Bakan Çelik'ten işçilere müjde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik

Bakan Çelik'ten işçilere müjde
Bakan Çelik'ten işçilere müjde
GİRİŞ 03.07.2014 15:34 GÜNCELLEME 03.07.2014 15:34

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin İLO yönetimine girmesiyle ilgili, "Bu sıradan giriş olmadı. 255 üyenin 242'sinin oyunu alarak Türkiye, İLO yönetiminde yer aldı. Yaşanan bazı olumsuz süreçlere rağmen, Türkiye'nin çalışma hayatıyla ilgili ne kadar hassas, ne kadar dikkatli bir şekilde bu süreci yönettiğini ortaya koyması açısından da bu son derece önemli" dedi.

Bakan Çelik, AB ile katılım müzakereleri kapsamındaki 19. fasılla ilgili gelinen noktaya dair AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanlığındaki toplantıda bir araya geldi.

Toplantının açılışında, 19. faslın sosyal politikalar ve istihdamı içerdiğini belirten Çelik, söz konusu fasılda siyasi blokajın bulunmadığını, bundan dolayı da toplantıda alınacak kararların son derece önemli olduğunu söyledi.

Çelik, 19. fasılla ilgili iki açılış kriterinin bulunduğunu, bunlardan ilkinin sendikal hak ve özgürlüklerle ilgili İLO ve AB normlarına tam uyumun sağlanması, ikincisinin ise mevzuatla ilgili eylem planının oluşturulması olduğuna dikkati çekerek, eylem planının oluşturulması konusunda bir sorunun söz konusu olmadığını bildirdi.

Sendikal hak ve özgürlüklerin İLO ve AB normlarına tam uyumun sağlanması konusunda çalışmalar olduğunu belirten Çelik, şu bilgileri verdi:

"Bunlardan en önemlisi 10 Nisan 2013'te Brüksel'e sivil toplum örgütleri ve sendikalarla bir çıkartma yaptık. Orada önemli değerlendirmelerde bulunduk, Stefan Füle ve diğer ilgililerle görüştük. 19. fasılla ilgili karşılıklı değerlendirmeler yaptık, bir yol haritası o gün tespit edildi. Özellikle sendikal hak ve özgürlüklerdeki uyumla ilgili eksiklerimizi de o toplantıda belirleme imkanı oldu. Bugün değerli bakanımızla bulunduğumuz tabloyu değerlendirmek için bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz."

Bakan Çelik, Haziran ayında yapılan İLO Kongresi'nde Türkiye'nin 3 yıllığına İLO yönetim kurulu üyeliğine girdiğini anımsatarak, "Bu sıradan giriş olmadı. 255 üyenin 242'sinin oyunu alarak Türkiye, İLO yönetiminde yer aldı. Yaşanan bazı olumsuz süreçlere rağmen, Türkiye'nin çalışma hayatıyla ilgili ne kadar hassas, ne kadar dikkatli bir şekilde bu süreci yönettiğini ortaya koyması açısından da bu son derece önemli" dedi.

-Çavuşoğlu: Önemli reformlar gerçekleştirildi-

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu da AB'ye tam üyelik için konusunun Türk dış politikasının en önemli projesi olduğunu belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, 5. ve 6. yargı paketleri, İnsan Hakları Sözleşmesinin İhlallerinin Önlenmesine Yönelik Eylem Planı ve diğer kanunlar ve yönetmelikler olmak üzere 2014 yılı içinde önemli reformlar gerçekleştirdiklerini kaydetti.

AB ve AB üyesi ülkeler nezdinde diplomatik çalışmaları yoğun bir şekilde yürüttüklerini bildiren Çavuşoğlu, "Bu yılın başarılı geçmesi için AB'den de fasılların açılmasını istiyoruz. Bir çok fasıl, 17 fasıl siyasi engeller yüzünden açılamıyor" diye konuştu.

Fasılların açılması konusunda Türkiye ile AB ülkeleri ve AB kurumları arasında görüş birliği olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, tarafların bu fasılların açılmasını istemelerine rağmen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından siyasi sebeplerle engellendiğini söyledi.

Üzerinden blokaj olmayan fasılların da olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, bunlardan bir tanesinin de 19. fasıl olan "Sosyal Politika ve İstihdam Faslı" olduğunu açıkladı.

Çavuşoğlu, çalışma grubu toplantıda söz konusu faslın açılış kriterlerinin nasıl gerçekleştirileceği ve müzakere sürecinde atılması gereken adımlarla ilgili eylem planının ele alınacağını ifade etti.

Her iki bakanın açılış konuşmalarının ardından, toplantı basına kapalı olarak devam etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!