Gül'den 'başkanlık' sistemine yeşil ışık

11. Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere'de katıldığı bir konferansta, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Gül'den 'başkanlık' sistemine yeşil ışık
Gül'den 'başkanlık' sistemine yeşil ışık
GİRİŞ 26.11.2014 01:31 GÜNCELLEME 26.11.2014 04:54

İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House'da düzenlenen konferansta konuşan Gül, "Türkiye'nin 7 yıl boyunca cumhurbaşkanıydınız. Türkiye'nin daha güçlü bir cumhurbaşkanlığı makamına ihtiyacı olduğunu düşünüyor musunuz Bunun Türkiye için daha iyi olacağını düşünüyor musunuz " sorusuna şu yanıtı verdi:

''BAŞKANLIK SİSTEMİ DE DEMOKRATİK''

"Parlamenter sistemin daha uygun olduğunu düşündüğümü herkes biliyor ama tabii ki başkanlık sisteminin de demokratik olmadığını söyleyemezsiniz. Önemli olan 'check-balance', sistem. ABD'ye demokratik değil diyebilir miyiz  Fakat check-balance'ları yerli yerinde, kurumlar yerli yerinde. Bir ülkenin demokratik olması sağlandığı sürece, o artık halkın tercihidir, başkanlık sistemi olur veya parlamenter sistem olur."

''TÜRKİYE'YE KARŞI HAKSIZLIK OLDUĞU KANAATİNDEYİM''

"Türkiye'nin IŞİD'i yenmek için aktif olarak ne yapabileceğinin" sorulması üzerine Gül, bu konuyla ilgili Türkiye dışındaki algılamaları takip ettiğini ve biraz olumsuzluklar olduğunu kaydederek, "Burada Türkiye'ye karşı bir haksızlık olduğu kanaatindeyim. Suriye'de bu kadar büyük olaylar, katliamlar yaşanırken, bu ülkeden kaçan 2 milyon insanın geldiği yerlerden birisi Türkiye. Bunu hiçkimsenin görmemezlikten gelmemesi gerekir" dedi.

TÜRKİYE'NİN YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ

Mülteciler konusunda Türkiye'nin daha fazla maddi yardım beklentisi olduğunu belirten Gül, Türkiye'nin üzerindeki yükün biraz olsun hafifletilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'ye Suriyeli mülteciler konusundaki en büyük maddi yardımın Suudi Arabistan'dan geldiğini dile getiren Abdullah Gül, Avrupa ülkelerinden gelen yardımın oldukça düşük olduğunu ifade etti. 

''Kadınların ve kızların eşitliği konusu, AK Parti hükümeti döneminde daha iyi hale mi geldi'' sorusuna karşılık da Abdullah Gül, demokrasinin bir mükemmelleşme süreci olduğunu ve Türkiye'nin de böyle bir süreç içerisinde bulunduğunu belirtti. Türkiye'nin Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerine başlamış bir ülke olduğunu anımsatan Gül, "Standartların yükseltilmesi için hala yapmamız gerekenler var. Bunun farkındayız. Bu çerçevede gayet kararlı bir gidiş var. İnanıyorum ki Türkiye önümüzdeki dönemde bu istikamette güçlü şekilde devam edecektir" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı
Etiketlerde bir devrin sonu, Erdoğan duyurmuştu! Artık fiyatları onlar belirleyecek