Kuzu: Amerika Osmanlı'dan aldı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, eyalet sistemini Amerika'nın Osmanlı'dan aldığını söyledi.

Kuzu: Amerika Osmanlı'dan aldı
Kuzu: Amerika Osmanlı'dan aldı
GİRİŞ 05.05.2015 11:25 GÜNCELLEME 05.05.2015 11:25

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, partisinin seçim sonucunda parlamentoda 330 ve üstünde milletvekiline ulaşması halinde yapacağı yeni anayasanın hazır olduğunu belirterek, "Rötuşlar ve ilaveler yapılır" dedi.

Kuzu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iktidar ve muhalefetin gücünü sivil toplumdan alması gerektiğini, AK Parti'nin buna çok dikkat ettiğini söyledi.

AMERİKA OSMANLI'DAN ALDI

Osmanlı Devleti'nin başarısının sırrının, sivil topluma önem veren yapısı olduğuna dikkati çeken Kuzu, "Osmanlı'nın 600 yıllık ömrünün en kısa tanımı, bir vakıf devleti olmasıdır. Vakıf dediğimiz bugünkü dernek, sendika, değişik kesimler ve sivil toplum kuruluşlarıdır. Adları o zaman vakıf ağırlıklı idi ve sorunların çoğu vakıflar aracılığıyla çözülürdü. Okuduğum kaynaklardan çıkan sonuç, eyalet modelinin oluşumu, federal yapının kurulması, Amerika'daki o tablo, Osmanlı'dan alma bir tablodur. Başarı sırrı da bence buradan kaynaklanıyor" diye konuştu.

Kuzu, Türkiye'de parlamenter sistemin sürekli bir hükümet çıkaramadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

BAŞKANLIK ESASLI BİR ANAYASA MODELİ

"Hükümetlerin yaptığı icraatların, koalisyonlarla kısa zamanda heba olduğunu görüyoruz. Parlamenter sistem artık yükü çekmiyor, bu model Türkiye'nin hızına yetişemiyor. O yüzden başkanlık modeline bir an önce geçmemiz lazım. Bunun için 7 Haziran seçimlerinde alınacak rakam çok önemli. Parlamenter model çok hantal, karışanı görüşeni çok, kimin yönettiğini bilemezsin. Bürokrasisi çok felaket, vesayet de bu modelde çok. Yeni dönemde başkanlık modeli dediğimiz sistemi, sivil topluma değer veren, onları yanına çeken ve görüşünü alan bir model olması sebebiyle parti seçim beyannamemize aldık. Cumhurbaşkanımız bir devlet adamı olarak zaten gittiği yerlerde bunu yıllardır söylüyor, ben 30 yıldır buna emek verdiğimi söylüyorum. Rahmetli Turgut Özal gerçekleştiremedi, Süleyman Demirel biraz gayret etti olmadı. Cumhurbaşkanımız ile AK Parti Genel Başkanımız ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ile bu mesele üzerinde 'Başkanlık modelini esas alan bir anayasa yapalım' diyoruz."

"MESELE 330 VEKİLE BAKAR"

AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan yeni anayasa çalışmaları hakkında bilgiler veren Kuzu, "Seçim sonucunda 330 ve üstü rakamı bulabilirsek, inşallah bu anayasayı yapacağız. Anayasamız hazır, rötuşlar ve ilaveler yapılır. Muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşülür, 'Ne dersiniz' diye sorulur. Ümitlerimiz bu. Mesele hep 330 milletvekiline bakıyor" ifadesini kullandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Binlerce kişinin emekliliği iptal ediliyor! Faiziyle geri ödeyecekler
Tarihi ziyaret sonrası MSB'den Irak mesajı: Hazırız!