Yalçın Topçu 'hür ve bütün Filistin’den yanayız'

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Filistin Büyükelçisi Doktor Faed Mustafa ziyaret etti.

Yalçın Topçu 'hür ve bütün Filistin’den yanayız'
Yalçın Topçu 'hür ve bütün Filistin’den yanayız'
GİRİŞ 11.07.2016 18:51 GÜNCELLEME 12.07.2016 09:57

Ekmeğin bile sayı ile girdiği Gazze’de su arıtma tesisinin faaliyete girecek olması, elektrik santralinin aktif edilecek olması, hastane inşa etmenin önün açılması ve limitsiz yardım girişi sağlanmasının önemli bir gelişme olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu “Türkiye’nin girişimleri ve bu girişimler sonucunda gelinen nokta için Hamas da müteşekkir olduğunu açıkladı. İsrail’in dilediği özür ve ödeyeceği tazminat ile birlikte 2 milyon Filistinli rahat nefes alacak. Şart sunarak diplomatik ilişkileri askıya alan Türkiye Devleti idi, bu ilişkilerin düzelmesi hususunda İsrail Devleti de adım attı.” dedi.

ANLAŞMA KALICI BARIŞ GETİRECEKTİR

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu “Türkiye Cumhuriyeti jeopolitik konumu, tarihi birikimi, medeniyeti ve insan potansiyeli ile büyük bir devlettir. Bu sebeple çok yönlü ve alternatifli dış politika uygulaması gayet doğaldır. Devletler milletin mutluluğu, huzuru ve güveni için vardır. Bu nedenle devletin, kadim düşmanı ya da dostu yoktur. Devletler için ülkesinin, milletinin çıkarlarını korumak esastır. Türkiye ve İsrail arasında yapılan anlaşma, Filistin’in bütünlüğü ile devlet olarak tanınmasına Ortadoğu’da kalıcı barışın tesisi için önemli bir adım olacağının kanaatindeyim. Böylece Gazze’yi dünyadan izole eden insanı kriz de son bulacak.” dedi.

ÖZGÜR FİLİSTİN TANINMALIDIR

Topçu “Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milleti olarak her zaman olduğu gibi, Filistin halkının, kardeşlerimizin yanındayız. Filistin’in devlet olması vazgeçilemez haklı ve onurlu bir taleptir. Bunu destekliyoruz. AB, BM, ABD ve Rusya’dan oluşan Ortadoğu dörtlüsü Filistin- İsrail barışı için çaba göstermelidir. Müstakil, bağımsız ve hür Filistin devleti tanınmalıdır. Bu Ortadoğu’ya kalıcı barış ve huzur getirir. İsrail halkının Refahı, güvenliği bu hususla doğrudan ilgilidir” dedi.

TÜRKİYE GAZZE'DEKİ DRAMA SESSİZ KALMIYOR

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’yu “Evinize hoş geldiniz” diyerek karşılayan Filistin Büyükelçisi Doktor Faed Mustafa“Biz Filistin Büyükelçiliği olarak Türkiye ve Filistin  arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde olması için çalışmalar yürütüyoruz. Biliyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti Gazze’de yaşanan insanı drama çok önem veriyor. Yardım konusunda İsrail ile bir anlaşmaya varıldı. Türkiye’den Filistin’e bir heyet gitti ve buradaki elektrik sorunun aşılması için alışmalar yapıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile de iletişim halindeyiz. Gazze’deki su sorununun çözümüne dair görüşmeler yapıyoruz. Gazze’ye yardım götüren Lady Leyla gemisinin yolcu ben de yolcu ettim. Türk yetkililerin bu çabalarından mutluluk duydum.” dedi.

SAĞLIK KONUSUNDA DA YARDIM ELİ

Filistin Büyükelçisi Doktor Faed Mustafa'yı ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’ya eşlik eden Medikal Turizm Derneği Başkanı Dr. Sinan İbiş, Doç. Dr. Deniz Balcı da Filistinli hastaların organ nakillerinin ve diğer sağlık sorunlarının çözümünde Türkiye’nin, Ankara Üniversitesi’nin Filistin halkının yanında olduklarını ifade ettiler. Ankara Üniversitesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi ve Karaciğer Nakli Sorumlusu Doç. Dr. Deniz Balcı her iki ülke arasında gerçekleşen görüşmeler sonrasında Filistinli hastaların tedavilerinin Türkiye’de yapılması için çalışmaların yürütüldüğünü belirtti. Sadece hastalar değil, Filistinli doktorlar da Türkiye’ye gelsinler, burada ameliyatlara katılarak bilgi birikimlerini arttırıp kendi ülkelerine daha faydalı olabilirler. Bizim kapılarımız sonuna kadar Filistinli kardeşlerimize açık" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail açıklaması! 1019 ürün dahil edildi
Kiralarda tavan zam uygulaması, Temmuz'da sona erecek! Zam oranı kalkarsa ne olur?