Hedefleri Türkiye’de iç çatışma çıkarmaktı

AK Partili Yazıcı, “Türkiye’yi iç savaşa sürüklemeyi, başaramayanlar Gaziantep benzeri olayları gerçekleştiriyorlar” dedi

Hedefleri Türkiye’de iç çatışma çıkarmaktı
Hedefleri Türkiye’de iç çatışma çıkarmaktı
GİRİŞ 28.08.2016 10:05 GÜNCELLEME 29.08.2016 07:11

AK Parti’nin iki numarası, Siyasi ve Hukuk İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı Milliyet Gazetesi'ne konuştu. Yazıcı, 15 Temmuz ve sonrası artan terör olayları, ABD ve FETÖ ile Suriye’deki gelişmeleri konuştuk. Gaziantep saldırısı ve artan terör olaylarını 15 Temmuz’un artçıları olarak nitelendiren Yazıcı, Türkiye’nin bir iç savaşa süreklenmek istendiğini kaydetti. 

- 15 Temmuz’da hedef neydi?

15 Temmuz’da yaşadıklarımız dünya tarihinde emsali olmayan bir vahşet. Türkiye’nin tam anlamıyla bir iç savaşa sürüklenmesi ve Suriye’nin yanıbaşında yeni bir Suriye oluşturulması hedeflenmiş. Cumhurbaşkanımızı hedef almışlar. Önce onu ortadan kaldıracaklar ve Türkiye çatışmalı bir iç savaşa girmiş olacak. Suriye’nin yaşadığı süreci görüyoruz. Türkiye’de de böyle iç çatışma çıkarmak hedeflendi.

- FETÖ-PKK işbirliği iddiaları için ne düşünüyorsunuz?

Tüm bunlar Türkiye’nin bulunduğu coğrafya ile bağlantılı diye düşünüyorum. Asya, Avrupa, Afrika, 3 eski kıtanın kesiştiği kavşaktayız. Dünyada ilişkileri belirleyen ülkelerin çıkarlarıdır. Ekonominin en önemli ürünü materyali, enerji ve kaynaklarıdır. Türkiye bu bakımdan önemli bir bölgede. Bu bir stratejik avantaj sağladığı gibi stratejik riskler de barındırıyor. Ülkemiz 40 yılı aşkın bir süredir PKK terör örgütünün eylemleri ile karşı karşıya. Dolayısıyla yanıbaşımızda, Suriye’de, Irak’ta özellikle 2003 yılından bu yana ABD’nin Irak’a müdahalesi ile sonuçta otorite boşluğu oldu. Terör örgütleri, çeşitlenerek eylem icraa ediyorlar. DAEŞ’i var PYD’si var. Türkiye topraklarında da PKK var. Tüm bu örgütlerin hedefi Türkiye’nin gücünü kırmak, etkinliğini azaltmak, Türkiye’yi edilgen hale getirmektir. Bu terör örgütlerinin amaçları başka olsa da bir yerde birleşebiliyorlar. Bunlar birbirleriyle hem bilgi-istihbarat paylaşımı, hem de elde ettikleri uygulamalar itibariyle, yöntem paylaşımı konusunda paslaşıyorlar.

15 TEMMUZ ARTÇISI

- Gaziantep olayının arkasında ne var?

Gaziantep olayları 15 Temmuz darbe girişiminin artçısı bir olaydır. Türkiye’yi bir iç savaşa sürüklemeyi, bir kaotik ortama düşmesini 15 Temmuz darbe girişimi ile başaramayanlar Gaziantep ve benzeri olayları gerçekleştiriyorlar. Böylece Türk milletinin korkması, sinmesini, kabuğuna çekilmesini ekonomik faaliyetlerinin askıya alınmasını arzuluyorlar. Ama bizim milletimizin gerçekten, tanklara karşı direnen insanımızın, göğsünü mermilere siper eden insanımızın bu kararlığı, bu cesareti onların aklının mantığının almayacağı bir davranış biçimi. Bu tür eylemler bizi yıldıramaz. Bizi daha da kararlı hale getiriyor. Birliğimizi pekiştiriyor.

- 15 Temmuz gecesi sınırda bir hareketlilik oldu. Bir bakan, darbe girişimi başarılı olsaydı Türkiye’ye geçişlerin olacağını söyledi...

Bunlar yorum. Bizde izledik o yorumları. Ama zaten, yani Türkiye’yi bir iç savaşa sürüklemek, edilgen hale getirmek hedefleri. Yönetilemeyen bir ülke durumuna getirmek. Bir iç savaşın çıktığı ülkede, herkesin birbiriyle savaştığı, bütün insanların yaşama derdine girdiği bir ortamda sizin dış güvenliğiniz söz konusu değil. Bu en fazla bizim doğu ve güneydoğuda bu ihtimal dahilinde yürüyor. Dolayısıyla bu değerlendirmeleri dikkate aldığımızda, bir olgu olduğu kanaatini insanlar yerleştiriyor diye düşünüyorum.

- 15 Temmuz’un yurtdışı desteği açısından kafanızda soru işaretleri var mı?

Olmaz mı? Bu tür terör örgütleri, önemli coğrafyada, önemli bir ülkeyle alakalı eylem icraa ederken, planlarken, gerçekleştirirken, zamanlamasına varıncaya kadar bu bölgede etkin durumda olunan devletlerin, istihbarat örgütlerinin veya onlar adına çalışan yapıların mutlaka desteğini alırlar.

GERÇEKÇİ OLAMAZ

- Amerika’nın haberi olmadan olmaz mı diyorsunuz?

O sözü kullanmayayım. Ama dünyanın neresinde olursa olsun uçan kuştan haberi olan devletlerin bu kadar büyük eylemleri bilmiyor olduğunu düşünmek çok gerçekçi değil. Bu kadar önemli bir veri elde ettiğinizde bunları dostlarınızla paylaşmak gerekir. FETÖ’nün elebaşı Pensilvanya’da yaşıyor 1999’dan beri. ABD’nin, kanıtlar açık seçik ortadayken, hala onun iadesi konusunda ayak sürüyor olması, himayesinin onun eylemlerinin de bilinirliğinin kanıtı diye düşünüyorum.

- ABD Başkan Yardımcısı Biden Türkiye’de temaslarda bulundu, ne bekliyorsunuz?

Yani İnşallah Amerikalılar burada yanlış yapmazlar. Yani herkesin gördüğü, değerlendirdiği, ortalama aklın gereği olan bir numaralı failin korunması, muhafaza edilmesini sürdürülmesi, ortalama insan aklının kabul edemeyeceği davranış biçimidir. Dostluğu zedeler, dostlukla bağdaşmaz.

Aramızda suçluların iadesi anlaşması var. O anlaşma gereği ABD, FETÖ’nün baş suçlusu Fetullah Gülen’i Türkiye’ye iade etmek zorundadır. Hukukun da siyasetin gereği de bu. Siyasal açıdan baktığımız zaman, stratejik ortağız, NATO’da birlikteyiz. Bunları da dikkate aldığımızda, siyasi ilişkiler bakımından da iade etmesi gerekir.

- İade olmaması durumunda Türkiye’nin yaklaşımı ne olur?

Tabi bu ilişkileri zedeler. Böylesine önemli örgütünün failinin korunuyor olması, onların koruması altında aynı yaşantıyı sürdürüyor olması Türkiye-ABD ilişkilerini önemli ölçüde zedeler.

SURİYE'NİN TORAK BÜTÜNLÜĞÜNE UYULMALI

- Suriye’de çözüm nasıl olacak? 

Suriye gündeme geldiği zaman o coğrafyada önemli konumda bulunan işte İran, Rusya, ABD hep Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanayız diyorlar. Ama diğer taraftan da Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozacak unsurlara kendi avantajlarını daha güçlü hale getirmek için orada faaliyetlerini sürdüren terör örgütlerine destek, malzeme tedariki veya bilgi paylaşımı sağlayan uluslar da var. 

Yani Suriye ile ilgili söylem doğru ama eylem o söyleneni gerçekleştirmeye uygun değil. Rusya, İran, ABD Suriye’nin toprak bütünlüğüne uymalı, odaklanmalı, bunu bozucu örgütlerin eylemlerine, şu veya bu ölçekte katkı ve destek vermekten uzak durmalı.  

HDP YANLIŞ YOLDA

- HDP’nin yaklaşımını nasıl buluyorsunuz?


PKK’nın eylemlerine karşı HDP güçlü bir duruş sergilemedi, sergileyemedi. Kendilerinden bu beklenir. Güçlü bir duruş göstermeniz lazım. Bunu yapmaları lazım ki birlikte bir duruş gösterelim. HDP hala yanlışını sürdürüyor. Bilinçli de yapıyor. Bilinçli yapması çok daha vahim. HDP hala ayrımcılık yapıyor. Bundan vazgeçmesi lazım. Ölülerden kendi siyaseti için çıkarsama yapmasını yadırgıyorum, kınıyorum. 

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir