Davutoğlu: Cep telefonu diplomasisi değişti

Başbakan Ahmet Davutoğlu YÖK'te akademik arşiv toplantısında konuştu.

GİRİŞ 20.10.2014 11:55 GÜNCELLEME 20.10.2014 13:50

Başbakan Ahmet Davutoğlu YÖK'te akademik arşiv toplantısında akademisyenlere seslendi.

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmalarının satır başları;

"İçinde bulunduğumuz coğrafya bize özgün nitelikler kazandırıyor. Antik/kadim dönemlerden bu yana bilginin örgütlendiği kurumlar, üniversitelerdir. Her üniversitemizin bu topraklarda medeniyet arka planı vardır. Semerkand büyük bir bilim rasathanesidir. Bütün bilginin İstanbul'a aktığı ikinci büyük harmanlanmadır.  Bağdat'ta oluşan düşünsel zemin, Batı ve Doğu ile harmanlanmıştı. Aydınlanma felsefesi ile rasyonel, analitik düşünce modern üniversiteyi kurdu. Bu büyük bir devrim oldu.

"BİLİM-AHLAK İLİŞKİSİ YENİDEN TANIMLANACAK"

Türkiye'de üniversiteler bütün etkileşimlerin içinde, olağanüstü canlılığa sahne olabilir. Sanal harmanlanma büyük bir imkan ama büyük bir tuzak da olabilir. Küreselleşme alanında bizi ciddi meydan okuma ve imkanlar bekliyor. Klonlama süreci, ontolojik ve ahlaki soruları beraberinde getiriyor. Bilim-ahlak ilişkisi yeniden tanımlanacak.

"ÖĞRENCİ ZİHNİNİN AÇACAK ŞEYLERİ GÖRMÜYOR"

Geçtiğimiz yüzyıl insanoğlu, insan bilimiyle ilgili tezler ortaya attı ve şimdi genetik anlamındaki gelişmeler tek bir insanın varoluşuna katkılarda bulunuyor. Bazen zihinlerimizi öyle parçalıyoruz ki öğrenci zihnini açacak şeyleri görmüyor ve bu benim alanıma girmiyor diyor. Alanları üniversitelerde öyle bölüyoruz ki bazen özgün üretim olmuyor.

"TEK BİR İNSANIN DÜNYASI İNSANIN TANIMI DEĞİŞİYOR"

Sosyal alanda çalışan birinin matematik bilmemesi faciadır.
Birbirinden bağımsız gibi görünen alanlar arasında bağlantı kurulmalı. Genetik bilimi tek bir insanın var oluşu hakkında yeni tartışmalar, felsefi sorunlar ortaya koyuyor. Sosyal bilim alanında çalışan birinin matematik bilmemesi faciadır. Matematik zihnin gelişmediği bir yerde bilim gelişmez. Tek bir insanın dünyası insanın tanımı değişiyor.

BİLGİ İÇSELLEŞTİRİLMELİDİR

Sosyal alanda çalışan birinin matematik bilmemesi faciadır.
Birbirinden bağımsız gibi görünen alanlar arasında bağlantı kurulmalı.
Araçsallaştırılmış bilgi kadar tehlikeli bir şey yoktur. Bilgi içselleştirilmelidir.

ÜNİVERSİTE VE EĞİTİMİN ESASI İKİ UNSUR: HOCA VE TALEBE

Tahayyül edemeyen biri, bilim adamı olamaz. Tasavvur edeceksiniz.
Tasarım yapılabilmesi için çok sağlam bir edebiyat ve şiir zihni olması gerekir. İnsanilik yerine kurumsallık geldi. Üniversite ve eğitimin esası iki unsura dayanır: Hoca ve talebe. Cep telefonu diplomasinin mahiyetini değiştirdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan, 'altından kalkmamız zor olacaktır' diyerek uyardı: Acele etmeliyiz!
Fena saçmaladı! Özgür Özel'den ilginç darbe çıkışı: ‘Onlar yaparsa teslim olurum’