MGK'nın kritik toplantısı bugün yapılacak

MGK’nın yarın gerçekleştirilmesi öngörülen haziran ayı olağan toplantısı bugüne çekildi. Toplantıda çok kritik konular ele alınacak.

MGK'nın kritik toplantısı bugün yapılacak
MGK'nın kritik toplantısı bugün yapılacak
GİRİŞ 29.06.2015 11:14 GÜNCELLEME 29.06.2015 14:02
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Beştepe Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda saat 15.00’te toplanacak. Toplantının Suriye konusunda yaşanan sıcak gelişmeler ve TBMM’de yarın yapılacak Meclis Başkanlığı seçimi dolayısıyla bir gün öne çekildiği belirtildi.

ZOR KARAR

Toplantıda Telabyad’ın IŞİD’den PYD kontrolüne geçmesinin ardından Türkiye’nin karşılaştığı yeni göç dalgası, sınırda Kürt devleti kurulması girişimleri ve IŞİD’in Kobani’ye düzenlediği saldırı sonrası, önümüzdeki günlerde yaşanabilecek gelişmeler üzerinde durulacak.

Askeri yetkililer ile MİT bölgeden gelen istihbarat raporlarını, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yürütülen diplomatik girişimleri aktaracak.

SIĞINMACI SORUNU

Toplantıda, kamplarda kalanların dışındaki sığınmacıların yaşadıkları, her geçen gün derinleşen sorunlar da masaya yatırılacak. Önceki gün yurtdışına çıkmak için Kapıkule Sınır Kapısı’nda 5 saat bekleyen, ardından askeri yetkililer tarafından ikna edilerek Nusaybin’e gönderilen Ezidilerin durumu, kaçak göçmenlerle mücadele ve bazı tatil beldelerinde yaşanan görüntülerin de Kurul’un gündemine gelmesi bekleniyor.

SEÇENEKLİ PLANLAR

Hükümet TSK’nın sınır ötesi operasyona her an başlayabilecek şekilde hazır olmasını istedi. Ancak operasyon direktifi henüz verilmedi. Komutanlar da geçen hafta gerçekleştirilen güvenlik zirvelerinde sınır ötesi operasyonun doğurabileceği sıkıntı ve riskleri aktardı.

TSK, hükümetin olası direktifine yönelik olarak alternatifli operasyon planları hazırladı. Bu planların, sınırın 110 kilometrelik Karkamış-Öncüpınar hattında güvenlik şeridi oluşturulmasından, başta Cerablus olmak üzere sınırın bazı noktalarında Suriye’nin 30 kilometre derinliğine inilmesine kadar uzandığı belirtildi.

Harekâtın şeklini hükümetin vereceği direktifte yer aralacak “amaç ve hedef” belirleyecek. Operasyon, göç dalgasının karşılanmasına yönelik bir tampon bölge oluşturulmasıyla sınırlı olabilir. Ya da Suriye’de etnik temizlik riskinin yükselişini önlemeye yönelik bir misyon belirlenebilir.

Bu misyonun belirlenmesinde Dışişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü diplomatik girişimler belirleyici olacak. Çünkü Türkiye’nin tek taraflı müdahalesinin dış dünyanın tepkisini çekme olasılığı yüksek.

"MGK'DAN SONRA GEREKLİ AÇIKLAMAYI YAPARIZ"

Ordu’da dün partisinin ilçe teşkilatlarını ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gazetecilerin Türkiye’nin Suriye’ye gireceğine ilişkin iddialarla ilgili sorusuna “Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantımız var ondan sonra gerekli açıklamayı yaparız” yanıtını verdi.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 15
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye savasi kaldiramaz bence Suriyeye girmemeli.Eger girerse Ak Parti tamamen biter
    Cevapla
  • mustafa akgül 8 yıl önce Şikayet Et
    meksikaya savaşmı açacak mgk?
    Cevapla
  • hudaibia 8 yıl önce Şikayet Et
    Bence bir an evvel islam barış gücü kurulmalı.
    Cevapla
  • umit 8 yıl önce Şikayet Et
    Vatana omur bicene kefen biceriz.
    Cevapla
  • vatandas 8 yıl önce Şikayet Et
    kumda oyna kürtler uyandı artık
    Cevapla
  • SAKARYA 8 yıl önce Şikayet Et
    PYD = IŞID ikiside dış güclere hizmet ediyor. Amacları Petrol ve doğalgazı avrupaya ulaştırmak için akdenize koridor açmak. Koalisyon güçleri bombalıyor işid pyd vs. savaşıyor, kaçan halkta Türkiyeye sığınıyor.Bir taşla kaç kuş vuruyorlar. Bence de sırırımıza onlar devlet kurmadan biz suriyeye girelim, tampon bölge oluşturalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bilet alıp binemeyen Türk kimdi? İşte Titanik ile ilgili daha önce bilmediğiniz 45 sır!
İsrail'in saldırı kararına İran'dan jet yanıt: Daha güçlü yanıt veririz!