Tanrıkulu'ndan Vali hakkında soru önergesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Edirne Valisi Dursun Şahin hakkında Başbakan Davutoğlu'na soru önergesi verdi.

Tanrıkulu'ndan Vali hakkında soru önergesi
Tanrıkulu'ndan Vali hakkında soru önergesi
GİRİŞ 24.11.2014 21:45 GÜNCELLEME 24.11.2014 21:45

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Edirne Valisi Dursun Şahin’in, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırı sonrası sözleriyle ilgili Meclis Başkanlığı’na Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması için soru önergesi verdi.

CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yazılı olarak cevaplandırılması için TBMM'ye verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:
"Edirne Valisi Dursun Şahin, İsrail’in 5 Kasım’da Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskına misilleme olarak Edirne sinagogunun ibadete kapatılacağını ve müzeye dönüştürüleceğini ifade etmiş, açıklamasında 'o eşkıya kılıklı insanlar orada Müslümanları katlederken, biz de onların burada sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu' ifadelerini kullanmıştır.

Bu bağlamda; 
1- Anayasaya göre Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes, ırkı, dili ve dini ne olursa olsun eşit olduğuna göre, Edirne Valisi’nin Müslüman vatandaşlarımızı kast ederek ‘biz’, Musevi vatandaşlarımızı kast ederek ‘onlar’ ifadesini kullanmasını nasıl değerlendirilmektedir? 
2- Bir kamu görevlisi, Türkiye Cumhuriyeti’nin bazı vatandaşlarının en temel insan haklarını kasıtlı olarak engelleyerek, yabancı bir ülkeye ‘misilleme’ hakkına sahip midir? 
3- Açık biçimde ırkçılık, dinsel ayrımcılık ve nefret ögeleri taşıyan bu açıklamayı yapan Edirne Valisi; hükümetinizin İsrail’in insanlık dışı eylemleri karşısında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da dahil tüm Musevileri sorumlu gördüğü izlenimi veren, Sünni Müslüman inancı dışındaki inanç ve kimliklere mensup olan vatandaşlarımızı ötekileştiren ayrımcı söyleminden mi cesaret almaktadır? 

4- Açıkça nefret suçu işleyen Edirne Valisi görevden alınacak mıdır? 
5- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir bölümüne karşı açıkça nefret söylemi kullanan, ırkçı ve ayrımcı bir açıklama yapan, kamu görevinden doğan yetkisini eşit yurttaşlık prensibini çiğneyecek biçimde kullanacağını açıkça beyan eden Edirne Valisi’ne yönelik olarak herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa, hükümetiniz valinin söylemlerinin arkasında olduğu için mi idari soruşturma başlatılmamıştır? 

6- Edirne Valisi hakkında bu söylemi nedeniyle soruşturma başlatılırsa, kendisi hakkında soruşturma izni verilecek midir? 
7- Edirne Valisi’nin açıklamaları Türkiye’de çeşitli kimliklere karşı ‘nefret suçlarının’ kamu bürokrasisi seviyesinde dahi halen yaygın olduğunu gözler önüne sermektedir. Bu durumda, hükümetinizin TCK’da düzenlenen ‘nefret suçlarının kapsamını genişletmeye ve ‘nefret suçlarıyla’ etkin mücadele etmeye yönelik bir planı mevcut mudur?"

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar