Bozdağ, AİHM'in din dersi kararını yorumladı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AİHM'in Alevi vatandaşların başvurusu üzerine zorunlu din dersleriyle ilgili verdiği kararla ilgili konuştu.

Bozdağ, AİHM'in din dersi kararını yorumladı
Bozdağ, AİHM'in din dersi kararını yorumladı
GİRİŞ 17.09.2014 16:14 GÜNCELLEME 17.09.2014 16:14
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bozdağ, "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri anayasa gereği zorunlu olarak okutulan dersler. Tabi bu derslerin zorunlu okutulmasını isteyen vatandaşlarımız var. Onun için demokrasi birbiri ile çakışan talepler konusunda da orta yolu bulan ve onu uygulayan herkesin kabul edebileceği bir uygulamayı hayata koyan bir sistemdir. Bu yönü ile son derece önemlidir biz o kararı gördükten sonra karara ilişkin bir değerlendirme ayrıca yaparız" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Şırnak'ta bir dizi ziyaret ve temaslarda bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Alevi vatandaşların din dersleri konusunda başvurusu üzerine verdiği kararla ilgili soru üzerine hükümetlerinin Alevi vatandaşların sorunlarını çözme konusunda ciddi reformlar yaptığını anlattı.

Bozdağ, şunları söyledi: "Bizim ilköğretim kurumlarında okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında ilk defa Alevilik ile ilgili bölümler konuldu. Ama daha da önemlisi bunun ötesinde Alevilik ile ilgili bölümleri Alevi kardeşlerimizin bilgisine önem verdiği dedeler veya başkaca bilgeç kişiler bizzat yazdılar. Onlar yazdılar bizde sadece redakte edip metne hiç dokunmadan kitaplara koyduk. Bu da Türkiye ilk defa olan bir başka değişiklik oldu. Bildiğiniz gibi Nevşehir Üniversitemizin adı Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi olarak değiştirildi. Alevi Araştırma Merkezleri Türkiye'de kuruldu pek çok adımlar atıldı. Türkiye Cumhuriyeti döneminde alevi vatandaşlarımız ile ilgili atılmış ne kadar olumlu adım varsa bu olumlu adımların yüzde 90'nı AK Parti hükümeti dönemlerinde 58, 59,61 ve 62'inci hükümetleri döneminde atılmıştır. Bundan sonraki süreçte de Alevi vatandaşlarımızın sorunları hükümetimizin de sorunudur.

Hükümetimiz bu konudaki diğer sorunları çözme konusunda gayretlerini sürdürecektir. Bu karar gerekçesi ile beraber görüldükten sonra elbet bir değerlendirme tabii tutulacaktır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri anayasa gereği zorunlu olarak okutulan dersler. Tabi bu derslerin zorunlu okutulmasını isteyen vatandaşlarımız var. Onun için demokrasi birbiri ile çakışan talepler konusunda da orta yolu bulan ve onu uygulayan herkesin kabul edebileceği bir uygulamayı hayata koyan bir sistemdir. Bu yönü ile son derece önemlidir biz o kararı gördükten sonra karara ilişkin bir değerlendirme ayrıca yaparız."

YORUMLAR 2
  • hasan şahin 9 yıl önce Şikayet Et
    halkın mutabık olduğu tek sorun alevilerin inanç hak ve özgürlüklerinin verilmesidir.. temel sorunlarımızdan biri olan alevilerin inanç hakkıdır.bu bu hakkın verilmesi türkiyenin ve islamın son yıllarda düşen itibarı yükselecek,türkiye rahatlayacak ve halkın iktidara ve devlete inancını arttıracaktır.devasa bütçesi ile diyanet,85 bin cami,binlerce kuran kursu ve devlet iktidarını yeterli görmeyip zorunlu din dersine ihtiyaç duyuyorsa sünni islam anlayışında bir sorun var demektir.
    Cevapla
  • halil soba 9 yıl önce Şikayet Et
    DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK KALKSIN,ATEİZM VE AHLAKSIZLIK DERSİ GELSİN,KİMSE İTİRAZ ETMEZ.. Maksat üzüm yemek değil,bağcıyı döğmek.İslam ile kavgalı olan kişi,kurum,siyasi her kimse.İslam ile kavgalı olduğunu açıkça beyan etmemekte,Aleviler bize zorla islam öğretiliyor diyorlar,chp liler Atatürkçülük ve laiklik elden gidiyor diyorlar.Esas sorun islam dininin okullarda öğretilmesinde.Yoksa ateizm ve ahlaksızlık dersi diye ders koysanız kimse ne itiraz eder nede AİHM e gider.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Adalet Bakanı Tunç'tan son dakika parti kapatma açıklaması
Mevduatta parası olanlar dikkat: Süresi 30 Nisan'da bitiyor!