Hükümetten net açıklama: Tam bir zırva!

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Musul'daki Türk askeri varlığı ile "Türkiye'nin DAEŞ ile petrol ticareti" yaptığı iddialarına cevap verdi.

Hükümetten net açıklama: Tam bir zırva!
Hükümetten net açıklama: Tam bir zırva!
GİRİŞ 09.12.2015 14:45 GÜNCELLEME 09.12.2015 14:51
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

Kurtulmuş, Musul'daki Türk askeri varlığı ile ilgili olarak, "Bizim oradaki varlığımız asla Irak halkının karşısında olan bir tutum değildir. Irak hükümetinin aleyhine olan bir durum değildir. Tam tersine DAEŞ ile mücadelede Irak hükümetine yardım etmek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin unsurları orada eğitim amaçlı vardır, orada muharip unsurlarımız bulunmuyor. Abartılmış bir konudur, ben en kısa zamanda bu gerilimin düşürüleceğini ümit ediyorum" şeklinde konuştu.

"Mesele planlı bir askeri eğitimin bir parçasıdır"

Başından itibaren merkezi Irak hükümetiyle Türkiye'nin irtibatlı olarak eğitim konusunda hareket ettiğini belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bunun giderilmesi için önce Milli Savuma Bakanımız, Iraklı mevkidaşıyla görüştü arkasından Sayın Başbakanımız Irak Başbakanı Sayın İbadi'ye bir mektup kaleme aldı. Mesele planlı bir askeri eğitimin bir parçasıdır, uzun süredir orada Türkiye bulunmaktadır. Bu eğitimleri vermektedir."

"Türkiye hiçbir terör örgütünden petrol almaz"

Kurtulmuş, "Türkiye'nin DAEŞ ile petrol ticareti" iddiasına ilişkin olarak da "Tam bir zırvadır. Türkiye'nin hiçbir terör örgütünden petrol almak gibi bir durumu olamaz. Bu Türkiye'ye karşı iftiradır. Türkiye hükümetine karşı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına karşı açık, aleni bir iftiradır. Bunu kabul etmek mümkün değildir" dedi.

Başkanlık sistemi konusu

Kurtulmuş, başkanlık sistemi ile ilgili olarak da "12 Eylül anayasasının bu ilgili yapısının değişmesi lazım. Bunun için biz diyoruz ki 'Türkiye'de etkin bir yürütmeye ihtiyaç' var. Hesap verebilen, denetlenebilen, aynı zamanda çok etkin, hızlı bir şekilde yürütülen bir mekanizmaya ihtiyaç var. Bunun için başkanlık sistemi konuşulabilir, tartışılabilir. Bu hiçbir partinin, şahsın kişisel ya da partisel meselesi değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Başkanlık sisteminin Türkiye'de bugünkü şartlar itibariyle etkin bir yürütmeyi sağlayacak mekanizma olduğuna inandıklarını kaydeden Kurtulmuş, "Ama sadece 317 milletvekilimiz olduğu için çıkaramıyoruz değil, 400 milletvekilimiz de olsaydı yine bu meseleyi getirir, konuşur, tartışırdık" ifadelerini kullandı.

"Türkiye bütün bu senaryolara karşı hazırlıklıdır"

Kurtulmuş, Rusya'nın Türkiye'ye karşı ekonomik tedbirlerine dair, Türkiye'nin bütün bu senaryolara karşı hazırlıklı olduğunu belirterek, "Türkiye'nin de tabii ki Rusların atacağı ilave adımlara karşı alacağı tedbirler vardır ama yine ümit ediyoruz ki bu tedbirleri Rusya'nın da almasına, bizim de mukabil tedbirleri geliştirmemize gerek olmasın ve Türkiye - Rusya arasındaki bu gerilim müzakereyle anlaşmayla çözülsün" dedi.

Rusya'nın bu alanların her birisinde alabileceği en sert tedbiri dahi alsa bunun Türkiye ekonomisine etkisinin minimal olacağını söyleyen Kurtulmuş, "Ben Rusya'nın bu gerilim dolayısıyla Türkiye'yi kaybetmeyi göze alacağı kanaatinde değilim, ekonomik olarak da siyasi olarak da bu böyle"şeklinde konuştu.

"Türkiye zaten kendi ödevlerini yapacaktır"

Numan Kurtulmuş, "Avrupa'daki bazı platformlarda, Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak için rapor üstüne rapor yayınlayan, farklı görüşler ortaya serdeden çevreler olduğunu biliyoruz. Onlara da şunu söylüyoruz; hangi raporları yazarsanız, hangi görüşleri serdederseniz serdedin Türkiye, demokratikleşme, insan haklarını geliştirme yolunda, Türkiye, ekonomik refahı artırma yolunda zaten kendi ödevlerini yapacaktır" ifadelerini kullandı.

"En trajik göç dalgası Halep'teki durumun değişmesiyle ortaya çıkacaktır"

"Sadece Bayırbucak Bölgesi'nden değil Allah muhafaza en trajik göç dalgası Halep'teki durumun değişmesiyle ortaya çıkacaktır" diyen Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Allah muhafaza, inşallah öyle bir şey olmaz. Bir milyona yakın yeni bir göçmen dalgasının oradan gelme ihtimali var. Bütün bunlarla ilgili hazırlıklarımız yapılıyor. İnşallah bunlara gerek kalmadan sorun çözülür."

Anayasa değişikliği konusu

Anayasa değişikliği konusuna da değinen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki anayasayı tek başına değiştirecek bir gücümüz yok. Hatta 330'u bularak tek başımıza kamuoyunu referanduma götürebilecek bir gücümüz de yok. Dolayısıyla anayasa değişikliği gerektiren konuları son derece geniş bir perspektifle bütün siyasi partilerin, üniversitelerin, kanaat önderlerinin, sivil toplumun da işin içerisine gireceği şekilde anayasa çalışmaları bu sürecin itici unsuru olacaktır. Çünkü bizim topluma vaadimiz yeni bir anayasa yapılmasıdır, yazılması değil, bunun altını çizerek söylüyorum."

Kurtulmuş, "Biz istiyoruz ki kim ne söyleyecekse çok açık şekilde söylesin. Muhalefete o anlamda iktidarı bir yerde kontrol etme, denetleme imkanı her halükarda çok geniş bir şekilde verilsin. Ama sonuçta yasama faaliyetlerini hızlandıracak, karar mekanizmalarını hızlandıracak bir iç tüzüğümüz olsun. Bunun çeşitli örnekleri var ülkelerde, bunların üzerinde çalışıyoruz. İnşallah iç tüzüğü de diğer partilerin katılımıyla demokratik bir iç tüzük olarak geçirmek öncelikli hedeflerimizden biri" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • hamza 8 yıl önce Şikayet Et
    arkadaş içerde pkk paralel disarda rusya iran suriye cok dusman var peki bu dusmanlarla tek basiniza nasil durmayi dusunuyosunuz tamam allaha hamd olsun iman gucumuz var ama o da yozlasmis muttefik dedigimiz araplar sanki onceden bizi sirtimizdan vurmadimi siyasrtiniz guzel ama cok zora girdik acil cozum lazim
    Cevapla
  • haci 8 yıl önce Şikayet Et
    Siyasette dün dündür bugün bugündür. Bu yüzden bunlardan dürüstlük falan beklemeyin sayın mami
    Cevapla
  • murat 8 yıl önce Şikayet Et
    Bir rus delisi putin taş atmış kuyuya, 40 akıllı ülke çıkaramamış. Ama bu arada parsayı toplayacaklar ona yanarım.
    Cevapla
  • mami 8 yıl önce Şikayet Et
    harun olmaya gelip karun olanları unutmayın sayın kurtulmuş. bu cümleyi sizden ögrendik
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Özgür Özel randevu talep etti mi? Erdoğan duyurdu! Dikkat çeken açıklama: Teklif ederiz...
O soru çileden çıkarmaya yetti! Mehmet Büyükekşi, kritik toplantıyı terk etti