Güven oylamasıyla kurultay aynı günde

Siyasi takvimde önemli iki olay aynı güne denk geldi.

Güven oylamasıyla kurultay aynı günde
Güven oylamasıyla kurultay aynı günde
GİRİŞ 29.08.2014 16:50 GÜNCELLEME 29.08.2014 16:50
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan hükümeti kurma görevini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni hükümeti kurdu. Ve sıra, hükümetin güven oyu sürecine geldi. Ancak güvenoyu sürecinde, siyasi açıdan müthiş bir tarih kesişmesi yaşanacak; Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre; yeni hükümetin TBMM'de yapılacak güvenoylaması, CHP'nin olağanüstü kurultayı ile aynı tarihe rastlayacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından parti içi muhaliflerin çağrılarına uyarak, olağanüstü kurultay çağrısı yapmıştı. Kurultay için de 5-6 Eylül tarihleri belirlenmişti.

GÜVEN OYLAMASI TAKVİMİ 1 EYLÜL'DE BAŞLIYOR

Hükümetin güven oylaması takvimi ise 1 Eylül'de başlayacak. TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından yapılan açıklamada, yeni hükümetin programının 1 Eylül'de okunması için TBMM toplantıya çağrıldı. TBMM, 1 Eylül 14.00'de toplanacak ve yeni hükümet programı okunacak.

Hükümetlerin güven oylamasına ilişkin süreç, Anayasa'da belirlenmiş bir süreç;
Anayasa göre, yeni kurulan hükümetin programının okunmasından iki tam gün sonra, program üzerinde görüşmeler yapılıyor. Görüşmelerden bir tam gün sonra ise, güven oylaması gerçekleştiriyor.

GÜVEN OYLAMASI, CHP KURULTAYIYLA KESİŞTİ

Cemil Çiçek'in 1 Eylül'de güven oylaması sürecini başlatacak şekilde TBMM'yi toplantıya çağırması üzerine, takvim de belirlenmiş oldu.
Buna göre;
1 Eylül Pazartesi günü yeni hükümetin programı TBMM Genel Kurulu'nda okunacak.
4 Eylül Perşembe günü, yani iki tam gün sonra hükümet programı üzerinde görüşmeler yapılacak.
6 Eylül'de, yani bir tam gün sonra ise TBMM'de Davutoğlu hükümeti için güvenoylaması yapılacak.

CHP KURULTAYI BİR GÜNDE BİTİREMEZSE?

CHP kurultayı iki gün olarak planlandı. Eğer kurultay bir gün içinde bitirilemezse, CHP'liler Ankara ATO Kongre salonu ile TBMM arasında mekik dokumak zorunda kalacak.

YORUMLAR 2
  • Keçi KEÇİ 9 yıl önce Şikayet Et
    MEKİK DE DOKUYACAKLAR,HALI DA,KİLİM DE.... Öyle İşkembe-i Kübradan sallamaya benzemez bu işler;ciddi işlerdir hükümet işleri. Zaten onların kurultayından bi cacık olacağı yok;hatta onlarınki 'kurultay' olmasın KURTULAY olsun da hem kendileri hem de bu millet kurtulsun...
    Cevapla
  • kamil fethullahoglu 9 yıl önce Şikayet Et
    Aman üzüldüm. zaten katılmayacaklar. bence TBMM ye gelip katılsalardı, bilgi görgü ve deneyimleri artardı.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yerel seçim; Panorama; Son durum
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...