11 maddelik istihdam ve teşvik paketi açıklandı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde istihdam ve sanayiye yönelik 11 maddelik teşvik paketini açıkladı.

GİRİŞ 02.04.2015 10:42 GÜNCELLEME 02.04.2015 14:22
Bu Habere 99 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ni açıkladı. Davutoğlu'nun açıkladığı pakette bir çok alanla ilgili ciddi teşvikler yer alırken, 120 bin kişiye de yeni iş kapısı açılacak.

12 YILLIK REFORMLARLA ÜRETİM ÜSSÜ HALİNE DÖNÜŞTÜK

Bundan önce 25 öncelikli dönüşüm programını ilan ettiklerini ve ekonomiz kriz noktasına bakıldığında Avrupa'daki krizin istihdamı önceleyen, üretim ve sanayiyi destekleyen ekonomilerin daha güçlü olduğu gösterdiğinş belirten Başbakan Davutoğlu, son 12 yılda yapılan reformlar ile Türkiye ekonomisinin çok güçlü bir üretim üssü haline geldiğini söyledi.

11 MADDELİK SÜPER PAKET!

Bugün açıkladıkları 11 ayaklı paketle üretim ve istihdamı geliştirip, teşvik edeceklerini söyleyen Başbakan Davutoğlu, temel hedefin yüksek teknolojili üretime geçmek olduğunu kaydetti. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 11 maddelik paket şöyle;

1 - İŞKUR'dan iş gücü desteği: Bir işveren yeni bir işçi alımı planladığında 6 aylık ücretleri asgari ücret olarak İŞKUR tarafından ödenecek. Böylece 6 ay işverene hiçbir maliyet yüklenmeyecek. İşverenin kursiyerler için yaptığı maliyet vergi matrahından düşülecek. Kursiyerler aynı iş kolunda işe alınırsa imalat sanayinde 3.5 yıl diğer sanayi kollarında ise 1.5 yıllık SGK primi İŞKUR tarafından ödenecek. Yani toplamda 4 yıllık destek sağlanacak. Bu kapsamda 2015 yılı Temmuz ayına kadar iş başına başlanması halinde ise iş başı eğitim için verilecek destek 6 ay değil 1 yıl olacak.

- Toplum yararına çalışma kapsamında 120 bin yeni istihdam sağlayacağız. Söz konusu istihdam yoğunlukla ağaç dikimi vs. gibi çevre üzerine olacak.

2 - 2015-2016 yılları için vergi indirimi sağlayacağız. 2015-2016 yatırım harcamaları için daha yüksek vergi indirimi uygulanacak. vergi indirimleri birinci bölgede yüzde 50, ikinci bölgede yüzde 55, 3. bölgede yüzde 65'e, 4. bölge yüzde 65,  6. bölgede ise yüzde 80 şeklinde çekilecek.

3 - Yüksek teknolojili yatırımlara tam destek vereceğiz. En fazla üstünde durduğumuz konulardan biri budur. Yüksek teknoloji nerede olursa olsun bunlar 5. bölge teşviğinden faydalanabilecek.

4 - Yeni yatırımcıya daha fazla destek ve vergi indirimi sağlayacağız. Teşvikler 1. bölge için yüzde 15, ikinci bölge yüzde 20, 3. bölge için yüzde 25, 4. bölge için yüzde 30, 5. bölge için ise yüzde 35'e çıkartılacak.

5 - Sigorta hissesi işveren desteği oran itibariyle arttırılıyor.

6 - Özkaynak kullanımına vergi kolaylığı getirilecek. bu paketin en önemli unsurlarından biri. Bu uygulama ile şirketlerin borç yerine öz kaynak kullanımları özendirilecektir. Ekonomideki atıl kaynaklar ekonomiye kazandırılacaktır. Vadeli ithalatta KKDF oranı yüzde 6'dan 0'a indirilecek.

7- AR-GE ve tasarıma daha fazla destek sağlanacak.

8- Hazine destekli kefaletin kapsamı genişletilecek.

9-  İmalatçı kadın girişimcilere ve kobilere verilecek destek arttırılacak. Buradaki kefalet limitleri de arttırılacak. Maksimum vade 10 aya çıkartılacak. Kadın girişimciler için 5 yıl vadeli 100 bin TL verilecek.

10- AR-GE finansmanı için özel bir program geliştireceğiz.

11- KOBİ'lere teminat kolaylığı. Taşınırların teminat olarak kullanılmasını engelleyen düzenlemeler kaldırılacak.

PAKETİN MALİYETİ 7.5 MİLYAR LİRA

Paketin maaliyeti noktasına da değinen Başbakan Davutoğlu, paketin maliyetinin 7.5 milyar TL olduğunu belirterek, bu maliyetin bütçe yapılanmamızda olumsuz bir etki olmayacağını da sözlerine ekledi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 99
  • Yıldız 8 yıl önce Şikayet Et
    Neden bu kadar yavaş ilerliyor....
    Cevapla
  • Vatandaş Rıza 8 yıl önce Şikayet Et
    Teşvik Nüfus yoğunluğun az olduğu ilçe ve köylere uygulanmalı. Burada ast sınır bir il merkezine 50 kmden uzak yerler olmalı.Doğuya pozitif ayrımcılık.Ispartaya negatif ayrımcılık uygulanıyor. Nufüsu 50 bin altındaki ilçeler 2. bölge. 20. bin altındakiler. 3. bölge, 10 bin altındakiler 4. bölge yapılırsa hem köyden şehre göç durur. Hem ucuz arsa ve istihdam sağlanır. Hemde Tarım ve hayvancılık biraz daha canlanır.Nüfusun yoğun bulunan birinci bölgeler zaten teşviğe hiç girmemeli. Sahil boyları ve Marmara bölgesi gibi. Avrupada Türkiye gibi trafik sıkışıklığı arsa pahalılığı yok. Sehrin içinde orman var. Hayvancılık Geniş Parklar Tarım arazileri var neden . Çünkü Nüfus dengeli dağılmış.
    Cevapla
  • demir 9 yıl önce Şikayet Et
    şimdi herşey çok güzel eminim ileride de güzel olur her geçen gün bitiyoruz. iki yıl önce 600 tl olan d4 belgesi şimdi 9 bin tl sanki şoförlere gökten para yağıyor yüzde bin zam var parayı çöpte buluyoruz ya bunu da hemen bulur veririz. esnaf bitti sayenizde parayı bulup versek bile iki ay yine çalışamıyoruz çünkü kimse işini zamanında yapmadığı için olan yine bize oluyor
    Cevapla
  • evren 9 yıl önce Şikayet Et
    bu ulkede ne is yaparsaniz yapin,devletle ortaksiniz..faizsiz kobi destegi,vergi affi,indirimi sarttir!Allah sonumuzu hayir etsin..
    Cevapla
  • sancar 9 yıl önce Şikayet Et
    üç kuruşa halinden memnun köleler..memlekette bol maalesef..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi