Bakan Yıldız o iddiayı yalanladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta inşa edilmesi planlanan nükleer güç santraline yönelik açıklamalarda bulundu.

Bakan Yıldız o iddiayı yalanladı
Bakan Yıldız o iddiayı yalanladı
GİRİŞ 23.05.2014 17:11 GÜNCELLEME 23.05.2014 17:11

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta inşa edilmesi planlanan nükleer güç santrali projesine yönelik Türkiye ile Japonya arasında imzalanan anlaşma veya anlaşmaların TBMM'nin onayına sunulmayacağı iddiasının gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Yıldız, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın, Sinop'ta yapımı planlanan nükleer santral kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.

Yıldız, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Japonya hükümeti arasında Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair İşbirliği Anlaşması'nın Japonya'da 4 Nisan 2014'te Temsilciler Meclisi üyeleri, 18 Nisan 2014'te de Parlamento Meclisi üyeleri tarafından onaylandığını anımsattı.

Söz konusu anlaşmanın iki ülke arasında nükleer enerji alanında barışçıl amaçlara dayanan işbirliği yapılmasına imkan veren temel bir anlaşma niteliğinde olduğunu ve proje bazlı özellik taşımadığını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

"Sinop'ta inşa edilmesi planlanan Nükleer Güç Santrali Projesi'ne yönelik olarak ülkemiz ve Japonya arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşma öncelikle TBMM'de ilgili alt komisyon ve Genel Kurul'da gerçekleştirilecek görüşmeler esnasında detaylıca incelenecektir. Söz konusu anlaşmanın resmi olarak geçerli olabilmesi için incelemelerin ardından TBMM tarafından onaylanması ve sayın Cumhurbaşkanımız tarafından uygun bulunmasının ardından Resmi Gazete'de yayımlanması gerekmektedir. Ülkemizin taraf olduğu her türlü uluslararası anlaşmanın yüce Meclisimizin onayına tabi olduğu izahtan varestedir. Ülkemiz ile Japonya arasında imzalanan anlaşma veya anlaşmaların TBMM'nin onayına sunulmayacağı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır."

Ylıdız, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun Sinop'ta inşa edilmesi planlanan Nükleer Güç Santrali Projesi için, 3 Mayıs 2013'te imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti'nde Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma"dan çok daha önce Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin (EÜAŞ) "kurucu" olarak yetkilendirildiğini ifade etti.

EÜAŞ'ın Sinop'ta yer alan proje sahasında yürütülen bilimsel ve teknik fizibilite çalışmaları bu yetkiye dayanarak yürüttüğünü belirten Yıldız, bu kapsamda jeolojik, jeofizik ve jeoteknik çalışmaların mevzuat çerçevesinde ilgili izinler alınarak yapıldığını kaydetti.

Yıldız, Sinop Orman İşletme Müdürlüğü'nün İnceburun mevkiinde yaptığı çalışmaların Sinop Nükleer Güç Santrali ile herhangi bir ilgisi bulunmadığını, bahse konu çalışmaların endüstriyel plantasyon çalışmaları olduğunu belirtti.

Sinop'ta inşa edilmesi planlanan projenin yürütülebilmesi için ÇED raporunun alınması gerektiğini anımsatan Yıldız, projenin tarihi ve kültürel değerlere uyumlu şekilde yürütüleceğini vurguladı.

Yıldız, Hamsilos Tabiat Parkı, Bozburun Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Akliman mevkii ve Sarıkum Gölü ile bu mevkilerde bulunan tüm korunan alanların nükleer santral projesi için ön izin verilen alanın dışında kaldığına işaret etti. Yıldız, "Nükleer santral için ön izin verilen alan yaklaşık 10 kilometre büyüklüğünde olup, alan içerisinde herhangi bir yerleşim yeri veya özel mülkiyete konu taşınmaz bulunmamaktadır. Abalı Köyü, Kurtkuyusu, Soğucak ve Saraycık mahalleleri ön izin verilen alanın dışında kalmakta olup, bu mahallelerin kaldıracağı iddiaları doğru değildir" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü