Bakandan Hamzaçebi'ye: Edepsizlik yapma

TBMM'de Yeni Yargı Paketi'nin görüşmelerinde, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi arasında tartışma yaşandı.

Bakandan Hamzaçebi'ye: Edepsizlik yapma
Bakandan Hamzaçebi'ye: Edepsizlik yapma
GİRİŞ 18.06.2014 03:41 GÜNCELLEME 18.06.2014 05:11
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

CHP, kamuoyunda "Yeni Yargı Paketi" olarak bilinen Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerindeki görüşmelerde, hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın cezasının yasama dönemi sonuna ertelenmesine imkan tanıyan yeni madde ihdası için önerge verdi. Komisyonun salt çoğunluğu sağlayamaması nedeniyle önerge işleme konulamadı. 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis'in gelecek hafta tatile gireceğini ancak bir milletvekilinin hala cezaevinde bulunduğunu ifade etti. Bunun, Engin Alan'a yapılan bir zulüm olduğunu belirten Hamzaçebi, "Bu önergeye destek vermediniz ama önümüzdeki hafta sonuna kadar süremiz var. Gelin, Engin Alan'ın tahliyesini hep birlikte sağlayalım" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da CHP'ye, verdikleri önergeden dolayı teşekkür etti. Halaçoğlu, "Engin Alan Paşa'nın tahliyesi ve yeniden yargılanması için Yargıtay Başsavcısı'nın, Ceza Genel Kurulu'nda, delillerin yetersiz olduğunu bildirmesi bile yeterli. Bu kadar kolayken, Engin Paşa, Abdullah Öcalan'a karşı rehin mi tutuluyor " dedi.

KALKINMA BAKANI YILMAZ İLE HAMZAÇEBİ ARASINDA TARTIŞMA

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2007 yılında yaptığı konuşmada, son 2,5 yılda Türkiye'ye 31 ülkeden 28 milyar dolarlık petrol geldiğini ancak gümrük kayıtlarına göre ülkeye giren petrol miktarının 9,3 milyar dolar olduğunu söylediğini belirterek, Başbakan'ın, "Tam 18,7 milyar dolarlık kaçak vardır. Buna KDV, ÖTV, EPDK payı eklediğimizde bu kaçakçılığın boyutu tam 38 milyar dolara ulaşmaktadır. İşte 38 milyar dolarlık bu rakam, kaçakçının cebine girmektedir, biz bunu tespit ettik" dediğini kaydetti.

Kaçakçının cebine giren 38 milyar dolarlık para konusunda bir takibat, işlem, soruşturma beklediklerini ifade eden Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Aradan 7 yıl geçti. Başbakan bir daha ağzını açıp tek kelime etmedi. Başbakan'a sormak istiyorum; bu tespit ettiğiniz 38 milyar dolar kaçakçının cebine giren para hakkında hangi işlemi yaptınız  Bir işlem yapılmadıysa bu kaçakçılara neden göz yumulmuştur, neyin karşılığında göz yumulmuştur. Başbakan'ın söylediklerine itibar etmek durumundayım. Yoksa bunlarla daha sonra bir şekilde uzlaştınız mı  Devletin bilmediği birtakım gayrıresmi uzlaşmalar mı gerçekleştirdiniz, neyin karşılığında gerçekleştirdiniz  Üçüncü ihtimal; bunların hiçbiri doğru değildi. Başbakan doğru söylemiyordu, yani yalan söylüyordu. Başbakanların yalan söylememesi gerektiğine inanırım. Ben Sayın Bakan'dan cevap bekliyorum."

"BUNUN, AMACINDAN SAPTIRILMASINI YADIRGIYORUM''

Bunun üzerine söz alan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Hamzaçebi'nin üslubunu yadırgadığını belirterek, "Kaçakçılık gibi konuda net bir rakam ortaya koymak son derece güçtür. Teorik bazı hesaplamalar her zaman yapılabilir. Kaçakçıları yakalarsınız net rakam tespit edersiniz. Ama bulamadıklarınızla ilgili, dolaylı olarak çeşitli hesaplamalar yapılabilir. Tabii ki o metni görmüyoruz ama orada Sayın Başbakan bu konudaki kararlılığının önemini vurguluyor. Bunun, amacından saptırılmasını yadırgıyorum. Hükümetin kaçakçılıkla ilgili politikası, kararlılığı ortadadır" diye konuştu.

''EDEPSİZLİK YAPMAYIN''

Yeniden söz alan Hamzaçebi ise "Başbakan'ı elbette savunacaksınız ama insan biraz dersini çalışır, tutarlı bir şey söyler. Başbakan'ı koruyacaksınız, yoksa size hesap sorar. Bu korkuyla gelişigüzel bir şey söylüyorsunuz. Benim üslubumda ne var  Başbakan'ın grup toplantısında cümlesi aynen böyle. Yalan söylüyorsunuz. Başbakan'ı savunmak adına gerçekleri saptırıyorsunuz" dedi. 

Cevdet Yılmaz, Hamzaçebi'ye, "Bu bir grup başkanvekiline yakışmaz. Edepsizlik yapmayın" diye tepki gösterdi.

Hamzaçebi ise "İşte Başbakan korkusu böyle bir şey... Seviye meselesi, insan olma meselesi... Bana oradan edep dersi vermeye kalkıyor. Ben sizin seviyenize inmeyeceğim, bu cümlenizi size iade edeceğim" ifadesini kullandı.

Tasarı'nın kabul edilmesinin ardından Başkanvekili Meral Akşener, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

YORUMLAR 1
  • temel candan 9 yıl önce Şikayet Et
    eskiden dinler ve izlerdik. tv açık olduğunda yada denkk geldiğinde muhalefetin yada pensilbanyanın kanalları izlerdim fakat şimdi iyice zıvanadan çıktılar ahlak kuralı etik değeler aranır oldu.hep korkmuşumdur iran ya ülkemizde tv kanalı falan açar diye ama şimdi korktuğumun fersah fersah ilerisinde olduğumuzu görmek toplum sağlığı açısından da son derece endişe vericidir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
WhatsApp'a ağır suçlama! Şoke eden Gazze iddiası
Alman liderin ziyareti sonrası Cumhurbaşkanlığı'ndan dikkat çeken 'İsrail' çıkışı!