Bakan Ala: Büyük üzüntü duyuyorum!

İçişleri Bakanı, Emniyet Müdürlüğü'ndeki tasfiyelerle ilgili olarak konuştu. Yürütülen soruşturmalardan da bahseden Ala, özeleştiri de yaptı.

Bakan Ala: Büyük üzüntü duyuyorum!
Bakan Ala: Büyük üzüntü duyuyorum!
GİRİŞ 02.05.2014 16:05 GÜNCELLEME 02.05.2014 16:40

İçişleri Bakanı Efkan Ala, NTV canlı yayınında Oğuz Haksever'in soruları yanıtladı. Bakan Ala, önümüzdeki günlerde Emniyet mensubu olanlardan bazılarının meslekten atılabileceğini dile getirdi.

Bakan Ala, Haksever'in "Hükümetin paralel yapı olarak tanımladığı konuyla ilgili poliste ciddi tasfiyeler oldu. İçişleri bakanlığındaki sizin teşkilatınızdaki yapılanmanın boyutlarıyla ilgili neler söylersiniz?" sorusuna şu cevabı verdi: 

BAKAN ALA: BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYUYORUM

"Bundan büyük bir üzüntü duyduğumu belirtmek isterim. Görev ve yetkinin bu karda kötüye kullanılmış olması sadece kanun ve kurallara değil geleneğimize, ahlaki yapımıza aykırı kullanılmış olmasından büyük üzüntü duyuyorum. Usulsüzce, kanunsuzca dinlemiş olması bir çok kişinin, bir çoğunda da başka isimlerle alıp sonra kişiye suç uydurarak bunun altını çiziyorum hakimde karar verirken hakime o kararı teklif eden emniyet güçleri de ortada kanunun ruhuna uygun bir suçun olması gerekir. Örgüt olmayan üç kişiye örgüt diyip böyle karar alırsanız onu meşru hale getirmez."

"KABUL EDİLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİL"

"İnsanlar üzerinde kamu gücünü böylesine kötüye kullanmak kabul edilebilir bir şey değil. Bütün üst düzey devlet birimlerinin görüşmeleri dinlenmiştir. Bir düşman bir casusluk faaliyetidir bu. Öncelikle idari önleyici tedbirler vardır. Orada bulunup denetim görevini bile yeterince yerine getirmeyen ama meselenin içinde olmayan kişileri de görevlerinden başka görevlere atamak zorundasınız. Sonra o imzası olup yapılan hukuksuzluk içinde aslında rutin o imzayı atmış ama ne yapıldığını bileyenler var. Onları da incelemek zorundasınız. Bir de bu işi organize eden ve yapanlar var bunların ciddi bir biçimde soruşturulması söz konusu onlar açığa alınıyor."

ALA: MESLEKTEN ATILANLAR VAR

"Türkiye'de şu anda konu olarak 200'e yakın soruşturma var. Bunlar çeşitli 45 ilde daha başka illerde de olacak oralarda da dinlemeler var. İdari soruşturmalar bunlar ve adli soruşturmalarda var. Bir kısmı da ihtiyaç olduğu için bir bölümlerden alınıp başka birine veriliyor. Onlar birbirine karıştırılıyor. Bizim görevden uzaklaştırıp müfettişlerin teftişine devam ettiği kişilerle ilgili de sonuçlar alınıyor. Kimine meslekten ihraç hatta bunların önemli bir kısmını müfettişler görevden uzaklaştırdı. Bir suç varsa ki var o suçu kim ve nasıl işlemiş oraya doğru soruşturuyorsunuz vardığınız kişiyi görevden alıyorsunuz bunu müfettişler yapıyor. Sonra bunlardan idari soruşturma alanlar, maaş kesimi cezası alanlar olduğu gibi doğrudan savcılığa suç duyurusunda bulunulup bunların mahkemelerce de cezalandırılması da devam ediyor. Meslekten men gidişata bakılırsa bu kadar hukuksuzluk dikkate alınırsa biraz var."

Tasfiyelerden sonra teşkilatın rahatladığını dile getiren Bakan Ala, kural dışı terfiler ve sınavlarla ilgili olarak da ne tkonuştu:

BAKAN ALA: BİZ DE YANILIYOR OLABİLİRİZ

"Hiçbir devlet kurumunda böyle kural dışı yapılanlar, kural dışı terfiler hoş karşılanmaz. Bu orada diğer çalışanları morallerini bozar. Bu küçük bir grup orada çalışan yüzde 90'ı bir kenara itip bir dayanışmaya girmişse bunun rahatsızlık uyandıracağını anlamak için müneccim olmaya gerek yok. Bu tür yapılanma vardı. Bunları görevden alıyoruz. Şimdi biraz daha kim işini iyi yaparsa biz de yanılıyor olabiliriz ama en azından böyle bir dayanışmanın olmaması gerekir. Sınavlara ilişkin soruşturmalar yürütülüyor ama gerçekten ahlaki olmayan şeyler olmuş. Bu insanların haklarını gasp etmektir. Daha önceden sorular alınıp verilmiş çok yaygın olarak söylenen şey."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!