Gurbetçilerin ilk oy heyecanı

Türkiye'de cumhurbaşkanı adayları kesinleşti ve takvim belirlendi. Yurtdışı seçimi için 56 ülkede, 118 temsilcilikte sandık kurulacak.

Gurbetçilerin ilk oy heyecanı
Gurbetçilerin ilk oy heyecanı
GİRİŞ 07.07.2014 23:41 GÜNCELLEME 08.07.2014 07:25
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye'de yaklaşan seçimler öncesi cumhurbaşkanı adayları kesinleşti ve takvim belirlendi. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının ilk kez oy kullanabileceği seçimler için uygulanacak prosedür de işliyor

Yurtdışı seçimi için 56 ülkede, 118 temsilcilikte sandık kurulacak. Yüksek Seçim Kurulu, Almanya, Fransa ve Hollanda gibi Türkiye kökenli göçmen nüfusun çok yoğun olduğu ülkelerde stat, kongre merkezi, salon gibi büyük yerler kiraladı.

Almanya’da yaşayan 1 milyon 384 bin seçmenin oy kullanması için 7 bölge belirlendi. Yurtdışında oy verme işlemi 31 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek; ancak gerek kurulacak sandıklarda gerekse tatil için gidilen Türkiye’de gümrük kapılarında oy kullanabilmek için seçmen kütüğüne kayıtlı olmak gerekiyor.

Kütüğe kayıt için gerekli süre ise önümüzdeki 9 Temmuz Çarşamba Türkiye saati ile 17:00'de sona eriyor. Vatandaşların yurtdışı seçmen kütüğünde kayıtlarının olup olmadığını Yüksek Seçim Kurulu’nun http://www.ysk.gov.tr internet adresinden araştırması gerekiyor. Kayıtları olmayanların 9 Temmuz’a kadar bağlı bulundukları konsolosluklara bizzat başvuru yaparak adres beyanında bulunmaları şart. Bu tarihten sonra seçmen kütüğüne kayıt amacıyla adres beyanı işlemi yapılması mümkün değil.

Kaydı bulunan ve oy vermek isteyen vatandaşlar için ikinci koşul randevu almaları gerekliliği. Randevu alma tarihi 21 Temmuz günü saat 08.00’de başlıyor ve 25 Temmuz günü saat 16.00’ya kadar sürüyor. Türkiye Cumhuriyeti Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin vatandaşların YSK sayfasından SEÇSİS adlı modül üzerinden oy kullanacakları günü ve saat dilimini belirlemeleri gerektiğini vurguluyor.

Randevu almayan, fakat Yurtdışı Seçmen Kütüğü’nde ismi bulunan kişilere SEÇSİS sistemi otomatik olarak bir randevu belirleyip, bir sandığı atayacak, bunun neresi olduğu ise 25 Temmuz’dan sonra YSK sayfasından öğrenilebilecek.

VOA

YORUMLAR 1
  • caferi tayyar 9 yıl önce Şikayet Et
    Lutfen butun gurvetciler oylarini kullansinlar.. Yurtdisi secmen kutugune kaydi bulunan her secmen Yurtdisinda oy kullanmaz ya da kullanamaz ise Turkiyede belirlenmis olan havaalani, gumruk kapilari ve limanlarda 26 temmuzdan 10 agustosa kadar istedigi kapi/liman ya da havaalaninda SEYAHAT EDIYOR olma zorunlulugu olmadan oy kullanip tatiine devam edebilir. Yutdisindan geliyor olmak yada cikiyor olmak sart degil.. Daha onceki secimlerde sartti fakat bu secimde Seyahat ediyor olma zorunlulugu kaldirildi.. Cunku 2-3-4 agustosta Yurtdisinda belirlenmis olan tarihlerde cogu kisi turkiyede olacak ve yurtdisinda secmen kaydi bulunmasi istedikleri gumrukte oy kullanmalari icin yeterli olacak. Yurtdisindaki merkezinizde randevunuzun oldugu gun ve satte turkiiyede bulunuyor olacaksaniz uzulmeyin.Size en yakin ysk tarafindan belirlenmis havaalani sinirkapisi liman gumruklerine gidip oyunuzu kullanin ve tatilinize devam edin..BU SECIM COK ONEMLI butun gurbetci vatandaslarimiz oy hakkini kullansin lutfen.bu kadar kolaylik saglandi bosa gitmesin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!