Davutoğlu'ndan çok net uyarı: Tutumumuz değişir!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, kamu düzenini tehdit eden saldırıların sürmesi halinde, 'Her konuda tutumuz değişir' dedi.

Davutoğlu'ndan çok net uyarı: Tutumumuz değişir!
Davutoğlu'ndan çok net uyarı: Tutumumuz değişir!
GİRİŞ 27.10.2014 03:20 GÜNCELLEME 27.10.2014 06:08
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Davutoğlu, Kahramanmaraş yolunda ANA uçağında gazetelerin Ankara temsilcilerinin sorularını şöyle yanıtladı: 

* Kamu düzenini zedeleyecek hiçbir şeye bedeli ne olursa olsun izin vermeyeceğiz dediniz. Bu, gerekirse çözüm sürecinin feda edileceği anlamında mı? 

Hayır. Ama valilerin, güvenlik güçlerinin görevi olayların önüne geçmektir. Şimdiye kadar 'aman çözüm sürecine halel gelmesin' diye itina gösterdik. Kamu düzeni pazarlık konusu değildir. Devlet, güvenlik güçlerinin meşru güç kullanma hakkını tartışmaz. 

ÇÖZÜM SÜRECİNİ ESAS TEHDİT EDEN ŞEY...

* Kobani bahanesiyle yaşananlar süreci zehirlemiş görünüyor... 

O ikilik devam ediyor. Problem ikili dil kullanmak. Birileri saldırırken diğerleri siyasi alanda olumlu mesajlar versin... Böyle oportünist tavır içine girilmesi, çözüm sürecini esas tehdit eden şey.

* Kamu düzeni sağlanıncaya kadar çözüm sürecinde adım atılmayacak mı? 

Gerçek alanda sonuç alınacak bir süreç işleyecekse önce sözlerinde durmalılar. Silahları bırakmalılar. Aksine şimdi şiddet ve silaha sarılıyorlar. Kimse şunu bekleyemez: 'Onlar istedikleri anda şiddet kullansın, devlet atıl kalsın.' Yol haritasında birinci madde kamu düzeniydi. Kamu düzeninin olmadığı yerde hiçbir şey olmaz. 

DEVLET BUNA SESSİZ KALAMAZ

* Sokak eylemleri, saldırılar sürerse İmralı ziyaretleri biter mi? 

Değerlendiririz, her konuda tutumumuz değişir. Süreç dediğimiz şeyde muhatap PKK ya da HDP değil. Esas muhatabımız Kürt vatandaşımızdır. Onlar da hükümetimizden memnunlar. HDP de TBMM'nin parçası. Orayı terk edip, kendilerince küçük egemen alanlar oluşturmaya kalkarlarsa devlet buna sessiz kalmaz. 

PARALEL'İN MHP VE CHP'DEKİ GÜÇ OYUNU

* Milli Güvenlik Siyaset Belgesi güncellenmesinde son durum nedir? 

Devletin içinde meşru otorite dışındaki her örgütlenme devlete tehdittir. Paralel yapı, bürokrasi içinde örgütlenerek siyasi partiymiş gibi hareket ederse bu, sadece iktidara değil, muhalefete de tehdittir. Örneğin, telefon dinlemeleriyle ilgili bilgiler geldi. AK Parti yanında CHP ve MHP de dinlenmiş. CHP ve MHP'de de ayrı bir güç oyunu var ve o oyunun içine giriliyor. Bu yapı, gerektiğinde kendisine hayır diyemeyeceği, şantaj yapacağı düzenleme içine girmiş. 

* Paralel yapı, milli güvenliği tehdit eden unsur mu yoksa bir terör örgütü mü? 

MGK toplantılarında bu konuyu değerlendireceğiz. 

* Yargı Paketi'nde anayasal düzene karşı suçlarda mal varlıklarına el koyma hükmü var. Bu, paralel yapıyla ilişkilendirildi... 

Anayasal sistemi kim tehdit ederse, devletin meşruiyetini ve siyasal sistemini yok etmeye çalışırsa tabii ki o çerçevede değerlendirilir. 

* "Jandarma Genel Komutanlığı uzun vadede Jandarma Genel Müdürlüğü olacak" deniliyor... 

Hayır, öyle bir şey yok. Yapılacak olan tümüyle Silahlı Kuvvetlerden ayrılıp buraya (İçişleri'ne) gelmek değil. Kolluk görevlerinde İçişleri'nin eskiden fazla yetkisi yoktu. Şimdi kolluk görevlerinde İçişleri'ne yetki veriyoruz, askeri görevlerde yine Silahlı Kuvvetler'in parçası olarak kalmaya devam ediyor. 

KOBANİ'DE MASKELER DÜŞTÜ

* Kobani'de son durum nedir?

Bizim yaptığımız hamleler, maskeleri düşürdü birçok şeyi deşifre etti. Olaylar Kobani'ye yardım için başlatıldı. Türkiye nasıl yardım eder? 'Türk askeri istemiyoruz.' 'PYD unsurları geri gitsinler.' 64'ü 'gidebiliriz' dedi. Özgür Suriye Ordusu ve Peşmerge gelsin. Kabul etmediler. Rejim ile işbirliği ortaya çıktı. Nedir niyetin? Bu yolla Türkiye'nin içini karıştırmak mı? Rejim ile işbirliği içinde orada bir koçbaşı olmak mı? Aynı anda PYD, IŞİD ve rejimin olduğu bir yere bizim müdahil olmamız için herkesin müdahil olması lazım. Sütten ağzımız yandı. Entegre strateji görmemiz lazım. 

* ABD ile ilişkilerde bir gerginlik var gibi... 

Öyle bir kriz ortamı yok. Görüş farkı var ve zaten onu gidermeye çalışıyoruz. Batı kamuoyunda, 'IŞİD gibi bir terör örgütü ile mücadele ediyoruz' görüntüsü veren palyatif operasyonlara değil, entegre stratejiye ihtiyaç var. 

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 8
  • burhan kamalı 9 yıl önce Şikayet Et
    devletümüzün sabrunu kimse test etmesünn. devletün sabrı denizz test eden densizz
    Cevapla
  • mehmet karagöz 9 yıl önce Şikayet Et
    ne bitmez sabrı varmış devletimizin. artık bitse bu sabır taşlar yerine otursa
    Cevapla
  • dudu durdu 9 yıl önce Şikayet Et
    şehit vermemek için gerekli önlemleri alın. şehit vermemek adına kamu düzeni feda edilemez. Bu onlara boş alan açar ve gider oraya yerleşirler. Bölge halkı zaten bunların bu zorba tutumlarından bıkmış durumda. Doğudaki halk ağa ve pkk arasında sıkışıp kaldı. Dağdan inip gece evine dayanan teröre karşı yapabileceği birşey yok. Devletin halkın güvenliğini sağlaması gerekiyor. Seçim dönemi mahalle mahalle çıkan oya göre mahalleliyi tehdit ediyorlar. Doğudaki halk özgür irade ile oy bile veremiyor. Halkın tepesine kabus gibi çökmüş durumda marksist terörist yapı.
    Cevapla
  • Eren Dumuş 9 yıl önce Şikayet Et
    ''Kamu düzeni pazarlık konusu değildir.'' demiş kendileri. bende soruyorum, neler pazarlık konusu??? ve hani pazarlık yapmıyordunuz??? bunun hesabını ahirette de vereceksiniz!!!
    Cevapla
  • fatih YANIK 9 yıl önce Şikayet Et
    BAŞBAKANIM. Yiğit adam sonuna kadar arkandayız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!