İç güvenlik paketinde 'Geri çekme' taktiği

Türkiye'nin gündemine oturan iç güvenlik paketi tartışmalarında AK Parti yeni taktik geliştirdi.

İç güvenlik paketinde 'Geri çekme' taktiği
İç güvenlik paketinde 'Geri çekme' taktiği
GİRİŞ 26.02.2015 11:15 GÜNCELLEME 26.02.2015 11:22
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Şebnem Hoşgör'ün haberi

İktidar, muhalefetin yoğun engellemesinin sürmesi halinde, 5 bölüm halinde görüşülen 132 maddelik tasarının ilk 3 bölümünü yasalaştırdıktan sonra, kalan 65 maddeyi komisyona geri çekmeyi planlıyor.

TBMM Genel Kurulu  iç güvenlik paketi görüşmeleri için dün saat 14.00’de toplandı. Ancak muhalefetin engelleme taktikleri nedeniyle İç Güvenlik Paketi’nin görüşmelerine yaklaşık 7 saat sonra saat 20.50’de geçilebildi.

Genel Kurul dünkü mesaisinde tasarının 21 ila 46. maddelerini kapsayan 2. bölümü üzerinden müzakerelere başlandı. 17 Şubat’tan bu yana geceli-gündüzlü süren mesaiye karşı CHP, MHP ve HDP’den oluşan muhalefet bloğunun yoğun engellemesi nedeniyle tasarı görüşmelerinde mesafe alınamaması, Ak Parti’yi muhalefet ile bir kez daha uzlaşma arayışına itti.

Edinilen bilgiye göre Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, önceki gün muhalefet temsilcileriyle ayrı ayrı görüşerek, “Tasarıya ilişkin kırmızı çizgilerini” sordu ve kendilerine somut değişiklik önerileri sunulması halinde “kabul edilmiş maddeler üzerinde tekriri müzakere yapmak dahil” uzlaşma amaçlı görüşmelere hazır olduklarını bildirdi.
Ünal, üzerinde uzlaşma sağlanması halinde Genel Kurul’da maddelere müdahale edileceğini, ancak tasarının tümüyle komisyona geri çekilmesi gibi bir yöntemi görmediklerini bildirdi.

Ünal’ın muhalefet ile temasları çerçevesinde yapılabilecek değişiklikler konusunda çalışma başlattığı öğrenilirken, AK Parti bu temaslardan da bir uzlaşma sağlanmaması olasılığına karşı ise 132 maddelik tasarıyı “ikiye” bölerek yasalaştırma formülünü gündemine aldı.

Bazılarından vazgeçilecek

Buna göre, muhalefet ile uzlaşma sağlanırse uzlaşma çerçevesinde gerekli maddelerde rötuşlar yapılarak tasarının tümü Meclis’ten geçirilecek. Ancak uzlaşma sağlanamaz ve muhalefetin engelleme direnişi aynen devam ederse tasarının Nüfus Hizmetleri, Türk Vatandaşlığı, Pasaport, Elektronik İmze ve Değerli Kağıtlar Kanunu gibi kanunlarda değişiklik öngören, hükümet açısından da “aciliyet” arzetmeyen maddeleri için Genel Kurul’da daha fazla vakit kaybedilmeyecek.

Tasarının İç Güvenlik ile ilgili bölümünü oluşturan 68. maddeye kadarki bölümünün görüşmelerinin yani tasarının 3. bölümünün kabul edilmesinin ardından, kalan son 65 madde komisyona geri çekilecek.

Böylece hükümet açısından asıl önem arzeden maddeler seçim öncesi Meclis’ten geçirilip, yasalaştırılmış olacak. Kalan bölüm ise daha sonra Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik öngören bir teklifle Meclis gündemine yeniden getirilecek.
İlk 67 maddeden de “aciliyeti” olmayan hükümler içeren bazı maddeler önerge yoluyla tasarı metninden çıkarılarak, yasalaştırılması hedeflenen ilk 3 bölümün yükü hafifletilecek.

YORUMLAR 17
  • Sezar 9 yıl önce Şikayet Et
    'orhan' rumuzlu arkadaş, akp mecliste "camilerde namaz kılmak serbest olsun" gibi bir yasa mı geçiriyor da karşı çıkanlara islam düşmanı diyorsun? Zeka yaşın kaç?
    Cevapla
  • İsmail 9 yıl önce Şikayet Et
    Molotofu sapan taşını yüz kapamasını makul gören kanununun çıkmasını engelleyen MHP ye inad AK Partiye oy Demekki sevdiğimiz saydığımız oy verdiğimiz MHP Sayın bahçeli dükkanların evlerin yakılıp yıkılmasını polisin karışmamasını istiyor.bakın Demirtaş bile Bahçeliye sahip çıkıyor inşaallah o değerli emniyet güçlerimiz polislerimiz seçimde MHP nin haddini bildirirler
    Cevapla
  • SAKARYALI 9 yıl önce Şikayet Et
    Beyhude bir çaba bu muhalefetle anlaşmaya çalışmak. Her şeyi sabote etmek üzerine kurulu bir muhalefet anlayışıyla nasıl anlaşacaksın. Sonra bir fikirleri de olduğuna inanmıyorum.
    Cevapla
  • Orhan 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar İslam düşmanı bize karşı; demek ki doğru yoldayız
    Cevapla
  • can 9 yıl önce Şikayet Et
    ben demiştim bu yasa sadece terör faaliyetleri için değil diye ama halkımız yasa tasarısını okumadan yok molotof yok yüz kapamaya karşı çıkılıyor diyordu.ama kanunda terör dışında bir sürü madde var.sadece molotof olsaydı zaten hemen geçerdi.körü körüne fanatik bir şekilde akparti dememek lazım.doğruya doğru yanlışa dur demek lazım.bu kadar meclisin karışmasınada gerek yoktu.
    Cevapla
  • eyup 9 yıl önce Şikayet Et
    neymiş o geçilmemesi gereken maddeler. Söyle biz de bilelim.Milletin kafasını karıştırmaya çalışma
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçim sonrası ilk kabine yarın toplanıyor: Masada hangi konular var?
Ekonomistten çok çarpıcı altın tahmini