Cumhurbaşkanı'na verilecek olan o yetki iptal!

TBMM'deki Anayasa Komisyonu'nda, yeni anayasanın 8'inci maddesi de kabul edildi. İşte yeni anayasa teklifinde değişen diğer maddeler...

Cumhurbaşkanı'na verilecek olan o yetki iptal!
Cumhurbaşkanı'na verilecek olan o yetki iptal!
GİRİŞ 28.12.2016 19:35 GÜNCELLEME 28.12.2016 22:18
Bu Habere 109 Yorum Yapılmış

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülen anayasa değişiklik teklifindeki cumhurbaşkanı seçilme şartları içerisinde bulunan "doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından" hükmü, AK Parti'nin kabul edilen önergesiyle, "Türk vatandaşları arasından" şeklinde değiştirildi.

AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan, Adıyaman Milletvekili İbrahim Halil Fırat ve İstanbul Milletvekili Markar Eseyan imzasıyla verilen 'Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış, milletvekilli seçilme yeterliliğine sahip, doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından, doğrudan halk tarafından seçilir' cümlesindeki 'doğuştan Türk vatandaşı olanlar' ibaresinin 'Türk vatandaşlığı' şeklinde değiştirildi.

HSYK ÜYE SAYISI 13'E ÇIKARILIYOR

Teklifte ayrıca, 12 olarak öngörülen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısının 13'e çıkarıldığı, Adalet Bakanı ile müsteşarının da HSYK'nın doğal üyesi olduğu öğrenildi.

CUMHURBAŞKANI'NA ÖNGÖRÜLEN O YETKİ İPTAL

Teklifte, Cumhurbaşkanı'na kamu kurumlarıyla ilgili kararname yetkisi veren madde de iptal edildi. Cumhurbaşkanının yürütme yetkisine ilişkin konularda kararname çıkarmasını öngören madde ise teklifte duruyor.

MADDE SAYISI 19'A DÜŞTÜ

Öte yandan, teklifin 21 maddeden 19 maddeye düşürüldüğü öğrenildi.

YORUMLAR 109
  • milletin ferdi 7 yıl önce Şikayet Et
    Doğuştan Türk vatandaşı olma zırvasının Türk vatandaşı olma şeklinde değişmesini eleştirenler kafayı mı yedi acaba? Sırf Türkiye’de doğdu diye Selahattin Demirtaş gibi açık bir terör destekçisi ya da Can Dündar gibi bir hain cumhurbaşkanı adayı olabilsin ama Telafer’de, Halep’te, Musul’da, Kerkük’te haşdi şabi, PKK, Esed teröristleriyle savaşmış Türkiye’yi öz vatanı bilen vatanı için canını ortaya koyan bir Türkmen sırf Türkiye’de doğmadı, sonradan Türk vatandaşı oldu diye Cumhurbaşkanlığına aday olamasın istiyorsunuz öyle mi? Kafanız basıyorsa ne mideniz varmış be. Bunu milliyetçilik adına yapanların yıllar yılı dış Türkler edebiyatı yapsa bile görüşü burunlarının ucuna kadarmış demekki.
    Cevapla
  • no comment 7 yıl önce Şikayet Et
    chp'nin yaptığı bütün itirazlar mesnetsiz,gereksiz,geçersiz,oyalamaya taktiğine dayanan itirazlar ve tepkilerdir.Değiştirilmeye çalışılan yasada yürütme tamamıyla Cumhurbaşkanına (Başkan) ve bakanlarına ait olacak.Adamın yetkisini kısmaya çalışırsanız yetkiyi tamamen parlamentoya vermiş olusunuz.
    Cevapla
  • Büyük Türkiye 7 yıl önce Şikayet Et
    Çok tehlikeli bence, herhangi bir ülke vatandaşı Türk vatandaşlığına sahip olabilir. Bu vesile ile Cumhurbaşkanı olabilir. V.s
    Cevapla
  • Burhan 7 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşım, başkanı halk seçecek o yüzden bir sıkıntı olmaz.
    Cevapla
  • Mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    İdam neden yok? O kadar dillendirildi ama somut hiçbir adım atılmadı. Hazır anayasa değişikliği yapılıyorken idam maddesi neden eklenmedi? Biraz samimiyet lütfen.
    Cevapla
  • idam isterim 7 yıl önce Şikayet Et
    Katilin, teröristin, vatan haininin yüksek korumalı binalarda başına maaşlı adam tutarak, üç öğün yemeğini vererek, bulunduğu ortamı ısıtarak, elektrik su harcayarak, hastalığını tedavi ederek 40-50 sene bakalım. Milletin vergisi ile bunları şımartalım. Yok kardeşim ben idam istiyorum.
    Cevapla
  • mlsmls 7 yıl önce Şikayet Et
    idam bir suçlu için kurtuluştur. bunu düşünemeyecek kadarsınız. idam cezası yerine müebbet verip özgürlüğünü alıcaksın. bu daha caydırıcı .
    Cevapla
  • Fehmi 7 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanın yetkisi daha fazla olmalıdır. Halk başkan seçecek, Çocuk değil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor