Lefkoşa Büyükelçisi'nden oy çağrısı

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, 10 Ağustos için KKTC'deki tüm Türkiye vatandaşlarını oy kullanmaya davet etti.

Lefkoşa Büyükelçisi'nden oy çağrısı
Lefkoşa Büyükelçisi'nden oy çağrısı
GİRİŞ 23.07.2014 22:23 GÜNCELLEME 23.07.2014 23:50

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez KKTC'de de sandık kurulacağını belirterek, KKTC'deki tüm Türkiye vatandaşlarını oy kullanmaya davet etti.

Akça, büyükelçilikte düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde KKTC'de oy kullanılmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de 12. Cumhurbaşkanılığı Seçimi için yeterli seçmen sayısı bulunan ülkelerde sandık kurulacağını ifade eden Akça, yapılan en son kütük çalışmasına göre KKTC'de de yaklaşık 90 bin seçmenin bulunduğunu, bunun önemli bir kısmını öğrencilerin, bir kısmını da geçici olarak çalışmak için KKTC'de bulunan veya çifte uyruklu vatandaşların oluşturduğunu söyledi.

Seçimlerin Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu tarafından organize edildiğini, elçiliklerin görevinin sadece oy kullanılmasını ve oy zarflarının Türkiye'de kurulan Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna iletilmesini sağlamak olduğunu kaydeden Akça, oyların KKTC'de sayılmayacağını, bunun olası bir kargaşanın yaşanmasını önlemek için alınan bir karar olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez KKTC'de sandık kurulacağına dikkati çeken Akça, KKTC'de yaşayan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını oy kullanmaya davet etti.

Akça, oy kullanabilmek için nüfus cüzdanı veya pasaport ibraz edilmesinin şart olduğunu, nüfus cüzdanında kimlik numarası olmayanların ise konsolosluktan kimlik numarası içeren nüfus cüzdanı örneğini alması gerektiğini ifade etti.

KKTC'de, cumhurbaşkanı seçimi birinci turunda 31 Temmuz-3 Ağustos, ikinci turunda ise 17 Ağustos 20 Ağustos tarihleri arasında oy kullanılabileceğini ifade eden Akça, 31 Temmuz-3 Ağustos döneminde oyunu kullanamayanların ancak 26 Temmuz-10 Ağustos'a kadar Türkiye'de belirlenmiş gümrük kapılarında oy verebileceklerini kaydetti.

Oy verme işlemi için Lefkoşa'da Büyükelçiliğin bulunduğu bölgede yer alan 20 Temmuz Fen Lisesi ile Lefkoşa Türk Lisesi'nde 33 sandık kurulacağını kaydeden Akça, seçmenin hangi sandıkta oy kullanacağını okulların girişinde kurulacak danışmalardan da öğrenebileceğini, güvenlik tedbirlerinin de KKTC polisi tarafından alınacağını belirtti.

-Randevular 25 Temmuz'a kadar alınabilecek

Oy kullanımının randevuyla gerçekleşeceğini hatırlatan Akça, bunun için 25 Temmuz'a kadar www.ysk.gov.tr internet adresi üzerinden randevu alınabileceğini ifade etti.

Akça, randevu almayan seçmenlere ise sistemin otoma olarak gün vereceğini, seçmenlerin hangi sandıkta hangi gün oy kullanabileceğini 26 Temmuz'dan itibaren site üzerinden öğrenebileceğini anlattı. Sisteme giren bir kişinin, 5 kişiye randevu alabileceğini anlatan Akça, seçmenin ancak kendisine randevu verilen günde oy kullanabileceğini vurguladı.

Akça, "Seçimlere katılmak önemlidir. Bu Türkiye'nin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sunmuş olduğu bir imkandır. Oy kullanarak Türkiye'de alınan kararlara dahil olmak önemli bir imkandır. Dünyada tüm ülkeler bu imkanı kendi vatandaşlarına sağlayamıyor" diye konuştu.

Konsolosluk hizmetlerinin verildiği binada seçmenlere yardımcı olmak için görevli personellerin de bulunacağını anlatan Akça, +904449975 numaralı telefondan da vatandaşlara yardımcı olunacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin