İlginç benzetme: Montofon ineği gibi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu gündeme dair açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 27.02.2016 01:06 GÜNCELLEME 27.02.2016 09:30

İzmir’de bir konferans veren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Burhan Kuzu, parlamenter sistemin yol açtığı sıkıntılara değinerek, sistemi montofon ineğine benzetti. Kuzu, başkanlık sisteminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ilişkilendirilmemesi gerektiğini de söyledi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, AK Ocaklar İzmir İl Başkanlığı tarafından düzenlenen ''Her Yönüyle Başkanlık Sistemi'' isimli konferansta İzmirlilere başkanlık sistemini anlattı. Konferansa eski AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık, AK Ocaklar İzmir İl Başkanı Ömer Çakmak, AK Ocaklar üyeleri, partililer ve vatandaşlar katıldı. 63 ilde başkanlık sistemini anlattığını söyleyen Kuzu, geriye kalan illeri de bu sene tamamlayacağını belirtti.

Parlamenter sistemin sıkıntılarını anlatan Kuzu, ''Parlamenter sistem montofon ineği gibi. Sağarsın sağarsın elli kilo süt verir, vurur tekmeyi döker. 7 Haziran ile 1 Kasım arasında AK Parti ne yaptı da oylarını 9 puan artırdı? Adaylarını yeniledi, emekliye, dul ve yetime vaatlerde bulundu. Millet baktı ateş çemberi. Millet her zaman bunu yapamaz, yapmayabilir. Sandığa gittiğinizde hükümetin mutlak çıktığından emin misiniz bu sistemde. Ancak bir parti gümbür gümbür olursa belki. Sandıktan sandık çıkıyor. Biz geldiğimizde 40 bakan vardı, 25’e düşürdük, yine çok. 300 milyonluk ABD’de 12 bakan var. Bakanlık israftır'' ifadelerini kullandı.

''BARAJ KALKIYOR''

Parlamenter sistemde yasayı Meclis’in yapmadığını savunan Kuzu, ''Kanunun yüzde 92’si hükümetten gelir, parlamentodan geçer. Denetim bu modelde çalışamaz. İki gün önce muhalefet gensoru veriyor bu bakanı düşürün diyor. Bakan kim benim kankam, dünürüm, arkadaşım, dostum. Neden düşüreyim? Neticede parlamentonun adı var, kendi yok. Kuvvetler ayrılığı yok. Dünyaya ABD’den yayılan başkanlık modelinde hem parlamento var hem başkan var ama başbakan yok. Başkan, bakanlar ve milletvekilleri var. Parlamentoyu ve başkanı halk ayrı seçiyor. İkimiz de halk tarafından seçiliyoruz. Anayasa diyor ki milletvekillerine, ‘sen sadece milletvekili olacaksın bakan olamazsın. Kararını ona göre ver’. Bakanlar dışarıdan atanacak. Yasa yapma yetkisi, bütçe parlamentoya ait. Başkan ve bakanlar parlamentoya giremez'' dedi.

Yüzde 10’luk barajın da kalkacağını söyleyen Kuzu, ''Baraj sıfır olacak. Küçük partiler rahat etsin. Belki yüzde 1-2 olabilir'' ifadelerini kullandı.

''ZAVALLI OBAMA, GÜÇLÜ ERDOĞAN''

Başbakanlık sistemine yönelik eleştirilere de değinen Kuzu, “Eleştirilerden biri ‘federal yapı olacak mı?’ Kesinlikle federal yapı bizde olmayacak. Ne eyalet yapılanması, ne özerk yapılanma, ne özyönetim olmayacak. Bugünkü yapılanmamızı koruyarak sistemi getireceğiz. Federal yapı olsa başta ben savunmam. Parlamento yok sanılıyor. En güçlü parlamento başkanlık modelinde var. Başkanlık sisteminin parlamentosu hükümete kök söktürür. ‘Zavallı Obama, güçlü Erdoğan’ sözü bana aittir. Adamın bütçesi onaylanmadı, düşünün. Diktatörlüğün olması asla söz konusu olamaz. Parlamenter modellerde diktatörlük türedi. Cumhuriyet elden gidiyor gibi sözler olacak şey değil. ABD’de de, İngiltere’de de, Fransa’da da cumhuriyet var. Başkanlık modeline üç kesim karşı çıkar. Küçük partiler, 75 parti var, ben 10’unun adını sayamam. Başkanlıkta hükümet olmak için yarıdan bir fazla oy almak lazım. Medya patronları karşı çıkarlar. Devlet ihalesinden pay alma dertleri vardır. Bu modelin çıkmasını sol kesim istemez. İnanışa göre yüzde 65 sağ, yüzde 35 sol var. Bu hesap 1960 ve 70’li yıllarda doğruydu. Bu hesap bugün tutmaz” diye konuştu.

''TAYYİP BEY MESELESİ HALİNE GETİRMEYİN''

Sistemin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilendirilmemesini isteyen Kuzu, başkanlık sisteminde sürenin 8 yılla sınırlı olduğunu ifade etti. Metinlerinin hazır olduğunu dile getiren Kuzu, “Muhalefet de umarım vicdana gelir de imzalar, sonra referanduma gideriz. Ne zaman olur bilemiyorum, keşke kısa bir zamanda olsa da Türkiye rahata kavuşsa. AK Parti bu kadar güçlü olduğu zamanda başkanlığı getiremezse başka hiçbir zaman getiremez. Çamaşır makinesi alacaksınız, 12 yıl garanti veriyor seviniyorsunuz, ben size ömür boyu garanti veriyorum. Bunu Tayyip Bey meselesi haline getirmeyin. Bunun onunla ilgisi yok. İnsanlar fanidir, Allah geçinden versin. Başkanlıkta süre de kısıtlı. Bu modelde sevmediğin adamdan kurtulmak için sekiz yıl bekleyeceksin. Ne olacak yani 15 yıldan daha çabuk geçer” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN'A DOĞUM GÜNÜ HEDİYESİ

Konferansta AK Ocaklar İzmir İl Başkanı Ömer Çakmak, doğum günü vesilesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ulaştırması için Burhan Kuzu’ya Şeyh Edabali’nin Osman Gazi’ye nasihatlerinin yazılı olduğu bir tablo takdim etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor