Bülent Arınç: Erdoğan farklı olacak

Arınç, Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği mülakatta 10 Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bülent Arınç: Erdoğan farklı olacak
Bülent Arınç: Erdoğan farklı olacak
GİRİŞ 25.07.2014 20:34 GÜNCELLEME 25.07.2014 21:12

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 10 Ağustos'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik, "Sayın başbakan, cumhurbaşkanı olduğu takdirde mutlaka aktif bir cumhurbaşkanı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Arınç ayrıca mevcut anayasanın 1980'de askeri darbe yapıldıktan sonra kabul edilen bir anayasa olduğunu ve artık bu anayasanın geçerliliğinin kalmadığını kaydederek, "Türkiye'ye yeni bir anayasa lazım, yeni bir anayasa yapacağız" dedi.

Arınç, Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği mülakatta 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri ve anayasa tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın karizmatik ve başarılı bir başbakan olarak cumhurbaşkanlığına adaylığını koyduğunu belirten Arınç, "Büyük bir ihtimalle de cumhurbaşkanı seçilecek" dedi.

-Sistem tartışması-

Türkiye'deki parlamenter sistemle mi devam edileceği yoksa başkanlık ya da yarı başkanlık sistemine mi geçileceği yönündeki bir soruya Arınç, bu konuda parlamentoda siyasi parti grupları arasında bir çalışma olduğunu ancak AK Parti'nin bütün gayretine rağmen sonuç alınamadığını söyledi. Arınç, konuya dair değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

"Dolayısıyla bu seçimi müteakip, AK Parti tekrar iktidara gelirse ve tek başına anayasa yapacak bir çoğunluğa da sahip olursa, Türkiye'de bir sistem değişikliğine gidilebilir. Başkanlık sistemlerinden birisi anayasada yer alabilir. Bir başka sebep de şu olabilir; Türkiye çevresinde büyük krizlerle karşı karşıya. Geçmişten bugüne intikal eden bazı sorunlar var. Kıbrıs sorunu gibi özellikle, Suriye, Irak ve Filistin'de yaşanan olaylar var ve bütün dünyada da barışa yönelik tehditler var. Türkiye'de güçlü bir cumhurbaşkanının olması bu sorunların devam edip etmeyeceği konusunda da bir işaret olabilir. Dış politikada özellikle güçlü bir figür olan sayın Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması, Türkiye için ve özellikle bölgemiz için de çok büyük bir anlam ifade edebilir. Bu sebepler, bu seçimi Türkiye için de bölgemiz için de dünya için de bence önemli hale getiriyor."

-Cumhurbaşkanının yetkileri-

Arınç, seçilecek cumhurbaşkanının mevcut anayasadaki yetkilerini kullanacağını, bunun dışında bir yetkiyi kullanmasının söz konusu olmadığını kaydederek, "Ancak sayın Başbakan cumhurbaşkanı olduğu takdirde biz seçileceğini ümit ederek bunları konuşuyoruz, mutlaka aktif bir cumhurbaşkanı olacaktır. Çünkü yapısı böyledir" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı makamında olsa dahi Türkiye'nin meselelerini çok yakından takip edeceğini ve hükümetle ilişkilerini çok daha güçlü tutacağını vurgulayan Arınç, "Dış politikada da çok daha aktif olacaktır. Yoksa anayasada tanınan yetkilerin dışında bir yetki kullanması söz konusu değil. Ancak 2015'ten sonra anayasada değişiklikler yapılabilir veya yeni bir anayasa söz konusu olursa, oradaki sistem içerisinde de görevlerini yapmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

-Anayasa tartışması-

Mevcut anayasada değişiklik olup olmayacağı yönündeki soruları da yanıtlayan Arınç, mevcut anayasanın 1980'de askeri darbe yapıldıktan sonra kabul edilen bir anayasa olduğunu anımsatarak, artık bu anayasanın geçerliliğinin kalmadığı kaydetti. Sadece bugün değil geçmişten beri Türkiye'nin artık sivil, demokratik ve çağdaş bir anayasaya sahip olması gerektiğini söylediklerini vurgulayan Arınç, şunları söyledi:

"Yani Türkiye'ye yeni bir anayasa lazım. Bu yeni anayasada yeni bir yönetim sistemi benimsenebilir adını ne derseniz deyin, demokratik ölçüler içerisinde. Fransa'da Amerika'da örnekleri olduğu gibi. Demokratik batı ülkelerinde örneği olduğu gibi. Böyle bir sistem benimsenir ve kabul edilirse, cumhurbaşkanı ona göre yetkilerini kullanacak. Ancak böyle bir şey olmadığı takdirde halk tarafından seçilen bir cumhurbaşkanı yani 15-20 gün sonra meclis tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanının yetkilerini kullanmaya devam edecek. Yani işin özeti bu. Yeni bir anayasa olmadığı, yeni bir sistem benimsenmediği takdirde bugün için söylüyorum halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı geçmişte meclisin seçtiği cumhurbaşkanına tanınan yetkileri kullanmaya devam edecek. Bu sistemin adını siz koyun."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN 2028'de yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer
Çanakkale Savaşında neler yaşandı?