CHP'den MİT Kanunu için 'darbe' çıkışı

MİT Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler, TBMM İçişleri Komisyonu'nda sürüyor. CHP'li Şeker "Bu düzenlemelerle darbelerin tekrar önü açılıyor." dedi.

CHP'den MİT Kanunu için 'darbe' çıkışı
CHP'den MİT Kanunu için 'darbe' çıkışı
GİRİŞ 22.02.2014 20:53 GÜNCELLEME 22.02.2014 20:53
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, teklifte ülke menfaatleri için MİT'in terör örgütleriyle irtibat kurabilmesinin yasal zemine oturtulduğunu savundu. Terör örgütü kavramının geniş bir kavram olduğuna işaret eden Şeker, "İrtibat kurma ile neyi kast ediyoruz? Silah ve para temini bunu içeriyor mu? TIR'lara silah yükleyerek sınırdan geçirmek, muhalefete vermek bu işin içinde mi? Bu işin sınırlarını çok iyi koymamız lazım" dedi.

MİT'e verilen yetkilerde MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın başbakana olan sadakatine duyulan güvenin etkili olduğunu belirten Şeker, ancak Fidan'dan sonra bu göreve gelecek kişinin ne yapacağını kimsenin bilemeyeceğini, bu nedenle tek kişiye sınırsız yetki vermenin yanlış olduğuna işaret etti. Şeker, "Bu düzenlemelerle darbelerin tekrar önü açılıyor. Çünkü yarattığınız Türkiye'de her türlü organizasyonu yapabilir. Çünkü darbeler çok fazla yetki ve teçhizatla donatılan kurumların hukuka sıkı sıkı bağlanmadığı ülkelerde meydana gelmiştir" diye konuştu.

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu da konuşmasında Kabataş İskelesinde yaşanan olay ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu olaya ilişkin sözlerine değinmesi üzerine, AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı müdahale ederek, yargı sürecindeki bir konunun gündeme getirilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Türkoğlu'nun Başbakan Erdoğan'ın olaya ilişkin sözlerini ispatlaması gerektiğini belirtmesi üzerine ise Samancı, "Hiçbir bayan ister açık, ister kapalı böyle bir fantezinin içinde yer alma arzusunda bulunmaz" ifadesini kullandı.

"Rıza Zarraf bir MİT elemanı mı değil mi?"

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, yasal düzenlemelerle devletin çivilerinin yerinden oynatıldığını belirterek, MİT teklifinin yasalaşmasının ardından hiç kimsenin can, mal ve temel özgürlüklerinin güvence altında olmayacağını savundu.

"MİT Müsteşarı ile Yasin El Kadı toplantı yaptı mı yapmadı mı? Rıza Zarraf bir MİT elemanı mı değil mi? Bu soruların yanıtını bekliyorum Türk milleti adına" diyen Çıray, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın görev ve yetkisini aşarak MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile doğrudan görüşmeler yapıp yapmadığının, MİT'e müdahale edip etmediğinin de açıklanmasını istedi.

"Darbeci kim?" tartışması

Çıray'ın konuşması sırasında CHP'nin her zaman darbelere karşı olduğunu, AK Parti'nin ise kendi paralel devletini kurmaya çalıştığına ilişkin sözlerine AK Parti Çankırı Milletvekili ve teklif sahiplerinden İdris Şahin tepki gösterdi.

Şahin'in, "Darbelere karşıyız diyor 28 Şubat'ı savunuyor" demesi üzerine Çıray, "Kim savunuyor? Siz 28 Şubat'ta neredeydiniz?" karşılığını verdi. Şahin de, "28 Şubat'ta gayet iyiydim. Senin akıl babana onun hesabını da gittik makamında sorduk. Sayın Demirel'e" dedi. Çıray'ın, "Sen Demirel'e hesap soracak kimsin? Sen kimsin?" sözlerine Şahin ve diğer AK Partili milletvekilleri tepki gösterdiler. Çıray, "Sayın Abdullah Gül'e gelince eleştirmek yok, o sayın cumhurbaşkanıdır, ağzınızı açamazsınız, ama başka cumhurbaşkanı gelince" ifadelerini kullandı.

Çıray'ın teklif üzerinde konuşmadığı yönündeki eleştirilere ise CHP'li milletvekilleri tepki göstererek, ne konuşacaklarına iktidar partisi milletvekillerinin karar veremeyeceğini söylediler. AK Parti'li Şahin ise "Sayın Başbakanımıza atıf yaparak, bir darbeciyi burada savunamazsınız bizim söylediğimiz bu" dedi. Çıray konuşmasına yönelik eleştirileri üzerine ise "Biz ne konuşursak tahrik oluyor değil mi? Sayın Başbakan çıktı o hanımefendiyle ilgili iftiralar atarak, Türkiye'yi iç savaşa tahrik etti. Bu tahrik değil miydi? Bugün yaptığı konuşmada insanlığa yakışmayacak bir şey daha söylendi; Sayın MHP Genel Başkanı'nın çocuğu olup olmamasının siyasetle ne alakası var? Bu tahrik değil mi? Her şeyi söyleyeceksiniz, biz konuşunca baskıyla susturmaya çalışacaksınız. Ben bir tarih dersi vermeye çalışıyorum. 28 Şubat'tan bahseden arkadaşlara sesleneyim, ben 28 Şubat'ta bürokrattım. Bizim yaşadıklarımızı siz yaşamadınız" diye konuştu.

Şahin'in Çıray'ın konuyla alakalı konuşmadığını söylemesi üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Sen mi karar vereceksin ne konuşacağımıza. Buranın tadını kaçırmayın" karşılığını verdi.

Komisyon Başkanı AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy da konuşmacıların üsluplarına dikkat etmeleri ve konuya bağlı kalmaları yönünde uyarıda bulundu.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Başbakan'ın MİT Müsteşarını "çanta gibi yanında dolaştırdığını" savunarak, "Özel kalem müdürü mü müsteşar mı belli değil" dedi.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, çözüm sürecine ilişkin eleştirilerde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • keskin söz 10 yıl önce Şikayet Et
    Dun ne idiyseniz bugunde genel olarak osunuz CHPliler!. Darbecilerin biryerlerini yalamadiginiz kalmisti gecmiste! Yakinda onuda yaparsaniz hic sasmam! Genetik bir durum olsa gerek. dun ne dediyseniz bugun o dediklerinizin aksini söyluyorsunuz..o kadar basitlestiniz ki akli basinda hicbir secmen sizi dikkate almiyor artik.
    Cevapla
  • Selim Can 10 yıl önce Şikayet Et
    Daha İyi Ya :). Türkiye'de artık darbe olmaz diyorduk, böylece darbe yapan birileri olabilecek sevinmeniz lazım CHP olarak!!!
    Cevapla
  • metin bayındır 10 yıl önce Şikayet Et
    Ah bu CHP. Geçmişde bütün darbelerin yanında değilmiydi bu parti.Kimi kandırıyor,bu millet unutkansada o kadarda değil.Daha bir kaçyıl önce orduyu tahrik etmiyorlarmıydı, ümitleri kalmayıncada orduya kağıtdan kaplan demiyorlarmıydı.
    Cevapla
  • Fehmi DOĞAN 10 yıl önce Şikayet Et
    CHP nin Beyninden Darbe çıkmaz. Tek umutları O.. ordudan umutlarını kesildi. Şimdi başka yolları bekler gibi. Halkı kuzumu sanıyor.. Halk iktidar seçecek. Silahlı kuvvetler devirecek olmazsa basın, Basın olmazsa yargı? olur mu böyle şey? kurumlar darbe hazırlığı yapsın, Hükümet kuzu gibi teslim olsun. Bu nasıl zihniyet? Halk bunun hesabını kimden soracak? Hukuktan mı yosa hükümetten mi? CHP 30 Martta avucunu yalayacak. Ancak ders de almayacak. Çünkü karnesi 0.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
31 Mart sonrası son anket! Haritanın rengi yine değişiyor
Adana’da pitbull cinsi köpek vahşeti!