CHP o oyları YSK'ya iptal ettirdi!

CHP'nin itirazları sonucu yerel seçimlerde kullanılan ve seçmenin tam olarak bilgilendirilmemesinden kaynaklanan hata ile muhtar oylarının belediye oyları ile aynı zarfa konulan oylar iptal edildi.

CHP o oyları YSK'ya iptal ettirdi!
CHP o oyları YSK'ya iptal ettirdi!
GİRİŞ 05.04.2014 09:34 GÜNCELLEME 05.04.2014 09:39
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

YSK'nın seçim sonrası tavrı, partilere adil yaklaşımla ilgili soru işaretlerine neden oldu. Sandık başında yeterince bilgilendirilmeyen vatandaşlar aynı zarfa muhtar kağıdı da atınca YSK, -İstanbul İl Seçim Kurulu'nun aksi yönde kararına rağmen- CHP'nin isteğiyle geceyarısı toplanıp birçok oyu çöpe gönderen hükme imza attı.

Seçimler sonrasında, sandığa şaibe karıştığı iddiasıyla kaos oluşturmak isteyen çevrelerin çabaları sürerken, Sadi Güven başkanlığındaki Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) sergilediği tavır, soru işaretlerine yolaçtı. YSK'nın seçim sürecinde sandık kurullarını ve vatandaşları yeterince bilgilendirmediği eleştirileri gündeme gelirken, bunun en büyük göstergesi, muhtar pusulalarının belediye başkanlığı seçimine ilişkin zarfa koyulması nedeniyle çok sayıda oyun geçersiz sayılması oldu.

AK Parti, Kartal ilçesindeki seçimlere ilişkin yaptığı itirazda bunu dile getirdi. İstanbul İl Seçim Kurulu da verdiği karada, AK Parti'nin bu yöndeki görüşlerini haklı buldu. Seçim Kurulu'nun kararında 'seçmenlerin hem seçim öncesinde hem de seçim sırasında bilgilendirilmesi gerektiği' hatırlatılarak, yapılan itirazlarda belediye ve muhtar pusulalarının yaygın olarak aynı zarftan çıkmasının seçmenin yeterince bilgilendirilmediğini ortaya koyduğu belirtildi. Ancak bu hüküm, CHP itirazını geceyarısı görüşen YSK'nın kararıyla geçersiz hale geldi.

'MUHTAR' GEÇERSİZ YAPTI

İstanbul İl Seçim Kurulu, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 'hesaba katılan ve katılmayan oy pusulaları' ile ilgili maddesi gereğince, 'seçim türü' aynı olduğu için muhtar seçimine ilişkin pusula çıkan zarflardaki belediye başkanlığı oylarının geçerli sayılması gerektiğini dile getirdi. İstanbul İl Seçim Kurulu'nun 3 Nisan'da AK Parti'nin itirazını haklı bularak aldığı bu kararın iptali için CHP aynı gün Yüksek Seçim Kurulu'na başvurdu. YSK Başkanlığı da CHP'nin itirazı üzerine ertesi günü beklemeden aynı günün akşamında saat 22.00'de kurul üyelerini toplantıya çağırdı.

CHP'NİN DEDİĞİ OLDU

YSK, CHP'nin isteği doğrultusunda, İstanbul İl Seçim Kurulu'nun, Kartal 1, Kartal 2, Büyükçekmece ve Silivri ilçelerinde, mavi renkli belediye seçimlerine ilişkin zarftan muhtarlık oy pusulası çıkması halinde o oyların geçerli sayılacağına ilişkin kararını kaldırdı. Muhtar pusulası çıkan zarfların da geçerli sayılması için AK Parti seçim günü henüz oy verme işlemi sürerken de YSK'ya başvuruda bulunmuş ancak bu talep de kabul edilmemişti. Türkiye genelinde kullanılan oyların yüzde 4'ü (1 milyon 663 bin) geçersiz sayılırken, geçersiz oyların büyük bölümünün muhtar ve belediye adayı pusulalarının aynı zarfa koyulmasından kaynaklandığı öğrenildi. AK Parti kurmayları, geçersiz oyların yarıdan fazlasının kendi partilerinin oyu olduğunu dile getiriyor.

60 yılın ardından güven kaybı var

YSK ile ilgili eleştiri konularının başında partiler arasında denge gözetmediği iddiası geldi. YSK'ya CHP tarafından yapılan itirazların çoğunun kabul edildiği, AK Parti, MHP, BDP ve SP'den yapılan itirazların büyük bölümünün ise reddedildiği dile getirildi. AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, 'YSK'nın bu süreçte almış olduğu kararlarla, 60 yıldan fazla zamandır oluşturmuş olduğu güvenilirliği birtakım acabalar, soru işaretleriyle malul hale getirdiğini düşünüyorum' dedi. Şentop, partilerin taleplerine karşı YSK'nın bir denge içinde yanıt vermesi gerektiğini ifade etti. Şentop, 'YSK üyelerinin mensubiyetlerini, siyasi görüşlerini hepimiz biliyoruz. Bu da gayet normaldir. Her insan gibi hakimlerin de siyasi görüşleri olabilir. Sorun şu; bu siyasi görüşlerine göre hukuku, belgeleri çarpıtmak yanlıştır. Siyasi görüşünüz olabilir ama siz hukuka, belgelere, delillere göre karar vermek mecburiyetindesiniz' diye konuştu.

Kapıyı bu kez Ankara için çalacaklar

Ankara İl Seçim Kurulu, CHP'nin büyükşehir belediyesi seçim sonuçlarıyla ilgili itirazlarını reddetti. CHP Ankara İl Başkanlığı, önceki gün İl Seçim Kuruluna yeniden sayım yapılması, iptal edilen oyların yeniden değerlendirilmesi ve birleştirme tutanaklarına ilişkin itirazda bulunmuştu. CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın, itirazlarının Ankara İl Seçim Kurulu'nca reddedildiğini bildirdi. İl Başkanlığından itirazın reddine ilişkin CHP'ye henüz bir gerekçe bildirilmediği ifade edilirken CHP'nin bugün YSK'ya başvurması bekleniyor. CHP'nin 'zarflarda muhtar kağıdı' için yaptığı itirazı geceyarısı toplanarak görüşen YSK'nın, Ankara başvurusu hakkında ne karar vereceği merakla bekleniyor. Bu arada Antalya'da CHP adayı Mustafa Akaydın'ın seçimlere yönelik yaptığı 29 itirazın tamamı İl Seçim Kurulu'nca reddedildi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 3
  • Cem Tekin 10 yıl önce Şikayet Et
    SİSTEM YOK.. Sistem yok ve kurulmuyor, Kurulmasıda hep engelleniyor. Aynı Anayasa gibi, Ve Bunlardaki sistemsizliklerin hepsini CHP kendi lehine kullanıyor, Bu sadece CHP için değil, Türkiyedeki Birçok olayda bakarsanız, Bunu CHP, AKP, MHP, BDP ve eline fırsat geciren herkez kullanıyor, Bunun imansızıi az imanlısı veya imanlisi farketmiyor aslında... Secim ile ilgili tüm hilelerini CHP nin güzel bir şekilde degerlendirdiği açıkça ortadadır. Benzer durum AKP ve diger partilerce de oldugu ortaya cıkmıstır. O zaman Yapılması gereken tek şey, İnsan unsuru olan herşeyde , Sade, Basit, Açık ve adil sistemler koyulmalıdır. Secimlerdede bu yapılmalıydı. Secime giden sadece Belediye Baskanlıgına oy verir, Meclis uyeleri v.s. gibi oluşumlar oy oranıyla adil sekilde formuluze edilir. Hırsız olan her kimse ona fırsat verilmeyecek formuller uretilmeli, Dunyada ornekleri var. Bunlardan birisi de D'Hondt sistemidir. Devletin Zaafı Sistemsizlik. SİSTEM.
    Cevapla
  • anadolu adamı 10 yıl önce Şikayet Et
    SAÇMALIK BENCE . oy pusulasında nasıl birden fazla partiye mühür basılınca oy geçersiz sayılıyorsa tek zarf verilip bütün pusulalar tek zarfa toplanmalıydı iki veya üç muhtar adayı kâğıdı atılınca muhtar oyları iptal edilmeliydi milletin oyuna yazık emeğine heyecanına yazık
    Cevapla
  • emre bay 10 yıl önce Şikayet Et
    yüksek geçim kurulu. ysk seçimlerden önce vatandaşları bilgilendirmede yetersiz kaldı.gerekli önlemleri almadı!! çok basit bişey oysaki!! muhtarlık kağıdını kabinlere koymassın masanın başında ayrıca kabinde kullanırsın yada muhtarlık zarfını küçük yaparsın olmadı muhtarlık seçimlerini bir sonraki hafta yaparsın vs.vs bir şekilde minimuma indirirsin.günümüzde bile bukadar basit bir şekilde oyların geçersiz sayılmasına pes...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor