Binali Yıldırım'dan Sözcü gazetesine tazminat davası

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, 29 Mart'taki haberde kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu gerekçesiyle gazeteye 150 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

Binali Yıldırım'dan Sözcü gazetesine tazminat davası
Binali Yıldırım'dan Sözcü gazetesine tazminat davası
GİRİŞ 17.04.2014 14:51 GÜNCELLEME 17.04.2014 14:51

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Sözcü gazetesinde 29 Mart'ta yer alan haberde kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu gerekçesiyle gazeteye 150 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Yıldırım'ın avukatı Serkan Bayram, konuya ilişkin dava dilekçesini Anadolu Adalet Sarayı 23. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne sundu.

Gazetede 29 Mart'ta Binali Yıldırım ile ilgili yapılan habere yer verilen dilekçede, Yıldırım için, "İzmir adayı Yıldırım'ın 30 gemisi çıktı", "İzmir'deki liman yolsuzluğunda adı geçen AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım meğer gemi zenginiymiş", "Yıldırım'ın 2 oğlu ve bir kızına ait 17 şirketin toplam 30 gemisi ve ultra lüks bir yatı bulunuyor", "47 metrelik, 60 milyonluk yat. Yıldırım ve ailesinin 47 metre uzunluğundaki yatının adı 'Lady Dee'. Değeri 60 milyon lira", "Yıldırımların 17 şirket ve uluslararası ortaklıklarının mal varlıkları, dünya genelinde sahip oldukları limanlar, taşıma yaptıkları mallar ve yönettikleri sermayenin 150 milyar doların üzerinde (Türkiye'nin 1 yıllık ihracatı) olduğu tahmin ediliyor" ifadelerinin kullanıldığı anlatıldı.

Haberin yapıldığı tarihte Yıldırım'ın, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğu belirtilen dilekçede, şunlar kaydedildi:

"Müvekkilimin yegane amacı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilip, İzmir ile ilgili projelerini hayata geçirmek, İzmir'i Türkiye'nin parlayan yıldızı, dünya ticaret, kültür, spor ve sanat merkezi haline getirmektir. Seçim süreci boyunca da bunu İzmir halkına anlatma gayreti içerisinde olmuştur. Ancak Sözcü gazetesinde yapılan söz konusu yayınlar müvekkilimi karalamaya yönelik, toplumun gözünde ön yargılı ve yanlış bir algı oluşturma gayreti taşıyan, eleştirel niteliği bulunmayan, ciddiyetten uzak ve asparagas niteliktedir. Davacı müvekkiller, sanki yolsuzluk ve adam kayırma yollarıyla bir servet elde edilmiş gibi gösterilmeye çalışılmıştır. Haberin yayım tarihi 29 Mart olup bir sonraki gün yerel seçimler yapılacaktır. Müvekkil Binali Yıldırım ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması sebebiyle gazetecilik ve basın ahlak kurallarına yakışmayan bir şekilde toplumda yanlış ve yönlendirmeli bir algı oluşturulmaya çalışılmıştır."

"YILDIRIM'IN SİYASİ BAŞARISI GÖLGELENMEYE ÇALIŞILMIŞTIR"

Dilekçede, haberde Yıldırım ailesi adına ilgili ilgisiz şirket ve gemi isimleri verilerek yalan, yanlış, asılsız iddialarda bulunulduğu ve Binali Yıldırım'ın siyasi başarısının gölgelenmeye ve engellenmeye çalışıldığı belirtildi.

Yıldırım'ın, haberde yer aldığı üzere 47 metre uzunluğunda ve 60 milyon lira değerinde bir yatının ve 150 milyar doların üzerinde bir servetinin bulunmadığı aktarılan dilekçede, haberin gerçek dışı olduğu vurgulandı.

Dilekçede, yazılanların haber niteliği taşımadığı ifade edilerek, şu görüşlere yer verildi:

"Sözcü gazetesinde ve internet sayfasında yayınlanan haberle, davacı müvekkillerin kişilik haklarına yapılan haksız ve hukuka aykırı saldırılar nedeniyle basılı ve internet ortamında yayınlanan ve halen etkisi devam eden yalan haberlerin, hukuka aykırı olduklarının tespitini talep ediyoruz. Basılı ve internet ortamında yapılan yayınların kaldırılmasını ve erişimlerinin engellenmesini talep ediyoruz. Ayrıca, söz konusu haberde adları geçen davacı Binali Yıldırım için 50 bin lira, Erkam Yıldırım için 50 bin lira, Bahar Büşra Köylübay için 25 bin lira ve Bülent Yıldırım için de 25 bin lira olmak üzere toplam 150 bin lira manevi tazminat talep ediyoruz."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!