Hükümet düğmeye basıyor: Tüm izler silinecek

Hükümet darbe dönemlerinden sonra çıkarılan yönetmelik, genelge, bakanlar kurulu kararı gibi düzenlemeleri kaldırmak için çalışma başlattı.

Hükümet düğmeye basıyor: Tüm izler silinecek
Hükümet düğmeye basıyor: Tüm izler silinecek
GİRİŞ 03.01.2016 15:22 GÜNCELLEME 03.01.2016 15:24
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Tarihi reformların hayata geçmesi için seferberlik başlatan hükümet, diğer yandan da darbe döneminden kalan mevzuatı incelemeye aldı. Üç ay içinde, mevzuatta adeta mıntıka temizliği yapacak hükümet, antidemokratik hükümleri tek tek temizleyecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesinde gündeme gelen konuya ilişkin görüş birliğine varıldı. Hükümet darbe dönemlerinden sonra çıkarılan yönetmelik, genelge, tebliğ, bakanlar kurulu kararı gibi ikincil düzenlemeleri mevzuattan ayıklamak için çalışma başlattı.

MEVZUAT MERCEK ALTINDA

AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Mehmet Ali Şahin koordinasyonundaki bir ekip, çok partili siyasi hayata geçilmesinden bu yana dört ayrı dönemde darbe ve muhtıralarla mevzuatta yapılan düzenlemeler üzerinde ön çalışma yaptı. 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinden 20 Kasım 1961'e kadar olan dönem, 12 Mart 1971 muhtırasından 26 Ocak 1974'e kadar geçen süre, 12 Eylül 1980 darbesinden 13 Aralık 1983'e kadar ve 28 Şubat 1997 ile ilk AK Parti hükümetinin iş başı yaptığı 18 Kasım 2002 gününe kadar geçen süreçte çıkarılan mevzuatı tek tek gözden geçirdi.

2 BİN 820 DÜZENLEME

Bu zaman diliminde çıkarılan 2 bin 820 düzenleme mercek altına alındı. Bunların 1998'inin kanun, 227'sinin kararname, 220'sinin tüzük ve 375'inin yönetmelik olduğu belirlendi. Bu düzenlemelerden halen hangilerinin yürürlükte olduğu ve içeriğinin siyaset alanını daraltıp daraltmadığı incelendi. İlgili kurum ve kuruluşlar ve bakanlıklarla son değerlendirmeler yapılacak ve hazırlanan çalışma Başbakanlığa sunulacak.

8 KANUNA RÖTUŞ

Bu kapsamda, Adli Sicil, Avukatlık, Ceza İnfaz, TSK İç Hizmet, Sendikalar, Yüksek Öğretim, Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Yasası gibi, darbe dönemlerinde çıkarılan veya değiştirilen düzenlemelerde rötuş yapılacak. Gerekli düzenlemeler Meclis'e gönderilecek. Bazı kesimlere hakların iadesi gibi adımların da atılabileceği, yasal düzenleme gerektirmeyen ikincil düzenlemelerde ise Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı, ilgili bakanlık ve kurumlarla çalışmaların yapılacağı belirtiliyor.

Yasaklarla mücadele

AK Parti, iktidara geldikten sonra DGM'lerin kaldırılmasından TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35'inci maddesinin değiştirilmesine, Milli Güvenlik Dersleri ile Öğrenci Andı'nın zorunlu olmaktan çıkarılması, orduevleri ve TSK'ya ait sosyal tesislerdeki başörtüsü yasağı gibi uygulamaların kaldırılmasına kadar çok sayıda adım attı. Üç ay içinde atılacak adımlarla, anayasa dışında, gerekli değişiklikler yapılmış olacak. Yeni anayasayla da, 12 Eylül döneminin son izlerinin silinmesi planlanıyor.

'Evet' uzlaşmaya kapı aralayacak

Başbakan Davutoğlu, yeni anayasa için muhalefet turu kapsamında MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşecek. Meclis'teki görüşmede Bahçeli'nin tavrı yeni anayasa konusundaki yol haritasını da şekillendirecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yeni anayasa, Meclis İçtüzüğü, reformlar ve bütçe ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak için yarın TBMM'de bir araya gelecek.

YOL HARİTASI ÇIKACAK

Bahçeli'nin makam odasında yapılacak görüşmeden çıkacak sonuç, yeni anayasa konusundaki yol haritasını belirleyecek. Geçen hafta CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yapılan görüşmede, darbe anayasasının değişmesi konusunda mutabakat sağlanarak, Uzlaşma Komisyonu'nun tekrar canlandırılması gündeme geldi. Görüşmeye Davutoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik başta olmak üzere, bazı kurmaylarının da eşlik etmesi planlanıyor.

DESTEK İSTEYECEK

Davutoğlu görüşmede, katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü, demokratik ve sivil bir Anayasa yapılması için Bahçeli'den destek isteyecek. Yeni anayasa için sınırlı süre çalışacak “Uzlaşma Komisyonu”nun yeniden canlandırılması konusu değerlendirilecek. Yarın Bahçeli ile yapılacak görüşmede de yeni anayasa konusunda uzlaşı sağlanırsa, AK Parti, CHP ve MHP'nin yeni anayasa için çalışmalara başlaması planlanıyor.

KAYNAK: FAZLI ŞAHAN, AYFER MALLI - YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 2
  • ömer ömer 8 yıl önce Şikayet Et
    yapılan yasalar darbe dönemi yasalarından beter olmasın sakın.
    Cevapla
  • ya allah 8 yıl önce Şikayet Et
    ya allah
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı