yıldız, Akaryakıt Piyasası Kanununda LNG ve LPG düzenlemesine ilişkin bazı ayrıntılara yönelik ilgili sivil toplum örgütleriyle görüşmelerinin sürdüğü bilgisini verdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah'ta toplu istifa! Eski İl Başkanı ve 21 yönetici AK Parti'ye katıldı
Memleket Partili Belediye Başkanı'nın aracına silahlı saldırı