TBMM'de yoğun hafta: Yeni yargı paketi geliyor

TBMM'nin bu hafta yoğun bir gündemi bulunuyor. Yeni yargı paketi, 21 Ekim Salı günü TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülecek.

TBMM'de yoğun hafta: Yeni yargı paketi geliyor
TBMM'de yoğun hafta: Yeni yargı paketi geliyor
GİRİŞ 19.10.2014 16:57 GÜNCELLEME 19.10.2014 16:57

Genel Kurul'da, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 21 Ekim Salı günü, milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlayacak.

Ardından Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ele alınacak. 

Tasarı, elektronik araçlarla yapılan sözleşmeler ile elektronik ticarete ilişkin bilgi verme hizmeti sunanlara yönelik bazı yükümlülükler getiriyor.

Elektronik hizmet alıcısının, satın alacağı mal ya da hizmeti tanıyabilmesi ve onu yanıltabilecek bilgilerin önüne geçilmesi hedeflenen tasarıda, istenmeyen elektronik postalara ilişkin de önemli düzenlemeler yer alıyor.

Tasarı'nın bu hafta içinde yasalaşması halinde İstanbul Tahkim Merkezi'nin kurulmasını öngören kanun tasarısının görüşmelerine geçilmesi bekleniyor.

Tasarıya göre, İstanbul'da tüzel kişiliği haiz, özel hukuk hükümlerine tabi olarak İstanbul Tahkim Merkezi kurulacak. Kurum, yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil olmak üzere, uyuşmazlıkların tahkim veya alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle çözülmesini sağlayacak.

İstanbul Tahkim Merkezi, tahkim ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerine ilişkin kuralları belirleyecek ve hizmetlerin yürütülmesini sağlayacak.

Kurum, tahkim ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle ilgili tanıtım ve yayın yapacak, bu konudaki bilimsel çalışmaları teşvik edecek, destekleyecek, yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kişi ve kurumlarla işbirliği yapacak.

YENİ YARGI PAKETİ KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLECEK

TBMM'deki ihtisas komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak. 

Adalet Komisyonu, 21 Ekim Salı günü kamuoyunda "yeni yargı paketi" olarak bilinen teklif ile hakim ve savcılara ek tazminat verilmesini de içeren Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde değişiklik yapan teklifi görüşecek.

Teklifle, aramalarda "kuvvetli şüphe" şartı "makul şüphe"ye dönüştürülüyor, avukatın dosya inceleme yetkisi soruşturmayı tehlikeye düşürebilecekse kısıtlanabiliyor, iletişimin tespitine ağır ceza mahkemeleri yerine sulh ceza hakimlikleri veya yargılamayı yapan mahkemelerce karar verilmesi öngörülüyor.

Diğer teklife göre, Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci Başkanvekilleri, Danıştay Başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Yargıtay ve Danıştay üyeleri, birinci sınıf hakim ve savcılar, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar ile diğer tüm hakim ve savcılara 15 bin gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ek tazminat ödenecek.

TBMM KİT Komisyonu da 22 Ekim Çarşamba günü Türkiye Taşkömürü ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, 23 Ekim Perşembe günü de Elektrik Üretim AŞ, Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ ile Türkiye Elektromekanik Sanayi Genel Müdürlüğü'nün 2011-2012 yılı hesaplarını denetleyecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar
AB'den çok sert seçim açıklaması: Sonuçlarına katlanacaklar