AK Partili Gül'den AYM'ye sert tepki

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini aştığını söyledi.

AK Partili Gül'den AYM'ye sert tepki
AK Partili Gül'den AYM'ye sert tepki
GİRİŞ 30.05.2014 12:07 GÜNCELLEME 30.05.2014 12:07

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, "Anayasa Mahkemesinin, CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş'ın yaptığı başvuruyu reddetmesi, dosyanın kapağını açmadan iade etmesi gerekirdi. Çünkü Anayasa'ya göre seçimlerle ilgili tüm iş ve işlemlerde tek yetkili kurum Yüksek Seçim Kuruludur" dedi.

ESKİ KÖYE YENİ ADET

Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anayasa'nın 79. maddesine göre, seçimlerle ilgili karar alma yetkisinin Yüksek Seçim Kurulunda olduğunu belirterek, "Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru uygulamasını, amacı dışında işleterek, eski köye yeni adet getiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Eski Türkiye alışkanlıklarını geride bırakmak gerektiğini söyleyen Gül, Türkiye'nin, 367 krizlerini, zorlama hukuki yorumları geride bırakarak bugünlere geldiğini ifade etti. Türkiye'yi germeye kimsenin hakkı bulunmadığını dile getiren Gül, şunları kaydetti:

ANAYASA MAHKEMESİ MÜDAHALE EDEMEZ

"Anayasa Mahkemesinin, CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş'ın yaptığı başvuruyu reddetmesi, dosyanın kapağını açmadan iade etmesi gerekirdi. Çünkü Anayasa'ya göre seçimlerle ilgili tüm iş ve işlemlerde tek yetkili kurum Yüksek Seçim Kuruludur. Anayasa Mahkemesi, bu başvurunun reddi yönünde karar vermezse kendini inkar eder. Anayasa Mahkemesinin Anayasa'nın açık hükmünü görmezden gelerek bu başvuru hakkında işlem yapması tuzun da koktuğu anlamına gelir. Mahkemenin, bu konuyla ilgili ara karar vermesinin, süreci zamana yaymasının anlamı yok. Hukuki bir yanı yok. Anayasa Mahkemesi, Anayasa'ya göre çok açık biçimde Yüksek Seçim Kuruluna ait yetkiye müdahale ediyor. Anayasa'yı çiğniyor."

TWITTER VE YOUTUBE KARARI

Anayasa'nın 79'uncu maddesindeki, "Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını ve cumhurbaşkanlığı seçimi tutanaklarını kabul etme görevi Yüksek Seçim Kurulunundur. Yüksek Seçim Kurulunun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz" hükmünü hatırlatan Gül, Anayasa Mahkemesinin, son dönemde aldığı bazı kararlarla hukuki denetim görevini açık şekilde aştığını ifade eti. Gül, Yüksek Mahkeme'nin Twitter ile ilgili kararını da eleştirdi.

Gül, "Anayasa Mahkemesi yine dün, suç unsuru taşıyan videolara karşı alınan yargı kararlarına rağmen bu videoları yayınlamayı sürdüren Youtube'a karşı Türk yargısının aldığı kararı kaldıran bir adım attı. Anayasa Mahkemesi, bu adımlarıyla kendisini yasama ve yürütmenin yerine koyuyor. Hukuki denetim yetkisini aşarak yerindelik denetimi yapıyor" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek