İhsanoğlu Iraklı Türkmenlerle görüştü

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye’de yaşayan Irak Türkmenlerinin temsilcileriyle görüştü.

İhsanoğlu Iraklı Türkmenlerle görüştü
İhsanoğlu Iraklı Türkmenlerle görüştü
GİRİŞ 21.07.2014 16:23 GÜNCELLEME 21.07.2014 16:23

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye’de yaşayan Irak Türkmenlerinin temsilcileri ve dernek başkanlarıyla bir araya geldi. Görüşme sonrası bir açıklama yapan İhsanoğlu, durumu yakından takip eden birisi olarak eksik bilgi sahibi olduğunu bilmediğini belirterek, "Arkadaşlar bize tüyler ürpertici bilgiler verdiler. Orada kuzeydeki Irak Türklerinin nüfus kaydırılması, topraklarından sürülmesi, dağıtılması ve kuzeyden gelen baskı, güneyden gelen baskı arasında büyük fedakarlıklar içinde kendi vatanlarında mülteci durumuna geldiklerini gösteriyor. İlk defa Irak Türkleri tarihinde kızlara tecavüz edildiğini ve yapılan tecavüzlerin videoya çekildiğini, etrafa gönderildiğini, tecavüze uğrayan zavallı kızların 13-14 yaşındaki kızların elektrik dileklerine asılıp idam edildiklerini söylediler. Bu korkunç manzara karşısında ben bir Türk vatandaşı olarak, bir Türk olarak çok büyük sıkıntı içerisindeyim. Ne diyeceğimi bilmiyorum. Türkiye mazlum insanlarla hep beraber olmuştur. Son 1 haftadır hepimiz Gazze’deki kardeşlerimiz için ağlıyoruz. Bazılarımız nutuk atıyor, bazılarımız gözyaşları döküyor ama Irak’taki kardeşlerimiz için herhalde meseleyi unutmuş bulunuyoruz" diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN BUNLARA KAMPLARINI AÇMASI LAZIM”

Nüfus kaydırmasının ve güneye sürülen Türkmenlerin olduğunu kaydeden İhsanoğlu, şunları söyledi:

"Başka yerlere sürülen kardeşlerimiz, bizim, Türkiye’nin sahip olması gerekir. 1991 senesinde Güvenlik Konseyi Kürt kardeşlerimiz için güvenli bölgeler yaratmıştı. Bugün Türkiye bu Türkmenlerin savunucusu olarak bu teşebbüste bulunması lazım. Güvenli bölgeler yaratması lazım. BM Güvenlik Konseyi’nde bu şekilde müttefikleriyle bizim dış politika konusunda çok büyük uzmanlarımız var. Onlar herhalde bunun yolunu bulacaklardır. İkinci bir husus Türkiye, 1988 senesinde Kuzey Irak’tan gelen mültecilere rahmetli Özal zamanında kucağını açmıştır ve onları misafir etmiştir. Türkiye, 2011 senesinden itibaren 1 milyon Suriyeliyi de misafir etmektedir. Türkmen kardeşlerimiz gidecek yer bulamıyorlar. Türkiye’nin bunlara kamplarını açması lazım. Onların da bir müddet burada huzur içerisinde, güven içerisinde, tecavüze uğramayacak, katliama uğramayacak bir şekilde sığınmalarını sağlamak lazım. Daha sonra inşallah şartlar daha iyi bir noktaya gelir. Ortadoğu’da huzur döner ve Türkmen kardeşlerimiz tekrar vatanlarına iade edilir. Biz Türkiye olarak Arap kardeşlerimizle nasıl ilgileniyorsak, Türk kardeşlerimizle de ilgilenmemiz lazım."

“TELAFER’İN BİR GÜVENLİK BÖLGESİ OLMASINI ARZU EDİYORUZ”

Kerkük Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Nakip ise, Irak’ta son günlerde cereyan eden ve tamamıyla Türklerin yok olmasını hedefleyen olaylar hakkında İhsanoğlu’na bilgi verdiklerini ifade ederek, IŞİD’in baskısı sonucu Telafer’de yaşayan 350 bin Türkmen’den 200-250 bininin şehri terk etmek zorunda kaldığını kaydetti. Nakip, "Telafer’in bir güvenlik bölgesi olmasını arzu ediyoruz. Türkiye’nin bu konuda anavatan olarak üzerine düşen, bu meseleyi Birleşmiş Milletler’e taşıyabilmektir" şeklinde konuştu.

IŞİD’i bahane eden Kürt siyasi grupların yönetimi ele geçirdiğini söyleyen Nakip, Telafer’den gelen göçmen Türklerin Kerkük’te ağırlanamadığını, Kürt yönetiminin buna karşı geldiğini kaydetti.

Kerkük’ten gelen Ammer Kehye de, IŞİD’in Irak’ta en çok Türkleri öldürdüğünü söyleyerek, Türkmen kadınlarının kaçırıldığını, tecavüze uğradığını kaydetti.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak
Şoke eden görüntüler: Gazetecileri tekme tokat dövdüler