7 Haziran'a doğru son seçim anketi

GENAR Başkanı İhsan Aktaş, seçime iki ay kala sandıktan çıkabilecek muhtemel oy oranlarını açıkladı.

7 Haziran'a doğru son seçim anketi
7 Haziran'a doğru son seçim anketi
GİRİŞ 13.04.2015 09:38 GÜNCELLEME 13.04.2015 19:32
Bu Habere 209 Yorum Yapılmış

Aktaş, “Seçime kadar iniş çıkışlar olur, sonucu vaatler ve seçmenin tepkileri belirler” dedi.

Geçtiğimiz hafta siyasi partiler milletvekili listelerini YSK'ya teslim etti. Listeler arasında en çok AK Parti'nin listesi ilgi görse de diğer partilerin liste hazırlığında nasıl bir strateji izleyeceği de merak ediliyordu. HDP'nin Türkiye partisi olma yolundaki iddiasının listesine ne kadar yansıdığı, CHP'nin ön seçim uygulamasının HDP ile çekişmesinde nasıl bir etki doğuracağı, ortaya çıkan bu listelerin seçime etkisi, siyasi partilerin seçime giden yoldaki hazırlıkları neler?

Geçtiğimiz hafta bütün partiler aday listelerini YSK'ya teslim etti. AK Parti'den başlayayım: AK Parti'nin aday listesini nasıl buldunuz? AK Parti iktidar partisi olması hasebiyle toplumun önüne çıkaracağı yeteri kadar siyasi figürü vardır. Bakanlar, parti yönetimi, eski milletvekilleri, bürokratlar, il başkanları, akademisyenler ve kültür adamları. Bu seçimde AK Parti'nin elindeki argümanları dengeli bir şekilde bütün illere dağıtmış olduğunu görüyoruz. Siyasette bölgesel temsiller, illerin demografik yapısı ve toplum içerisinde oluşan yeni eğilimler ve yeni kanaat önderleri konusunda doğrusu nasıl bir yelpaze oluştuğunu ve bunun etkisini seçimde görmüş olacağız.

SONUCU VAATLER BELİRLEYECEK

Klasik soruyu soralım: Bugün seçim olsa, önümüze çıkacak tablo ne olur? Daha seçime iki ay var. Kampanyalar başlamadı.

Bugünkü resimden bahsedecek olursak,
AK Parti %47,
CHP%24,
MHP %15,
HDP %9,
SP %1.2, diğer partilerin oylarıysa %3.8dir.

Seçime kadar bu tabloda inişler ve çıkışlar olabilir. Partilerin vaatleri ve kampanyaları, halkın bunlara göstereceği tepkiler, oylardaki hareketliliği belirleyecektir.

SEÇİM AK PARTİ - CHP ARASINDA

Bir yandan HDP, diğer yandan MHP yükseliş içinde. AK Parti'nin her iki kesimden seçmenlerini muhafaza ederek bu partilere oy kaymasını engellemesi nasıl mümkün olacak? Bu seçimin en ilginç yanı ana muhalefet partisinin devre dışı kalma görüntüsüdür. HDP'nin tırmanışta olması, karşı bir tepki olarak MHP'yi güçlendirmektedir. Kanaatim o ki seçim kampanyası başladığında siyasi mücadele, tekrar CHP ile AKP arasında geçecektir. Kampanyanın iki parti arasında geçmesi HDP'yi ve MHP'yi seçmen nezdinde daha görünmez hale getirebilir. Seçimler iktidarı değiştirmek için yapılan bir siyasi organizasyon olduğuna göre seçmen, HDP'nin ve MHP'nin iktidarı ele geçirme ihtimalini gördükten sonra tekrar iktidar partisine ve ana muhalefet partisine yönelecektirler.

HDP BARAJI AŞSA BİLE AK PARTİ 300'Ü BULUR

Seçime ilişkin en çok merak edilen husus, AK Parti'nin çıkaracağı milletvekili sayısı. Sizin milletvekili dağılımıyla ilgili bugün itibariyle öngörünüz nedir? Elimizdeki araştırmaya bakılacak olursa, tablo AK Parti iktidarının devamını gösteriyor. Tabloda dramatik bir değişiklik olmazsa HDP'nin barajı aşması ihtimalinde dahi, AK Partinin 290-300 milletvekili çıkaracağını öngörüyoruz. (YeniŞafak)

YORUMLAR 209
  • hurkan 8 yıl önce Şikayet Et
    Akp 44 chp 26 mhp17hdp 10
    Cevapla
  • ARES 8 yıl önce Şikayet Et
    AKP ; % 39.6 CHP ; % 30.5 MHP ; 18.2 HDP ; % 10.4 DİĞER ; % 1.3 YAZIN BİR KENARA... 8 Haziran günü görüşürüz...
    Cevapla
  • HVVNFS 8 yıl önce Şikayet Et
    hdp asla bir türkiye partisi olmamayacağını tescilledi isbatladı!!!!
    Cevapla
  • Memet Yıldırım 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben anket yapmadan tahminimi söylüyorum. AKP yüzde 36,5, CHP yüzde 28,5, MHP yüzde 18,5, HDP yüzde 11, SP, BBP ve diğerleri toplamı yüzde 5,5. Kendinize güveniyorsanız bu tahminimi yayınlayın, sizinle 7 Haziran gecesi görüşelim. Hodri meydan! Memet Yıldırım
    Cevapla
  • hvvnfs 8 yıl önce Şikayet Et
    yayımlamışlar bende diyorumki akp %48 c.h.p %23 mhp %13 meydan yiğit işi meydandayız!
    Cevapla
  • feti 8 yıl önce Şikayet Et
    Hangi hukumet bu hukumet kadar ogretmenlere kadro verdi.arastirmanizi rica ediyorum.ben esnafim biliyorum.isinize saygim var ama yanli dusunmeyede itirazim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den uyarı! Kara bulut gibi çökecek! Dışarı çıkmayın...
Rusya açıkladı! Terör saldırısında acı bilanço