Kavakçı: Türkiye baharını 12 yılda yaşadı

Meclis'te yemin ettirilmediği için ABD'ye yerleşen Merve Kavakçı, akademisyen olarak yurda döndü. Kavakçı, Yeni Türkiye'yi değerlendirdi.

Kavakçı: Türkiye baharını 12 yılda yaşadı
Kavakçı: Türkiye baharını 12 yılda yaşadı
GİRİŞ 21.09.2014 13:19 GÜNCELLEME 21.09.2014 14:33
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Bundan 15 yıl önce ,1999'da Meclis'e başörtüsüyle geldiği için büyük tepkiyle karşılanan ve milletvekili yemini ettirilmeyen Merve Kavakçı uzun yıllar kaldığı Amerika'dan dönüş kararı aldı. Üsküdar Üniversitesi'nde siyaset dersleri vermeye hazırlanan Kavakçı, Ak Parti iktidarıyla büyük bir değişim yaşayan yeni Türkiye'yi değerlendirdi.

"Türkiye baharını son 12 yıl içinde yaşadı. Benim üniversitede başörtülü bir akademisyen olarak oturabilmem Türkiye'nin 10 yılda ne kadar değiştiğinin en güzel ispatıdır. Ama atılması gereken çok adım var. Bu yüzden temkinli bir iyimserlik içerisindeyim” dedi.

Milliyet'e bir röportaj vererek Türkiye’ye dönme kararında hangi gelişmelerin etkili olduğuna cevap veren Kavakçı, "Aslında uzun bir zamandır Türkiye’ye dönmek istiyordum. Fakat uygun ortamı bulmak gerekiyordu. Başörtülü kadınların Türkiye’de mesleki anlamda yerlerini bulup bulamayacağı sorusu beni düşündürüyordu. Zaten ülkemden de bu sebeple ayrılmıştım. Türkiye siyasetindeki değişiklikler ülkeme dönmemde büyük rol oynadı. Kısacası başörtüsü yasağının kamusal alanda ve üniversitelerde kalkmış olması dönmemin yolunu açtı." şeklinde konuştu.

"BAŞÖRTÜSÜ YASAĞININ SÜRMESİ ORYANTALİSTLİK"

Başörtüsü meselesinin çözülmesi 10 yılı aşkın bir süre almasının çok uzun bir süre olduğunu savunan Kavakçı, bazı alanlarda hala başörtüsü yasağının sürmesini oryantalistlik olarak yorumladı.

Kavakçı, "Bunlar çok daha önce olmalıydı. Özgürlükler ve haklar için hiçbir zaman erken olamaz. Bazıları bunun çok yerinde ve zamanında olduğunu düşünebilir ama başını örten biz kadınlar için geçti. Ama sonunda oldu. Minnettarım. Fakat bu dört alandaki yasağın da kalkması gerekir. Çünkü başörtülü kadına “Sen avukat olabilirsin fakat hakim ya da savcı olamazsın. Çünkü objektifliğinde sorun var” demek tamamen oryantalist, Batı kaynaklı bir düşüncedir." yorumunda bulundu.

"TÜRKİYE 10 YILDA ÇOK DEĞİŞTİ"

“Türkiye 10 yılda çok değişti” diyen Kavakçı, gelecekte Türkiye’den neler beklediğini de sıraladı.

Kavakçı, "Benim şu anda bir üniversite çatısı altında başörtülü bir akademisyen olarak oturuyor olmam Türkiye’nin 10 yılda ne kadar değiştiğinin en güzel ispatıdır. Artık görünüşünüzle değerlendirilmenin ötesinde akademik ortama katabilecekleriyle bireyleri değerlendirmeye başladık. Türkiye’nin sancılı ama çabuk değişimine tanık olduk. Kolay bir dönüşüm de olmadı. Her alanda çok yol katettik diye düşünmüyorum. Yapılması gereken çok şey var. Fakat en azından kadın özgürlükleri ve başını örtmeye karar veren kadınların yaşam alanlarının genişletilmesi açısından önemli değişiklikler oldu. Başka ülkelerin skalalarına göre bu çok önemli bir yol olmayabilir. Fakat Türkiye’nin nevi şahsına münhasır sorunları göz önüne alınınca önemli bir yoldur bu." dedi.

"TÜRKİYE BAHARINI SON 12 YILDA YAŞADI"

“Türkiye ‘bahar’ını son 12 yıl içinde yaşadı” diyen Kavakçı, "Arap Baharı olduktan sonra yükselen “Türkiye’de de Arap Baharı olsun” seslerini çok yadırgıyorum. Türkiye baharını zaten öyle ya da böyle, büyük bir atılımla son 12 yıl içerisinde yaşadı. Ama atmamız gerek çok adım var. Bu yüzden ben temkinli bir iyimserlik içersindeyim." ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

YORUMLAR 4
  • Abdürrahim Çokgüngör 9 yıl önce Şikayet Et
    Merve hanım, zulmün zevali de bahar ve zaferdir. Merve Hanım ne baharı? Sen daha bahar görmedin. Daha bu ne ki. Biz daha neler yapacağız neler. Allah’ın bir ismi de Latif’tir. Letafetle muamele eder. Sünnetullah’ta devrim yoktur. Tekamülle ve tedricilik hakimdir. İmandan hayata, hayattan da kanun düzenine geçiş de böyledir. Sana yapılan o çirkin muamelenin şiddetinin hafiflemesi veya zail olması sebebiyle böyle görüyor olabilirsiniz. Ama çukurdan zemine oradan da irtifa almamız zamana mütealliktir. Her şey bir günde bir yılda olmaz. Devirler 20 yıllıktır. Üniversiteye başlamadık daha. Liseden mezun olmak üzereyiz. Ondan sonra da yüksek eğitim var ki, onun diplomasını alınca artık senin başörtüne ne el, ne ağız, ne söz ilişecek. Hendek Harbi’nin bir kahramanı Safiye Anamız’dı. O ne kahraman kadındı. Bir vurdu ne düşman kaldı ne cesareti. Siz de böyle bir fonksiyon ve tesir icra ettiniz. Aldırma, elemin zevali de zaferdir.
    Cevapla
  • Abdulkerim S. Buğra 9 yıl önce Şikayet Et
    Sabır en güzel dost, zaman en iyi ilaçtır.... Sabreden muradına erermiş. Hani bu Hanımefendi'yi Meclis'te protetsto edip oradan çıkaranlar. Kimi toprak oldu, kimi unutuldu, ortadakiler de o günler hatırlanmasın diye saklanıyorlar. "Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah'tan yardım isteyin. Çünkü Allah muhakkak sabredenlerle beraberdir. BAKARA/153."
    Cevapla
  • Gizemli Şifreci 9 yıl önce Şikayet Et
    Beyin Göçü. Devlet baba Türkiye'ye beyin göçü sürecini aktif hale getirmelidir. Güçlenen Türkiye, çeşitli nedenlerle kaybettiği beyinlere aynı alternatif ortamları sunarak onları geri kazandırmaya çalışmalıdır. Bir aydın kolay yetişmiyor. Eminim ki yetişenleri tavlamak ve istihdamlarını sağlamak daha kolay olacaktır. Ülkesi için hizmet etmek isteyen aydınlarımızı geri getirin. Ayrıca farklı milletlerdeki aydınları da tavlamalıyız, onlar da aynı şeyi yapıyorlar. Gerekli ortamı kurun kardeşim, ne kadar zor olabilir, teknoloji transferi yapıyorsunuz, bu daha kolay değil mi ona göre.
    Cevapla
  • aydın erkil 9 yıl önce Şikayet Et
    ha gayret. yıkama yağlama son derece iyi. seçimler de yaklaşıyor yani.bir de PARALEL deseymiş yanında yatılmazdı.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türk profesör 'Dubai' gerçeğini açıkladı!
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı