Fransa ve Hollanda, Bosna halkından özür dilemeli

BBP Genel Başkanı Destici, Fransa ve Hollanda'nın Srebrenitsa katliamında sorumluluğunun çok büyük olduğunu belirterek, 'Bundan dolayı bu iki ülkeyi de bir kez daha kınıyorum' dedi

Fransa ve Hollanda, Bosna halkından özür dilemeli
Fransa ve Hollanda, Bosna halkından özür dilemeli
GİRİŞ 11.07.2017 00:07 GÜNCELLEME 11.07.2017 00:07

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Fransa ve Hollanda'nın Srebrenitsa katliamında sorumluluğunun çok büyük olduğunu belirterek, "Bundan dolayı bu iki ülkeyi de bir kez daha kınıyorum. Bu sefer sorumluluk alıp Bosna Hersek halkından özür dilemelerini ve yaşattıkları bu acıları telafi edecek adımları süratle atmalarını temenni ediyoruz." dedi.

Destici, Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenleri anma törenlerine katılmak üzere geldiği Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, merhum Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç'in Kovaçi Şehit Mezarlığı'ndaki kabrini ziyaret etti, daha sonra Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç ile bir araya geldi.

Evlad-ı Fatihan toprağı Bosna Hersek'te bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Destici, "Bilge Kral" İzetbegoviç'e ve Bosna Savaşı'nın tüm şehitlerini rahmetle andığını belirtti.

Destici, ziyaretinin ana sebebinin yarın Srebrenitsa soykırımının 22. yıl dönümü kapsamında düzenlenecek anma törenlerine katılmak olduğunu söyleyerek, "Srebrenitsa şehirlerimizi anacağız. Onlar adına yapılacak törene katılıp, kimlikleri tespit edilen ve Sırplar tarafından vahşice katledilen kardeşlerimizin defin töreninde hazır bulunacağız." diye konuştu.

Avrupa'nın ortasında yaşanan bu vahşi soykırıma neden olan Radovan Karadzic, Ratko Mladic ve diğer ilgili tüm Sırp liderleri "lanetlediğini" belirten Destici, şunları kaydetti: 

"Fransa ve Hollanda'nın Srebrenitsa katliamında sorumluluğu çok büyük. Bundan dolayı bu iki ülkeyi de bir kez daha kınıyorum. Bu sefer sorumluluk alıp Bosna Hersek halkından özür dilemelerini ve yaşattıkları bu acıları telafi edecek adımları süratle atmalarını temenni ediyoruz."

Destici, soykırımından sorumlu tutulanların hakettikleri cezaları almasının bir nebze kurban yakınlarını teselli edeceğini vurgulayarak, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliğine gösterdikleri misafirperverlik nedeniyle teşekkür etti.

Destici, Srebrenitsa soykırımının 22. yıl dönümü kapsamında yarın Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verilecek 71 kurbanın cenaze törenine katılacak.

SREBRENİTSA'DA NE OLDU

Srebrenitsa'nın, 11 Temmuz 1995'te Sırp birlikleri tarafından işgalinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti.

Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda bu yıl yapılacak cenaze töreninin ardından toprağa verilen kurbanların sayısı 6 bin 575'e yükselmiş olacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzaydaki felaketten kıl pay kurtuldular!
İspanya, Filistin'i tanıyacaklarını 3 ülkenin liderlerine iletti