2.7 milyon seçmenin yüzde 5'i oy kullandı

Randevu nedeniyle gurbetçilerin büyük kısmı sandığa gidemedi. Sandıklar özel odalarda koruma altına alındı. Oylar uçakla Türkiye'ye gelecek

2.7 milyon seçmenin yüzde 5'i oy kullandı
2.7 milyon seçmenin yüzde 5'i oy kullandı
GİRİŞ 04.08.2014 07:23 GÜNCELLEME 04.08.2014 09:44

Türkiye'de ilk kez halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanlığı için ilk aşama tamamlandı. Köşk seçimleri için 54 ülkedeki 103 temsilcilikte sandık kurulmuştu. Toplam 2 milyon 780 bin 757 gurbetçi seçmen bulunmasına karşın, önemli bir bölümünün sandığa gitmediği belirtildi. Kullanılan oy oranının yüzde 5-10 oranında olduğu açıklandı.

Randevu alan 248 bin seçmen dışında, randevusuz oyların kullanıldığı yerlerdeki Türk vatandaşları sandığa tercihlerini yansıttı. AK Parti'nin, "randevuda esneklik" talebine, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) olumsuz yanıt vermesinin, kullanılan oy sayısının daha çok olmasının önüne geçtiği öne sürüldü. YSK, gerekçe olarak bazı Avrupa kentlerindeki seçmen sayısının, Türkiye'deki birçok ilden çok olmasını göstermişti. 

5 kişilik saklama kurulu

31 Temmuz'da başlayan ve dün sona eren gurbetteki sandık yarışı ilklere sahne oldu. Yüz binlerce oy sayılmadan ve hiçbir işlem yapılmadan torbalarla "Saklama Kurulları" nezaretinde belirlenen merkezlere taşındı. Oy pusulalarıyla birlikte, evraklar ve mühürler korumaya alınırken, dört kilitli odalara konuldu. Kilitler, konsolos ve kıdemli bir memurla birlikte 5'er kişiden oluşan Saklama Kurulu'ndaki AK Parti, CHP ve MHP temsilcilerinde bulunuyor. Tüm oylar, en kısa sürede uçaklarla Ankara'ya taşınacak. Uçaklarda, YSK'da temsilci bulundurma hakkına sahip olan AK Parti, CHP, MHP, HDP ve Saadet Partili temsilciler ve memurlar olacak. İsmi bildirilen milletvekilleri de uçaklarda yerini alabilecek. 

Diplomatik kuryeler getirecek 

Avrupa'da 7 merkezde toplanan oylar için YSK, THY'den iki uçak kiraladı. Bu uçaklar, özel olarak Avrupa'daki oyları Türkiye'ye getirecek. Koltuklarda taşınacak oylar, Ankara'da oluşturulan Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu'na teslim edilecek. Amerika, Asya, Afrika ve Avustralya'daki oylar ise, oy torbası sayısı kadar kiralanan koltuklarda özel olarak getirilecek. Bazı yerlerdeki oylar özel olarak görevlendirilen diplomatik kuryeler vasıtasıyla Ankara'ya ulaştırılacak. 

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi