HDP'ye oy verenlerin yüzde 35'i pişman

7 Haziran seçimlerinde yüzde 13 gibi bir oyla Meclis'e giren HDP'de seçmenlerin yüzde 35'i pişmanlığını belirtti.

HDP'ye oy verenlerin yüzde 35'i pişman
HDP'ye oy verenlerin yüzde 35'i pişman
GİRİŞ 30.07.2015 11:14 GÜNCELLEME 30.07.2015 15:08
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

7 Haziran seçimlerinde "Türkiye partisi olacağız" sözüyle diğer partilerden oy alarak yüzde 13 gibi beklentilerin üzerinde bir oyla Meclis'e giren HDP'nin, seçim biter bitmez maskesini indirerek terörü yüceltmesi, ardından da PKK terör örgütünün çok sayıda güvenlik görevlisini şehit eden saldırılarının gelmesi, HDP'ye oy veren seçmeni pişman etti.

YÜZDE 35 PİŞMAN

7 Haziran seçimlerinde HDP'ye oy veren seçmenin yüzde 35'inin bu tercihinden dolayı pişman olduğu ortaya çıktı. HDP'ye oy verenleri pişman eden en önemli unsurun ise HDP'li yöneticilerin kışkırtmasıyla seçim sonrasında yükselen gerginlik ve terör örgütünün saldırıları olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin önde gelen kamuoyu araştırma şirketlerinden ORC'nin Başkanı Mehmet Murat Pösteki'nin paylaştığı çarpıcı anket sonuçlarına göre, HDP'ye oy verenler büyük pişmanlık yaşıyor.

BARAJ ALTI KALACAK

 Seçmenin yüzde 35'inin bir sonraki seçimde tercihlerini değiştimesi durumunda HDP'de yaklaşık yüzde 4,5'lik bir oy kaybı yaşanacak ve bu sonuçla parti baraj altında kalmış olacak.

Seçmenlerinin yüzde 35'inin verdiği oydan pişman olduğu HDP'nin ardından seçmeninin fazla pişman olduğu parti yüzde 12.5'lik oranla CHP. MHP seçmeninin ise yüzde 10.2'si verdiği oydan pişmanlık duyuyor. CHP seçmeninin pişmanlık duymasının en büyük sebebinin, CHP'li Ataşehir Belediyesi ile ilgili yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları ve kızı ile Özel Kalem Müdürü'nün kardeşinin iddiaların ortasında bulunan Buz Rezidans'ta dairelerinin bulunduğu ortaya çıkan CHP Lideri'nin takındığı tavrın etkili olduğu belirtiliyor. Kılıçdaroğlu, kızı Zeynep Kılıçdaroğlu'nun söz konusu rezidans dairesini alın teriyle aldığını öne sürmüş, Özel Kalem Müdürü'nün kardeşinin dairesiyle ilgili yorumda bulunmamıştı.

"TERÖRE DESTEK VEREN HDP'NİN BARAJI AŞMAS IİMKÂNSIZ"

Anket sonuçlarını değerlendiren Mehmet Murat Pösteki, "HDP gerek CHP'den giden emanet oylarla, gerekse özellikle Diyarbakır'daki bombalama olayından sonra Ak Parti'den giden oylarla, kimsenin öngörmediği bir oranla meclise girdi. Fakat 7 Haziran'dan sonra HDP seçmenin beklediği tavrı ortaya koyamadı ve etkin gücün PKK olduğu ortaya çıktı. Artık HDP'nin hiçbir otoritesinin olmadığı görülmüştür ve yapılacak ilk seçimde çok ciddi bir baraj sorunu yaşayacaktır. PKK'ya silah bıraktırmayan, silah bıraktırmak bir yana, terörü yücelten söylem ve eylemlere imza atan HDP'nin barajı aşması imkânsızdır. Çünkü halkın HDP'ye verdiği kredi, terörün bitirilişine endeksliydi" yorumunda bulundu.

AK PARTİLİ SEÇMENLERİN İSTEĞİSEÇİMİN YENİLENMESİ

-Gelinen noktada gerçekleşme olasılığı olan tek koalisyon seçeneği Ak Parti-CHP koalisyonudur ve bu koalisyonun bile kurulması çok zayıf bir olasılıktır" diyen Pösteki şunları söyledi: "2 partinin tabanı da bu koalisyona karşı çıkmaktadır. Ak Parti'nin oluşturacağı bir azınlık hükümetiyle seçime gidilmesi gerçekleşme ihtimali en yüksek seçenektir. Ak Parti seçmeni seçimin yenilenmesini ve partilerinin yeniden tek başına iktidara gelmesini istemektedir. Şayet mutlaka bir koalisyon olacaksa, Ak Parti seçmeninin isteği Ak Parti-MHP koalisyonudur."

CHP TABANI AK PARTİ'NİN OLMADIĞI BİR KOALİSYON İSTİYOR

"CHP tabanı Ak Parti'nin içinde olmadığı bir koalisyon hükümetinin kurulmasını istiyor" tespitinde bulunan ORC Başkanı, "Seçimin yenilenmesi durumunda Ak Parti'nin tek başına iktidara geleceğini düşünen CHP'li seçmenler, seçimin yenilenmesine pek sıcak bakmıyor. MHP'li seçmenler de tıpkı Ak Parti seçmeni gibi seçimin yenilenmesini ya da koalisyon olacaksa Ak Parti-MHP koalisyonu olmasını istiyor" dedi.

Yeni Akit

YORUMLAR 36
  • Can Ercan 8 yıl önce Şikayet Et
    O yüzde 35 oy oranları muhafazakâr Kürtlerin oylarıdır.yaptıkları hatayı anladılar inş
    Cevapla
  • çok bilmiş 8 yıl önce Şikayet Et
    hangi seçmen nişantaşı seçmeni mi? hiç sanmam, plan ve projelerinin tam olarak tuttuğunu görüp başka kirli ittifak ve planlarla erken seçimde de karşınızda, onları fazla küçük görmeyin ensenizdeler...
    Cevapla
  • taşeron 8 yıl önce Şikayet Et
    taşerona akp kadro vermedi halada vermeyecek oyumuz bundan sonra chpye
    Cevapla
  • Konyali 8 yıl önce Şikayet Et
    CHP yine ülkeyi sömürüp kaos etmesi için mi?! SONUNA KADAR RTE!!!!!!!
    Cevapla
  • YTC Cem Atilkan 8 yıl önce Şikayet Et
    Biz Turk' lerin kaderi galiba bu her zaman guvendikleri tarafindan arkadan hancerlenmesi. Yuzlerce yil birlikte yasa, sonra git senin icin hayirlisini istemeyenlerle birlikte ol. Aninda sat. Hic mi Ermeni' lerden, Rum' lardan ders cikarmadiniz. Araya bir dusmanlik girerse, bir daha Turk' ler ile sittin sene beraber olamazsiniz. Aklinizi basiniza devsirin. Turk-Kurt kardesligini zedelemeyin.
    Cevapla
  • hep 8 yıl önce Şikayet Et
    yalancının . coık komiksiniz % 20 yapacağız inş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!