DTK Eşbaşkanı Tuğluk'tan özerklik çıkışı

Demokratik Toplum kongresinde konuşan Aysel Tuğluk, "Kendi kaderimizi tayin etme hakkımızı kullanmamızı hiç kimse engelleyemez. " dedi.

DTK Eşbaşkanı Tuğluk'tan özerklik çıkışı
DTK Eşbaşkanı Tuğluk'tan özerklik çıkışı
GİRİŞ 06.09.2014 19:06 GÜNCELLEME 06.09.2014 19:06

Tuğluk " Biz günceli özgürleştirme gibi tarihi bir misyonla karşı karşıyayız. Özerk sistemimizi inşa ederek başarabiliriz. Kendi kendimizi yönetmek istiyoruz. Asla ayrılma ve bölünme biçiminde değil, daha çok özerkleşerek, özgürleşerek yapmak istemekteyiz" dedi. 
Kayapınar Spor Kompleksi’nde 2 gün sürecek olan DTK'nın 7. Olağan Kongresi sabah saatlerinde başladı. DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un hazır bulunduğu kongreye, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanları Emine Ayna ile Kamuran Yüksel, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, Osman Baydemir, Hatip Dicle, HDP milletvekilleri ve DBP’li belediye başkanları, Irak, İran, Suriye ve Avrupa’da bulunan Kürt siyasi parti temsilcileri, Yezidiler, DTK delegeleri, Diyarbakır’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. 

"ROJAVA’DA MUHTEŞEM DİRENİŞLE ELİNDE CETVELLE ÇÖLÜN ORTASINDA HARİTALAR ÇİZENLERİN YAZDIĞI KADERİ DEĞİŞTİRİYORUZ"

Kongrede ilk konuşmayı yapan DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, Kürtler olarak kendi kendilerini yönetmeleri gerektiğini ifade ederek, bunu bir bölünme gibi bir durum olarak anlaşılmaması gerektiğini söyledi. Yeni yüzyılın ilk çeyreğinde olduklarını aktaran Tuğluk, bu yüzyılda Ortadoğu’da Kürtlerin bulunduğu her yerde 20. yüzyılın reddi olarak gün ve gün yaşanmaya devam etmekte olduğunu söyledi. Bu tarihi akışa ivme kazandırma zamanında olduklarını belirten Tuğluk, "Kürt demokrasisinin an be an özgür yaşamın inşa sürecini adım adım örerek bu Kürdistan’ı bileşim olarak bilmeliyiz. Kendi kaderimizi tayin etme hakkımızı kullanmamızı hiç kimse engelleyemez. Biz günceli özgürleştirme gibi tarihi bir misyonla karşı karşıyayız. Özerk sistemimizi inşa ederek başarabiliriz. Kendi kendimizi yönetmek istiyoruz. Asla ayrılma ve bölünme biçiminde değil, daha çok özerkleşerek, özgürleşerek yapmak istemekteyiz. Türk halkının kaygısı olmasın tek çatı altında. Çözümle barışı yapacağız. Türk’ü Kürt’le ve Kürt'ü Türk’le vurma oyununa hep birlikte son vereceğiz" diye konuştu.

"KUZEY KÜRTLERİ OLARAK BİZ DEMOKRATİK ULUS ÇÖZÜMÜNÜ ESAS ALIYORUZ"

Türkiye’deki Kürt sorununun çözümünde demokratik ulus çözümünü esas aldıklarını söyleyen Tuğluk, Kürtler olarak kimsenin devletinde ve iktidarında gözlerinin olmadığını kaydetti. Kürtlerin devletten dışlandığını savunan Tuğluk, “Egemenler bin yıllık tarihsel ilişkiyi saltanatlar sürsün diye zehirlediler ve boğmak istediler. Kürtler devletten dışlandı. Soykırıma tabi tutuldu. Maalesef son yüzyılın özeti böyledir. Şiddete dayalı bu ilişki kıskacından kurtulmalıyız. Kürt-Türk ilişkisini özgür bir temelde anayasal ifadeye kavuşturmalıyız. Tüm kültürler ve kimlikler için demokrasi dedik. Varsın devlet onların olsun, demokrasi bizimdir. İktidar onların olsun, özgür yaşam bizimdir. Anlayışımız ve yaklaşımımız bu şekilde. Tam demokratik Türkiye ve özgür Ortadoğu’dayız. Açıkça ve altını çizerek belirtmekteyiz. Kuzey Kürtleri olarak biz demokratik ulus çözümünü esas alıyoruz. Çözüm modelini devletçi, iktidarcı ve milliyetçi çözümlerin alternatifi olarak sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü