Bakan Bozdağ: Çözüm süreci milletindir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır ziyaretinde çözüm süreciyle ilgili konuştu.

Bakan Bozdağ: Çözüm süreci milletindir
Bakan Bozdağ: Çözüm süreci milletindir
GİRİŞ 16.09.2014 12:37 GÜNCELLEME 16.09.2014 12:37

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen "okul"a ilişkin, "Bunun bir algı operasyonu olduğunu düşünüyorum. Çözüm sürecine karşı olan çevrelerin de katkısıyla halkı, bu sürecin ve hükümetin aleyhine dönüştürmek için bir çaba olduğunu düşünüyorum" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Bozdağ'ı havalimanında Vali Vekili Mehmet Demir, İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, AK Parti Milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Süleyman Hamzaoğulları, Mine Lök Beyaz ve Oya Eronat karşıladı.

Valiliği ziyaret eden Bakan Bozdağ, şeref defterini imzaladıktan sonra yaptığı açıklamada, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere ülkenin en önemli tarih, medeniyet ve kültür merkezlerinden biri olan Diyarbakır'a geldiklerini söyledi.

Bozdağ, gün boyu ilde gerçekleştirecekleri ziyaretlerde bakanlık olarak gerçekleştirilen çalışmaları yerinde görme, ihtiyaçları tespit etme imkanı bulacaklarını belirtti.

Gazetecilerin "Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen 'okul' çözüm sürecinde bir yol kazası mı?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Bozdağ, çözüm sürecinin son derece önemli bir süreç olduğunu hükümetin bu sürece büyük önem verdiğini vurguladı.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm sürecinin ilk kez hükümet programında yer almasının konuya verdikleri önemi gösterdiğini kaydeden Bozdağ, mecliste bu konuda araştırma komisyonu kurulduğunu ifade etti.

Bozdağ, şunları söyledi:

"Bugüne kadar Türkiye'de çözüm süreciyle, Kürt sorunu ile ilgili böylesine bir sahiplenme ve çalışma yapılmadı. Parlamentoda siyasi partiler bu konuda görüşlerini, önerilerini ortaya koydular ve bir rapor hazırlandı. Bunu son derece önemli bir adım olarak görüyoruz. Akil İnsanlar heyetleri de önemli bir görev ifa etti. Türkiye'nin 81 ilinde ve pek çok ilçesinde ilk kez insanlar bu konuyu yüz yüze konuşma fırsatı buldu. Savunanlar, karşı çıkanlar, ortada duranlar, farklı noktadan bakanlar yan yana geldiler ve birbirlerine düşüncelerini söyleme imkanı buldular. Bu, konunun anlaşılması ve tartışmanın sağlıklı şekilde yürümesi, Türkiye'nin bu konuyla yüzleşmesi bakımından çok büyük bir fonksiyon icra etti."

DEVLET PROJESİ BU YASA İLE MİLLETİN PROJESİNE DÖNÜŞTÜ

Çözüm sürecinde pek çok adım atıldığını dile getiren Bozdağ, son olarak mecliste çözüm süreciyle alakalı çok önemli ve tarihi bir yasa çıktığını belirtti.

"Esasen hükümetin yürüttüğü bu devlet projesi bu yasa ile milletin projesine dönüşmüştür. Artık bu proje, Türk milletinin birlikte yürüttüğü ortak bir barış ve çözüm projesidir" ifadesini kullanan Bozdağ, milletin buna sahip çıktığını vurguladı.

Bozdağ, "Bu proje çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararı önümüzdeki günlerde muhtemelen çıkacaktır. Bu kararda bir takım görevlendirmeler de bu yasaya istinaden yapılacak ve çalışmalar bundan sonra devam edecektir" diye konuştu.

ÖZEL EĞİTİM KURUMLARINDA KÜRTÇE EĞİTİMİN YOLU AÇILDI

Özel öğretim kurumlarında Kürtçe eğitim yapılmasına imkan veren düzenlemenin son demokratikleşme paketi içerisinde yasalaştırıldığını hatırlatan Bozdağ, bunun Türkiye için tarihi bir adım olduğunu aktardı.

Bugüne kadar Türkiye'de kimsenin bu konuyu ağzına alıp konuşamadığını anlatan Bozdağ, şunları dile getirdi:

"Televizyonlardaki Kürtçe yayını belirli saatlerden 24 saate çıkardık. Radyolar da öyle. Dil üzerinde başka birçok adım atıldı. Nihai bir adım olarak özel eğitim kurumlarında Kürtçe eğitimin yolu açıldı. Bu ilk kez uygulanıyor. İlk kez uygulandığı için de bazı aksaklıklar olabilir. Yasalara uygun olmak kaydıyla bunların yapılması doğrudur. Ortada bir yasa varsa herkes uyacak, herkes de bu yasayı uygulayacak. Bu konuda kapatma ile ilgili konuları arkadaşlardan detaylı olarak öğrenmiş olacağız. Yasalara uygun olan bir işi milli eğitimin veya idarenin engellemesi mümkün değil."

"Zaman zaman bazı çevreler yasalara aykırı, yasaların arzu ettiği şartları yerine getirmeyen adımlar atıp daha sonra da bunu, 'Yasa çıktı ama attığımız adımlara izin vermiyorlar', 'Yasa çıktı ama adım atamıyoruz' gibi halk arasında farklı bir algı operasyonu da yapıyorlar" diyen Bozdağ, basın mensuplarının ve konuya ilgi gösterenlerin bu konudaki müracaatların yasanın öngördüğü şartları taşıyıp taşımadığı hususunda bir değerlendirme yapmalarında fayda olduğunu düşündüğünü söyledi.

"BUNUN BİR ALGI OPERASYONU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Bozdağ, şu ana kadar bu konuda resmi bir başvuru yapılmadığına, okul açmanın şartları olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Okullar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Dolayısıyla okul açmak isteyen bu yasal duruma uyacak. 'Kafama göre okul açıyorum, öğrenci alıyorum' denilirse orası hukuk devleti olmaz. Hukuk devletiysek hepimiz hukuk devletine sahip çıkıyorsak o zaman hukukun kurallarına da uymamız lazım. Bunun bir algı operasyonu olduğunu düşünüyorum. Çözüm sürecine karşı olan çevrelerin de katkısıyla halkı, bu sürecin ve hükümetin aleyhine dönüştürmek için bir çaba olduğunu düşünüyorum."

Her yıl eğitim öğretim yılı başlarken bu manada bir takım protestolar, bir takım olayların yaşandığını anımsatan Bozdağ, bu adımların bir daha bu tür olaylar yaşanmasın diye atıldığını vurguladı.

"YASAL DÜZENLEMEYİ BU İŞİN ÖNÜNÜ AÇMAK İÇİN YAPTIK"

Bozdağ, eğitim almak isteyen her vatandaşın eğitim alması, Kürtçe eğitimine imkan veren dersler koyarak çocukların anadillerini okulda öğrenme imkanı bulmasını istediklerini ifade ederek, "Doğru olan bu adımların işlemez olduğunu göstermek değil, bu adımların yasal çerçevede işlediğini göstermektir ve bu konuda samimi adımlar atmaktır. 'Okullar kapatıldı' diyenlerin samimi olarak bu meseleye sahip çıktıklarını düşünmüyorum. Samimilerse Milli Eğitim Müdürlüğü, Valilik ve Milli Eğitim Bakanlığı'na müracaat ederler" şeklinde konuştu.

Okulların açılmasına ilişkin şartların ve prosedürlerin belli olduğuna dikkati çeken Bozdağ, o çerçevede açılan okullara çocukların gidebileceğini kaydetti.

Bozdağ, bu konuda herhangi bir sıkıntılarının olmadığını dile getirerek, "Sıkıntı olsa, irademizde bir problemimiz olsa bu konuda yasal düzenleme yapmayız. Yasal düzenlemeyi bu işin önünü açmak için yaptık. Bunu istismar edenler olacaktır. Her zaman olduğu gibi. Zamanla bu iş rayına oturacaktır. Bu konuda okullar ülkemizin değişik yerlerinde eğitime katkı verecektir" ifadesini kullandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor