Başbakan'dan bereket duası

Başbakan Ahmet Davutoğlu Edirne’deki tarihi Selimiye Camii arastasında, esnafın 'Berekat Duası'na eşlik etti.

Başbakan'dan bereket duası
Başbakan'dan bereket duası
GİRİŞ 24.12.2014 12:39 GÜNCELLEME 24.12.2014 12:41
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu Makedonya ziyaretinin ardından İstanbul'dan karayolu ile saat 02.40'ta geldiği Edirne’de, geceyi geçirdiği otelden sabah saat 09.30'da ayrılarak beraberinde bakanlar ile birlikte Başbakanlığa ait otobüsle Selimiye Camii Arastasına gitmek için ayrıldı. Otobüsün Edirne Belediye Başkanlığı önünden geçtiği sırada, binadaki Atatürk Odası’nı ziyaretten çıkan öğrencileri görerek aracı durdurarak aşağı inen Başbakan Davutoğlu, ilkokul çocuklarını severek kendisini tanıyıp tanımadıklarını sordu.

"BENİ SEVENLER EL KALDIRSIN"

Öğrencilerin "'Başbakan" yanıtı üzerine Davutoğlu bu kez "Beni seviyor musunuz, beni sevenler el kaldırsın" diye sordu. Çocuklar ellerini kaldırınca, koruma ekibine talimat vererek otobüsten oyuncak getirilmesini istedi. Öğrencilere oyuncak hediye eden ve hatıra fotoğrafı çektiren Başbakan Davutoğlu ile yanındaki Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, daha sonra yürüyerek 150 metre uzaklıktaki Selimiye Arastası'na gitti.

DUALARLA AÇILIŞ

Selimiye Arastası'nda esnaf tarafından karşılanan 'hayırlı alışverişler' diyerek tek tek işyerlerini ziyaret eden Ahmet Davutoğlu ve esi Sare Davutoğlu çarşının orta kapı bölümüne geldi. Başbakan Davutoğlu, Osmanlı döneminden beri arastada dükkanların dua okunarak açıldığını hatırlattı.

Daha sonra çarşıda esnaf olan emekli din kültürü öğretmeni Bekir Canatan’ın okuduğu Bereket Duasına eşlik eden Başbakan Davutoğlu, "Bu güzel geleneği sürdüren tüm esnafımıza hayırlı işler diliyorum. Edirne bize evladı Fatiha’dan Rumeli fatihlerinin emanetidir. Bu güzel şehir gelenekleri yaşatarak, başkent olduğunu her fırsatta göstermektedir. Fatih Sultan Mehmet Han’ın biraz önce zikredilen o güzel geleceğini sürdürmek, Edirneliler için gurur verici bir tavırdır. Onun için Edirne’ye her geldiğimde bu güzel gelenek görmekten hep mutluluk duymuştum" dedi.

"ALLAH RIZKINIZI BOL EYLESİN"

Akademisyenlik dönemimde ve daha sonra Dışişleri Bakanı olarak kenti ziyaret ettiğinde ve bugün Başbakan olarak geldiğinde de "Bu güzel duayla güne başlamak istedim. Bu güzel dua bir insaniyet dersidir" diyerek konuşan Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem kanaatkarlığı, hem ahlakı ve Ahi Evran’dan bu yana gelen bu güzel kesretleri sürdürme iradesidir. Aynı geleneği Türkiye’nin her yerinde Kırşehir’de, Ahi Evran diyarında da gördük. Dün Üsküp’teydik orada da bu gelenek vardı. Biz Anadolu topraklarından, Rumeli topraklarına güzel mimari eserler ki şaheseri Selimiye’dir. Bunları güzel yerlere inşa ettiğimiz gibi aslında çok derin bir ahlakı da bu topraklara fidan temin ettik. Bu ahlak ve irfan büyüyünce bir çınar haline geldikçe, bir cihan devletinin çınar sembolü oldu. O ahlak ve irfan sebebiyle bu güzel duayı eden Edirneliler, Edirne muhasara altında düştüğünde de o duayı hiç kesmediler. Yüreklerinde iman aylarca düşmana, açlığa, susuzluğa karşı direndiler, ama Edirne’yi teslim etmediler. Biz Edirne’nin maneviyatına, ruhuna aşığız. Edirne’den her fırsatta öğreneceğimiz çok ders olduğunun bilincinde hep Edirne’nin, Selimiye’nin önünde tam bir tevazu içinde olmak durumundayız. Esnafımızın bu güzel duası, aslında bize başlı başına bir ders veriyor. Bu güzel duayı eden esnafımızın birbirine risk temini anlamında nasıl baktığı gözüküyor. Bir esnaf kardeşi için dua etmeyi gösteriyor, diğer taraftan esnaf kültürünün iyi bir şekilde sürmesi için nasıl bir ruh zemini olması gerektiğini ortaya koyuyor. Ve belki de en önemli bir milletin millet olma hasletini, sürdürülen geleneklerle baki olabileceğini bize açık bir şekilde gösteriyor. Bu geleneği sürdüren tüm Edirneli esnafımıza teşekkür ediyoruz. Onların geleneği akıllara ve bu geleneği inşa edip, bu nesillere kadar getiren tüm geçmiş esnaflarımıza Allah rahmet eylesin diyorum. Biraz önce Hz. Davut ve Hz. İdris peygamberlerin esnaf kültüründe olduğu gibi bu geleneğin, bu kardeşlik geleneğinin kıyamete kadar Edirne’de Selimiye’nin huzurunda ve Edirne’nin bu güzel çarşısında kaim olmasını niyaz ediyor, bütün esnaf kardeşlerimize hayırlı işler diliyorum. Devlet kapısına bakmak yerine bizzat üretmek, bu bizim esnaf ve ziraat geleneğimizin de bir parçasıdır. İnşallah bu dükkanlarımız, şehirlerimiz bereketlendikçe, ticaret tasarrufumuz artacak ve bütün dünya karşısında onurlu bir hayat sürebilmek için gerekli ekonomik alt yapıya sahip olacağız. Allah rızkınızı bol ve helal eylesin."

Duanın ardından Selimiye Arastası esnafını ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu daha sonra Meriç Nehri kenarında partililer ile birlikte kahvaltı yaptı. 

YORUMLAR 1
  • helal olsun başkanım.. 9 yıl önce Şikayet Et
    amin diyelim inşallah
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı