Abdullah Gül'den kritik Gazze açıklaması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Ortadoğu'daki olaylarla ilgili olarak önemli bir açıklamada bulundu.

Abdullah Gül'den kritik Gazze açıklaması
Abdullah Gül'den kritik Gazze açıklaması
GİRİŞ 11.07.2014 13:03 GÜNCELLEME 11.07.2014 13:31
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyada son haftalarda tırmanışa geçen şiddet sarmalı ile ilgili olarak yazılı açıklama yaptı. Gül'ün açıklamasında dikkat çeken en önemli nokta Gazze ile ilgili olarak İsrail'e verdiği mesaj oldu: İsrail’in Gazze’ye hava saldırılarını durdurmalı, kara harekâtı yapmaya kesinlikle tevessül etmemelidir. 

İşte o açıklama: 

“Gazze’deki son İsrail hava saldırılarının yarattığı büyük insani acı ve trajedinin de gösterdiği gibi, ne yazık ki son haftalarda dünyada şiddet sarmalı hızlı bir tırmanışa geçmiştir:

-Irak'dan Yemen'e,

Suriye'den Libya'ya

Filistin'den Afganistan'a...

Ukrayna'dan Somali'ye...

şiddet, terör ve silahlı çatışmalar dünyada barış ve istikrara ciddi bir tehdit teşkil etmektedir.

- Bu tırmanış,  telafi edilemeyecek insani trajedilere yol açmaktadır.

- Bunlar insanlığa ve çağımıza hiçbir şekilde yakışmamaktadır.

- Çatışmalar, birbirini etkileme, başka bölgelere sıçrama ve yayılma riski de taşımaktadır.

- Dolayısıyla, bütün tarafları sorumlu davranmaya ve  çatışmaları derhal durdurmaya davet ediyorum.

- Bütün tarafları diplomasiyi, diyaloğu ve siyasi mekanizmaları gecikmeden ve samimiyetle harekete geçirmeye çağırıyorum.

- Aksi takdirde,  bu gidişten herkes zarar görecektir. Böyle bir gidişin  kazananı olmayacaktır.

- Olayların sonucu olan insani yaraların sarılmasına derhal eğilinmesine mağdurların ihtiyaçlarının giderilmesine de acil ihtiyaç vardır.

- Ayrıca, alıkonulan rehinelerimizin derhal serbest bırakılması beklentimizdir.

- Bu çatışmaların mağduru olan bütün halklar bizim tarihi, kültürel ve insani bağlarımız olan halklardır. Bunların arasında ayrıca soydaşımız olan Türkmen asıllı Irak ve Suriye vatandaşları ve Kırım Tatarları da, geniş çatışmalardan en büyük sıkıntıyı çekmektedirler.

- Bu mübarek ramazan ayına yakışmayacak biçimde, siyasi çekişmelerin kışkırttığı şiddet ve çatışmalara kurban giden, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu masum insanlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Rehinelerimize ve ailelerine sabır diliyorum.

SİYASİ OLARAK NELER YAPILABİLİR?

- İsrail’in Gazze’ye hava saldırılarını durdurmalı, kara harekâtı yapmaya kesinlikle tevessül etmemelidir. 2012’de ilan edilen ateşkes koşullarına dönülmeli, Filistin halkının vazgeçilmez haklarını geri verecek şekilde barış müzakerelerinin tekrar başlaması için gayret gösterilmelidir. Gazze’ye insani yardımın acilen ulaşmasına müsaade edilmelidir.

-Irak’ta yeni hükümetin en kısa sürede kurulması için bütün siyasi aktörler fedakârlık yapmalı, ulusal birliğin sağlanmasına öncelik verilmelidir. Herkesin mezhepçi ve etnik yaklaşımları bırakması gerekir. Orada da insani sorunlar had safhadadır ve çare beklemektedir.

-Suriye’de siyasi sürecin tekrar başlaması için gerekli koşullar yaratılmalıdır.  Suriyeli mülteciler meselesi de çare bekleyen bir insani trajedi halini almıştır.

- Afganistan’da Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları tartışma konusu olmaktan çıkmalı, yeni yönetim bir an önce görevine başlamalıdır.

- Bu konularda bölgesel ve küresel uzlaşıların sağlanması önem taşımaktadır. Bunun zemini de Birleşmiş Milletler, bölgesel örgütler ve komşuluk forumlarıdır.”

YORUMLAR 7
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    @ haydar yILMAZ, syn başbakanı dediği gibi, bekara karı boşamak kalay !. sana tavsiyem otur biraz düşüğnerek yaz, 49 kişiyi kurtarmak için bilhassa şiddet gereksizdir çünkü tutsaklar ellerinde, buradan askerimiz harekete geçince öldürülürler, ama muhalefet malesef öyle istiyorki hükümeti suçlayabilsinler ! Onlarda şöförler gibi kutulacak inşallah tabiki muhalefetin üzülmesine ramen ! israilci seniiii !
    Cevapla
  • mehmet ali çelik 9 yıl önce Şikayet Et
    SADECE KONUŞUYORUZ. sadece konuşmakla yetiniyoruz. artık harekete geçelim. yeter artık bu müslümanların çektikleri.
    Cevapla
  • Haydar yILMAZ 9 yıl önce Şikayet Et
    tribüne oynanmaz. İsrail Mahmut Abbasın yaşadığı Batı Seria'yı bombalıyor mu? Hayır. eee derdiniz nedir? Hamas füze sallayacak İsrail tribünden seyretmez. Sivilleri kalkan yapan Hamas niye bu kadar öncelikli? İşid kellelerle futbol oynuyor, birazda bundan bahsedelim ..unsur mu desek terör örgütümü desek. bakınız 49 vatandaşımız kurtarılmayı bekliyor. İsrail olsaydı İşidi yerle bir ederdi sanırım
    Cevapla
  • Uğur YAZICI 9 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu. Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı budur...Tepkisini en sert bir şekilde yapar..Müslüman yapabilecekleri konusunda elinden geleni yapmıyorsa vebal altındadır.Bugün elimizden kınamak geliyorsa kınayacaksınız,susmayacaksınız!!!!..Zulüm karşısında susan şeytandır!!!!!
    Cevapla
  • orhan koksal 9 yıl önce Şikayet Et
    Çatıcılar nerdesiniz?. Çatı adayı ve çatını destekçisi parti liderlerinin bu konudaki fikirleri nedir? Hala aynı yerdeler mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'
Sürpriz gelişme: Hamas silah bırakma şartını açıkladı