Cindoruk'tan sürpriz anayasa ve başkanlık zirvesi

TBMM Eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, bir grup siyasetçi ve yazar ile İstanbul'da 'Milli Merkez' başlıklı öğle yemeğinde bir araya geldi.

Cindoruk'tan sürpriz anayasa ve başkanlık zirvesi
Cindoruk'tan sürpriz anayasa ve başkanlık zirvesi
GİRİŞ 12.02.2015 11:30 GÜNCELLEME 12.02.2015 16:49
Bu Habere 128 Yorum Yapılmış

Cindoruk'un düzenlediği davete, milletvekili Süheyl Batum, eski bakan Yaşar Okuyan, Eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, ilahiyatçı Zekeriya Beyaz, Necla Arat, yazar Can Ataklı'nın yanı sıra pek çok isim katıldı.

Toplantıya davet edildiği ifade edilen eski CHP'liler; Birgül Ayman Güler, Canan Arıtman, Kemal Anadol, Onur Öymen, Şahin Mengü, Emine Ülker Tarhan'ın davete icabet etmedikleri görüldü.

Toplantıya davet edilen isimler şöyleydi:
 
Birgül Ayman Güler, Arslan Bulut, Canan Arıtman, Ataol Behramoğlu, Kemal Anadol, Bilge Aras, Onur Öymen, Can Ataklı, Süheyl Batum, Fevzi Durgun, Şahin Mengü, Haluk Dural, Tayfun İçli, Kemal Alemdaroğlu, Metin Öney, Emine Ülker Tarhan, Necla Arat, Nihan Aras, Barlas Doğu, Nusret Güner, Enis Öksüz, Ufuk Söylemez, Hasan Korkmazcan, Ümit Ülgen, Ümit Zileli, İbrahim Çetinkaya, Yaşar Okuyan, Serdar Faralyalı, Zekeriya Beyaz, Prof. Dr. Necdet Basa.

Toplantı öncesinde açıklamalarda bulunan Hüsamettin Cindoruk, günümüzde başkanlık sistemi tartışması, Cumhurbaşkanının tarafsızlığıyla ilgili tartışmanın iki önemli konu olduğunu belirterek, "Bu konularda arkadaşlarımızın fikirlerini almak istiyorum. Her iki konuda Türkiye'de rejimin kaderini tayin edecek önemde. 7 Haziran seçimleri de bu anlamda yükleniyor. Geçmişte bizim Milli Anayasa Forumu olarak gösterdiğimizin direncin benzerini ortaya koymak bence çok anlamlı ve faydalı olacaktır. Bu siyasetçi arkadaşların dışında dikkat ederseniz, yazar gibi siyasi düşünce önderleri  olan arkadaşlarımızı da çağırdım. Fikirlerini alacağım. Ben dinlemek istiyorum. Ben düşüncülerimi kısaca anlatacağım sonra da onların fikirlerini alacağım. 7 Haziran seçimlerine çok dikkatli hazırlanmalı ve halkımızı uyarmalıyız. Dönüşü olmayan sonuçlar ortaya çıkabilir" dedi.

"TÜRKİYE İÇİN TEHLİKELİ BULUYORUM"

Hüsamettin Cindoruk, anayasa değişikliği konusunda değerlendirmelerde bulunarak, "Bizim Milli Merkez olarak, Milli Anayasa Forumu geçmişimiz var. Biliyorsunuz 2010'da ki anayasa referandumunda tavır aldık. Söyledik onları da. Yine aynı şeyleri söyleyeceğiz. Anayasa kolay değiştirilir bir anayasa olmamalı. Ben meclis başkanı olduğum tarihte 1993-1995 arasında çok önemli bir anayasa değişikliği yaptık. Ama o anayasa değişikliğini yapmadan önce 10 siyasi parti genel başkanı ortak toplantılar sonucunda bunu ortaya koydular. O genel başkanlardan bazıları hatırlatmak istiyorum; Demirel, Ecevit, Erbakan, Deniz Baykal gibi bugünde siyaset tarihimizde izleri süren arkadaşlarımız vardı, liderler vardı. Büyük bir lider kadrosu, 10 partiden çeşitli düşüncelere sahip olanlar geldiler. Uzun uzun tartışıldı. Uzlaşmaya varılan maddeler değiştirildi. Bugün de öyle olmalı. Tek bir cumhurbaşkanı veya tek bir partinin ortaya attığı baş atlığını yüklendiği bir anayasa değişikliğini ben Türkiye için tehlikeli buluyorum" dedi.

"BEN BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞIYIM"

Cindoruk, siyasetin dışında kaldığını birtakım görüşlerinin olduğunu anacak güncel siyaseti kovalamadığını ifade etti.

Başkanlık sistemi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Hüsamettin Cindoruk, "Ben başkanlık sistemine karşıyım. Bence cumhuriyetin değiştirilmesi hükümlerinin en başta gelenidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kurduğu bir devlet. Bu meclis hükümeti, bu meclis rejimidir" dedi.

"BURHAN KUZU'YA SORUN"

Toplantıya katılan milletvekili Süheyl Batum ise toplantı öncesi 'Anayasa değişikliği' ve 'Başkanlık sistemi' hakkında değerlendirmelerde bulunarak, "Türkiye'nin şuna ihtiyacı yok bence; başkanlık sistemi oyununu oynayan insanlara ihtiyacı yok artık. Tayyip Erdoğan bütün güçleri elinde toplamışken, sokakta hukuk fakültesi birinci sınıf öğrencisine sorsa 'bu kuvvetlerin birbirinden ayrılığıdır' diyen bir sistemi kabul eder mi? Burhan Kuzu'ya sorun bunu." dedi.

"TOPLANTININ KONUSU YENİ PARTİ DEĞİL"

Kemal Alemdaroğlu ise, Anayasada değişik nedeniyle daha aktif hale geçmek amacıyla toplantının düzenlendiğini belirterek, "Yoksa bu toplantının amacı yeni bir parti kurulması asla değildir. Yeni bir partiye Türkiye'de zaten gereksinim yok. Yanlış bilmiyorsam Türkiye'de 50'nin üzerinde siyasi parti var, 31 tanesinin Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçime katılabilir onayı var" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 128
  • Kubilay devrim 9 yıl önce Şikayet Et
    Bence parti kursunlar görelim boylarının ölçüsünü ne dersiniz
    Cevapla
  • murat 67 9 yıl önce Şikayet Et
    Sn Cindoruk herhalde yasindan dolayi biraz unutmus bu ùlkede koltukta yapisip olùmù bekleyen siyasetcilerin dòneminin bir daha geriye dònmemek ùzere kapandigini yeri gelmisken sn Demireli unutmuslar davet etmeyi
    Cevapla
  • Mguney 9 yıl önce Şikayet Et
    Dönüşü olmayan yol imiş. Yıllarca bu devleti ve milleti çıkmaz yollarda oyalanmasını sağlayan uşaklar.Yeter ulannnn susun
    Cevapla
  • neco 9 yıl önce Şikayet Et
    Biremen mızıkacıları birarayatoplanmış
    Cevapla
  • seyyit 9 yıl önce Şikayet Et
    bunlarmı vatanı kurtaracak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
PKK'yı süpürecek imza - 23 Nisan günün gazete manşetleri
Türkiye ile ABD arasında Ankara'da Terörle Mücadele zirvesi