Erdoğan'a cevap veren İnönü'den Nene Hatun gafı

İsmet İnönü'nün torunu, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Erdoğan'ın Lozan konusundaki sözlerini eleştirirken şaşırtan bir gafa imza attı.

Erdoğan'a cevap veren İnönü'den Nene Hatun gafı
Erdoğan'a cevap veren İnönü'den Nene Hatun gafı
GİRİŞ 29.09.2016 22:51 GÜNCELLEME 30.09.2016 00:05
Bu Habere 81 Yorum Yapılmış

Ömer Çamoğlu-Haber7

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Lozan’ı zafer diye yutturdular” sözüne tepki gösteren Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, yazılı bir açıklama yaptı.

İsmet İnönü’nün torunu olan Hayri İnönü, yaptığı açıklamada “Bugünkü varlığını ve iktidarını Cumhuriyet ve Atatürk devrimlerine borçlu olanların, Lozan Antlaşması'nı eleştirmelerini anlamak mümkün değildir. Lozan, İstiklal Savaşı'nı zaferle sonuçlandıran bir milletin, tam bağımsız bir Türkiye'yi inşasının imzasıdır. Bu imzada, toprak altında binlerce kefensiz yatan vatan şehidinin, Hasan Tahsin'in, Nene Hatun'un hakkı vardır. Lozan'ın kanıtı, al bayrağımızın ilelebet dalgalanacağı Türkiye Cumhuriyeti'nin ta kendisidir. Gerisi laf-ı güzaftır.” İfadelerini kullandı.

İNÖNÜ’NÜN NENE HATUN GAFI

Hayri İnönü, açıklamasında Kurtuluş Savaşı’nda Nene Hatun’un da savaştığını söyledi. Ancak Nene Hatun Kurtuluş Savaşı’nda değil, 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus savaşında 1877’de mücadelesini ortaya koymuştu. Ayrıca Nene Hatun şehit değil, gazi olmuş, zatürre teşhisiyle tedavi gördüğü Erzurum Numune Hastanesi'nde 1955'te vefat etmişti.

TEK PARTİ DÖNEMİNDE AÇ KALDI

Öte yandan, İsmet İnönü döneminde oldukça yoksul bir hayat süren Nene Hatun’un, 1943 yılında Cumhurbaşkanı İnönü’ye dilekçe yazdığı ve “açım, hatta dileniyorum” dediği bilgisi kaynaklarda yer alıyor.

Nene Hatun, İnönü’ye yazdığı mektupta şu ifadeleri kullanmıştı:

‘Bizler, 93 Osmanlı-Rus harbinin Erzurum civarındaki Aziziye tabyasında vuku bulan meşhur savaşın kahramanıyız. Bu çok eski düşmanımızı vatanın harimi ismetinden sökerek atmış ve göklere kadar çıkan zafer destanını yaratmıştık. (…) Bu ölmez zaferin yadigarı bizler, her birimiz, yüzer yaşındayız . Hiçbir sığınacak yerimiz ve tutunacak hiçbir desteğimiz yoktur. Belediyeden ayda 4 lira maaştan başka bir şey görmüyoruz. Geçen sene birer meccani (bedava) ekmek veriyorlardı, bu sene o ekmeğimizi de kestiler. Şimdi aç ve muhtaç bir vaziyetteyiz ve dileniyoruz da. Bizlere icabeden nakti ve fiili yardımın yapılarak bu çetin ve acıklı vaziyetten kurtarılmaklığımızı yüksek ve derin saygılarımızla diler ve arz ederiz.’

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 81
  • ber 7 yıl önce Şikayet Et
    chp nin sözcüleri ancak chp lileri kekler . sormak lazım 12 adayı ingilizlerin buraları sizin adalarınız gelin alın demesine rağmen bizim adalar diye bir konumuz yoktur diyen .12 adayı ortada bırakıp yunana terkeden kimdir.
    Cevapla
  • recep 7 yıl önce Şikayet Et
    hayri inönü ne dediğini bilmiyor çorbada tuzu bulunsun soyadı inönü ya lozan hezimetini yaşatanda soy adı inönü alınganlık yapıyor ama beceremiyor ....
    Cevapla
  • FATIH IN TORUNU 7 yıl önce Şikayet Et
    Sen once TURK TARIHINI ogren Nene Hatun Osmanli Rus savasi kahramanidir . Siz sadece vermekle mesgulsunuz senin deden degilmi Turkun adalarini rumlara veren .korkak siyaseti va vatan hainligi sizin kaninizda var. Ama Osmanli Turku kaybettgi topraklari eryada gec alacaktir Bati trakya adalar Musul ve Kerkuk Turk un topragidir Hayri inonu senin deden verdi bizde dedelerimizin topraklarini geri alacagiz insallah kusurs bakma
    Cevapla
  • xxlxx 7 yıl önce Şikayet Et
    Lozan ülkemizin tapusudur. Fakat Misak-i Milli sınırlarını kapsamadığı için zafer değildir.
    Cevapla
  • İstanbul-18 7 yıl önce Şikayet Et
    Hey sağır İsmetin torunu sen ne bileceksin ki bu milletin ne çektiğini, deden Ecdadin malını mülkünü talan ederken elbette sizi yağ ile bal ile büyütmüştür
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu