Adil Gür'den dar bölge yorumu

Dar bölge sistemini yorumlayan Adil Gür, "Buna gidilirse mesela Sivas'ta BBP, Tunceli'de TKP milletvekili çıkarabilir" dedi.

Adil Gür'den dar bölge yorumu
Adil Gür'den dar bölge yorumu
GİRİŞ 19.04.2014 10:38 GÜNCELLEME 19.04.2014 10:38

İktidar partisinin 2015 öncesi uygulamayı planladığı 'dar bölge' sistemine, A&G araştırma Şirketi sahibi Adil Gür'den de destek geldi. Dar bölgenin "Demokratik bir sistem" olduğunu anlatan Gür, bunun 'tercihli sistemle" taçlandırılması durumunda lider sultasının ortadan kalkacağını savundu.

İşte Vatan'ın sorularını yanıtlayan Adil Gür'ün açıklamaları;

Dar bölge sistemi kesinlikle daha demokratik. Buna gidilirse mesela Sivas'ta BBP, Tunceli'de TKP milletvekili çıkarabilir. Dar bölgeli seçim sistemine insanlar 'İstikrarı önler, çok parti girer, çok dağılımlı Meclis yapısı ortaya çıkar' diye karşı çıkıyor. Ama önyargılı olmamak gerekiyor. Ben çok demokratik olduğunu ama bunun, yani dar bölgenin bir de tercihli ile taçlandırılması gerektiğini düşünüyorum.

"DARALTILMIŞ BÖLGE SİSTEMİ HİLEYE AÇIK"

Bir bölgede siyasi partiler aday gösterirken ikişer üçer aday gösterebilmeli. Seçmen aday tercihinde bulunursa çok demokratik olur. Bu lider sultasını ortadan kaldırır. Milletvekilleri kendilerini seçmene karşı sorumlu sayarlar. Vereceğim örnek bire bir karşılığı değil ama bugün ABD'de bir senatör Başkan'a kafa tutabiliyor. Bunun nedeni, sorumluluğunun öncelikle parti liderine karşı değil, seçmene karşı olduğunu bildiği için. Daraltılmış bölge sistemi ise aslında hileye açık. Çünkü burada nereyi daralttığınıza bağlı.

"SEÇMEN OY VERDİĞİ İNSANI TANIYACAK"

Eğer çok parti girer, istikrar bozulur endişesi duyuluyorsa şu bile olabilir: 550 vekilden 50 veya 100'ü Türkiye milletvekili olarak bırakır, partilerin oy oranına göre bunlar parlamentoya girebilir. (İktidara yarar iddiaları) En son çıkan büyükşehir yasasında aynısı oldu. Ama görüldü ki lehine olan iller de var olmayan da. Buna karşı çıkan parti yöneticileri, ellerindeki gücü kaybetmek istemiyorlardır. MHP Konya'da 1 vekil çıkarıyorsa, bu daraltıldığında çıkaramaz demek mümkün değil. Mesela Çankaya'da 3 mahalle 1 vekil seçeçek. Seçmen oy verdiği insanı tanıyacak. Hem kendisini mutlu hisseder hem de kalifiye insanlar siyasette yer alır. Siyaset yerelleşir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor
Gelibolu Yarımadası'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi